Istražujemo: Gde se jede najbolji roštilj u Beogradu - glasajte i vi za najbolje pljeske i ćevape (ANKETA+VIDEO)

04.02.2023

18:10

28

Svaki deo grada ima neki dobar kiosk sa brzom hranom, a mi smo izdvojili Top 7 za koje i vi možete glasati

Istražujemo: Gde se jede najbolji roštilj u Beogradu - glasajte i vi za najbolje pljeske i ćevape (ANKETA+VIDEO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Kod nas u Srbiji i dalje važi da nema dobrog obroka bez mesa. A roštilj je na vrhu liste kada je meso u pitanju. Svi vole pljeskavice, ćevape, kobasice, gurmanske pljeskavice, punjeno pileće i tako redom. Ok, znamo da vam već ide voda na usta i da razmišljate koga biste mogli da zvrcnete za dostavu.

Bilo da je vreme ručka, večere ili ste krenuli kući posle dobrog provoda (bolje se spava kada se najede), uvek u blizini ima neka dobra brza hrana koja pravi specijalitete od mesa.

U Beogradu postoje neka kultna mesta kada je kupovina roštilja u pitanju. Ako pitate ljude u svojoj blizini, svako ima nekog svog favorita. I svako ima da kaže reč-dve o tome, ko je bio dobar, pa se pokvario, ko i dalje drži nivo i tako redom.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dobrim roštiljem se dičimo, pa kada stranci zabazaju u naš grad, obavezno im ponudimo ćevape ili neki drugi roštilj. Sećate se samo kultne fotografije, koja je pre nekog vremena zbog tužnog povoda, ponovo obišla medije - Siniša Mihajlović izveo fudbalske zvezde na pljesku. On je tadašnje igrače Intera Adrijana i Kristijana Vijerija vodio u noćni provod, a potom, kako je i red, na pljeskavicu.

 

 

Kiosk na kome su tada jeli roštilj i dalje postoji, a svakako će se naći u našem izboru za najbolji roštilj u Beogradu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Mi smo prema preporukama ljudi iz okruženja odabrali Top 7 mesta u Beogradu na kojima se jede najbolji roštilj. Redosled je slučajan jer će vaši glasovi označiti pobednika.

 

Opšte je poznato šta se sve dodaje u meso, a ne bi trebalo (poput soje i hleba), a šta je poželjno da se nađe u dobrom roštilj mesu. Postoje neki začini i sastojci koji mu daju ukus, ipak, ništa bez dima koji kroz meso prolazi dok se peče na roštilju. 

RECEPT ZA PLJESKAVICU

Ukoliko ste kuvar entuzijasta, pa želite sami da napravite svoje pljeske, mi vam donosimo osnovni recept za pljeskavice.

Sastojci:

  • 700 grama mlevenog mesa (junećeg ili mešanog)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 3 kašike prezli
  • so, biber, vegeta i aleva paprika

Priprema:

Mleveno meso sipajte u odgovarajuću posudu. Napravite malo udubljenje, pa u njega dodajte jedno jaje, prezle, začine i crni luk. Prethodno ga izrendajte ili još bolje izgnječite.

Kada dodate sve sastojke mesu, počnite sa mešenjem kao kada mesite testo. Potrebno je da se svi sastojci dobro sjedine i da smesa bude kompaktna.

Profimedia
 

Da vam se meso ne bi lepilo za ruke, pre nego što počnete, nauljite ih sa malo maslinovog ili običnog ulja.

Od dobijene smese sada oblikujte loptice, koje ćete kasnije blago pritisnuti tako da liče na pljeskavice.

Pixabay
 

Preporučena debljina je do 5 mm, kako bi mogle fino da se ispeku, tako da ne budu tanke ali ni previše debele.

Kada napravite sve pljeskavice, složite ih na odgovarajući tanjir ili tacnu, prekrijte folijom pa ostavite da odstoje u frizu  nekoliko sati. Najmanje pola sata, a najviše preko noći.

To je bitno jer će se tako sastojci fino povezati, a meso će da upije miris luka i začina. Ako žurite značiće i pola sata.

24sedam/Goran Sivački
 

Na vama je da li ćete ih pržiti na ulju, roštilju ili pak peći u rerni.

I da, šta ćete od priloga?

Naši reporteri zabeležili su neka od mesta u Beogradu na kojima se prodaje roštilj. Naravno, nismo mogli da zaobiđemo "bulevar gladnih" na Novom Beogradu. Mi smo bili usred dana i tokom radnog vremena.

Pogledajte video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike