Počnite da pijete surutku, mnogo je zdrava: Možete da je napravite i kod kuće (RECEPT)

28.04.2021

12:50

0

Autor: Z. A.

Ovo tečno nutritivno blago blagotvorno deluje na čitav organizam

Počnite da pijete surutku, mnogo je zdrava: Možete da je napravite i kod kuće (RECEPT)
Copyright Profimedia

Surutka nastaje prilikom proizvodnje sira, nakon što se mleko zgruša i izdvoji mlečna belančevina kazein, kao i veća količina mlečne masti. Time vredni nutrijenti topivi u vodi prelaze iz mleka u surutku. Surutka je svakodnevni napitak dugovečnih ljudi, pokazala su istraživanja. Pije se preventivno radi dobrog zdravlja, a poznata su i njena lekovita svojstva, zbog čega se koristi kao dodatak u lečenju različitih bolesti, kao i za oporavak.

Kod većih fizičkih napora kao što je vežbanje telo gubi sposobnost proizvodnje amino-kiselina potrebnih za proizvodnju energije, jačanje imunološkog sistema i izgradnju mišića. Odličan izvor tih amino-kiselina jeste protein sirutke, koji, među ostalog, pomaže povećanju mišićne mase, dok brojna istraživanja pokazuju da može ubrzati metabolizam, a time i mršavljenje ako se konzumira do jedan sat pre i u prvah sat vremena nakon vežbanja.

Nutricionisti ističu da se ranije deci majki koje nisu mogle da doje davala surutka. Danas se koristi u industriji hrane kao dodatak koji prirodno povećava nutritivnu vrednost hrane.

možda će vas i ovo zanimati

Gde je ima i u kom obliku?

Možete je kupiti na pijaci ili u prodavnici u tečnom stanju, ali i prerađenu kao prah koji se razmuti u tečnost. Protein iz surutke prodaje se kao nutritivni suplement.

Kod nas se posebno ceni kozja surutka.

Suplementi na bazi surutke veoma su cenjeni ako aktivno vežbate u teretanama, a bodibilderima je sastavni deo svakodnevne ishrane. Surutka je tečnost koja ostaje kada se prave razne vrste sireva. Belozelenkasta prozirna tečnost može biti slatkasta, slatko-kisela i kisela u zavisnosti od načina pripreme sira. U zavisnosti od čijeg mleka se dobija surutka, razlikujemo kravlju, ovčiju i kozju surutku. U svetu je izuzetno cenjena bufalo surutka, posebno ona koja ostaje kada se pravi sir mocarela.

Šta surutka sadrži i zašto je tako visokorangiran suplement

1. Proteini iz surutke imaju antikancerogena svojstva jer poseduju amino-kiseline sa sumprom i tako obezbeđuju optimalan nivo magnezijuma i kalcijuma.

2. Odlično utiče na formiranje genetskog materijala jer poseduje vitamin B12.

3. Omogućava brži i lakši oporavak osobama koje se oporavljaju posle infarkta, multiple skleroze i hroničnog hepatitisa.

4. Štiti i čuva imunitet i povećava odbrambenu moć organizma, a preporučuje se deci, starijim osobama, kod bolesti jetre i rekovalenscentima.

5. Surutka, a posebno kozja i ovčija sadrži skoro 20 odsto čistih, visoko iskoristljivih i lako svarljivih proteina.

6. Surutka u prahu je životinjski proizvod, ali alkalizuje organizam, odnosno daje mu baznost.

7. Pomaže u bržem oporavku i regeneraciji jetre.

8. Odlična je za zglobove i ligamente.

9. Pomaže kod alergija, opstruktivnog bronhitisa i astme.

10. Smanjuje holesterol, apetit i sprečava osteroporozu.

Profimedia

Prečišćena surutka

U 22 grama surutke u prahu ima 20 grama baznih proteina, lako svarljivih kao 100 grama nemasnog junećeg mesa koje sadrži 20 grama proteina koji zakisele organizam. Kiselost organizma, a posebno kada je pomerena pH vrednost, uzrok je mnogih imunoloških i kancerogenih oboljenja.

Način primene

Surutka se koristi preventivno ali i kao neophodan i bitan suplement za različite bolesti.

Tečna surutka: Preporučuje se jedna čaša ujutru pre obroka. Kod pojedinih bolesti preporuka je dve čaše od dva decilitra dnevno.

Surutka u prahu: Koristite uputstvo na pakovanju. Nutritivno preporučena doza je jedna merica od 20-30 g koju možete razmutiti u vodi, pre doručka, kao zamena za obrok ili posle vežbanja.

Sir na tradicionalan način, Foto: AgroTV

Recepti

Vitaminski smuti sa surutkom

Potrebno je

* 3 kivija
* 1 banana
* šaka bebi spanaća svežeg
* merica surutke
* voda

Priprema

Ovakav obrok osim visoke doze vitamina, minerala i vlakana sadrži i proteine iz surutke.
Podiže imunitet, lako se vari, alkalizuje organizam i daje veliku količinu psihofizičke energije.

Domaća surutka

Potrebno je
* 4 litra svežeg mleka
* 1 srednji limun
* gaza

Priprema

Skuvajte mleko i kad se prohladi, dovoljno da vas kapljica ne opeče na nadlanici, sipajte isceđen limun. Poklopite krpom i ostavite da se ohladi. Povremeno možete promešati. Odvojiće se surutka i sir. U cediljku stavite gazu, procedite, malo stisnite gazu da izađe što više surutke. U gazi ostaje sir koji možete malo posoliti. Surutku sipajte u staklene flaše i držite u frižideru. Pored suruke dobićete i odličan sir. Brzo i lako se pravi, cena više nego pristupačna, a dobićete oko kilogram sira i tri litra surutke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKlinika.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike