Da li ste probali „pirinač“ od karfiola? Jako je zdrav, a možete da ga iskoristite bar na sedam načina

02.02.2021

13:55 >> 11:56

0

Autor: Z. A.

Dobar za dijetu, odličan za zdravlje

Da li ste probali „pirinač“ od karfiola? Jako je zdrav, a možete da ga iskoristite bar na sedam načina
Copyright Profimedia

Postoje ljudi koji ne vole da jedu karfiol, bar ne u onim varijantama kako se najčešće sprema. A ukoliko niste znali, postoji i takozvani pirinčani karfiol (rendani karfiol) koji je odlična zamena za skrobne ugljene hidrate ukoliko ste na nekom specijalnom režimo ishrane.

Ovo povrće iz roda kupusarki, bogato nutritivnim materijama kao što su vitamin C, vitamini B kompleksa, omega-3, biotinom, kalijumom, magnezijumom, proteinima….  ima veoma nizak glikemijski indeks, što znači da je idealna namirnica za dijetu kakva je LCHF i sve one koji žele da smršaju i pod kontrolom drže dijabetes 2.

Zbog svega pomenutog, bilo bi dobro kada bismo karfiol konzumirali bar dva puta nedeljno jer pored toga što je bogat nutritivnim sastojcima ima i jake antioksidativne materije (flavodine, glukozinolate, rutin, kempferol itd.), bitne u odbrani organizma od slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

možete i ovo da pripremite

Kada se karfiol potopi u vodu ili se dugo kuva gubi svoje blagotvorne osobine, pa je najbolji način pripreme – kratko dinstanje. Stajanjem u vodi gubi se značajna količina vitamina C i antioksidanasa, a i ukus i miris mu se značajno menjaju.

Zamrzavanjem karfiola dosta dobro može da se očuva kvalitet i nutritivni sadržaj, posle godinu dana u zamrzivaču karfiol izgubi 15–30 odsto nutritivnih materija, što nije tako značajno u odnosu na drugo povrće. Naravno, akcenat uvek treba staviti na sveže povrće, ali kada nismo u mogućnosti sasvim lepo može poslužiti i zamrznuti ili fermentisani karfiol.

„Pirinač“ od karfiola nastao je iz pokušaja da se neke zabranjene namirnice (bogate ugljenim hidratima) u klasičnim receptima zamene namirnicama koje su dozvoljene. Pravi se vrlo lako, a primena u ishrani zavisi samo od vaše mašte.

Pixabay

Kako da napravite „pirinač“ od karfiola

* Potrebno je za početak izabrati karfiol koji je svež – to je onaj kome još uvek list ovi nisu požuteli i koji nema crne tačkice po sebi. Ko ima sreće da nađe i priušti organski proizvod samo je u dodatnom plusu.

* Listovi se odstrane, a glavica se dobro opere pod mlazom vode.

* Velikim nožem odvoje se samo cvetovi, bez stabljika (njih možete ostaviti za čorbu) i stave se u bilo koji kućni aparat za fino seckanje povrća.

* U električnu seckalicu stavljajte po manju količinu karfiola da bi se lepše i ravnomernije iseckao

* Zagreje se tiganj sa kašikom ulja po želji (maslinovog, kokosovog, avokadovog, putera).

* Dok se masnoća zagreva mogu se dodati i začini – lepo se slaže kardamon, kurkuma, beli luk.

* Kada se proprže začini, dodaje se usitnjeni karfiol.

* Dinsta se na umerenoj temperaturi 5-8 minuta, uz povremeno mešanje.

* Na kraju se doda so i mleveni crni biber. Ako so dodate na početku, može se desiti da izađe mnogo tečnosti iz karfiola i nećete dobiti željeni efekat, pustiće suviše tečnosti i postaće gnjecav.

* Pripremajte ga na jačoj vatri, krarko, stalno mešajući da bi ostao polukrckav.

* Ako želite, na kraju kuvanja može se još dodati i kokosovo mleko ili neutralnu pavlaku, za kremastiju varijantu.

Pexels

„Pirinač“ od karfiola možete koristite na najmanje sedam načina:

Ako živite brzo i nemate svaki put vremena da spremate obrok, možete ovako spremljen karfiol da stavite u podmazane kalupe (uljem) za pečenje mafina. Zamrznite ih, i posle dva-tri sata, izvadite iz kalupa, poređajte ih u vakuum kesu, tako da vam „pirinač“ od karfiola uvek bude pri ruci.

Sva ona jela u kojima se pravi pirinač dodaje kao prilog sada možete probati i sa „pirinčem“ od karfiola koji je oslobođen ugljenih hidrata. Ovaj „pirinač“ neće dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi, insulina, taloženja masnih naslaga i ostalih loših efekata koje izaziva pravi pirinač. Vaše telo će vam reći hvala, a vi ćete uživati u novom ukusu karfiola!

1. Pirinčani karfiol može se upotrebljavati skoro u svim jelima umesto pirinča, kao i u jelima kao što je musaka uz dodatak npr. brokolija, pilećih grudi i kačkavalja.

2. Napunite tortilje rendanim karfiolom ili napravite burito i ne brinite za kalorije.

3. Umesto klasične podloge za picu poslužite se podlogom od tzv. pirinčanog karfiola (ovde možete pogledati objašnjena i recept) i savest vam se neće buniti.

4. Ukoliko obožavate prženi pirinač ali ga izbegavate jer je osim ukusima bogat i kalorijama poslužite se karfiolom i ne brinite… Propržite crni luk, dodajte pripremljeni karfiol, grašak, šargarepu, beli luk pa sve kratko propržite i na kraju dodajte terijaki sos i susamovo ulje pa uživajte u zdravom i hranljivom obroku.

5. Umesto kuvanog pirinča uvek možete odabrati pirinčani karfiol.

6. Krompir salata biće savršenog ukusa ako krompir zamenite karfiolom.

7. Rezance zamenite karfiolom – umesto rezanaca za supe i čorbe koristite tzv. pirinač od karfiola!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike