Jedinstven roštilj se sprema samo u ovom mestu! Ćufte su gurmanska tradicija Kosovske Mitrovice, mi smo ih probali kod čuvenog Sejde (FOTO)
Bez dvoumljenja ističemo da je ovo naš omiljeni roštilj
Novi Pazar, Banjaluka i Sarajevo imaju svoju vrstu ćevapa, leskovački roštilj poznat je širom sveta, ali se samo u Kosovskoj Mitrovici sprema posebna vrsta roštilja - a to su "ćufte".
Iako je prva asocijacija na "ćufte" jelo od mesa u paradajiz sosu - mitrovačke ćufte zapravo su jelo sa roštilja, slično ćevapima ili pljeskavicama, ali ipak jedinstveno.
Tradicija pravljenja ćufti vezuje se isključivo za Kosovsku Mitrovicu i svojevrstan je simbol grada na Ibru.
Ekipa 24sedam je imala priliku da proba ovaj jedinstveni specijalitet, i da o njemu porazgovara sa vlasnicima čuvene "ćuftare" kod Sejde.
- Mi smo treća generacija koja se bavi ovim poslom. Tradicija pravljenja ćufti, kao i drugih specijaliteta od mesa, u ćevabdžinici „Sejda“ datira još od 1965. godine, pojašnjava nam Albert Alija koji je sa bratom nasledio posao od oca.
- Naš otac je bio roštilj majstor i prvu radnju je imao kod Gimnazije u južnom delu grada, nakon toga sedamdesetih godina smo posao prebacili kod Tehničke škole (u severnom delu grada), a od 2008. godine smo u ovom lokalu, ističe Albert.
On pojašnjava da ćufte nisu značajno drugačije po sirovinskom sastavu od ćevapa i pljeskavica, ali da je u Kosovskoj Mitrovici zaživela tradicija njihove pripreme i da su postale brend ovog grada.
- Kao što vidite, posla ima, i pored toga što ovo nije lak posao. Dosta se radi i treba mnogo vremena da bi se dostigao nivo na kojem smo mi sada. Kvalitetno meso se podrzumeva, kao i posvećenost poslu. Nadamo se da će se porodična tradicija nastaviti, iako je ovo posao koji se uči ceo život, kaže Albert za naš potal.
Ćufte koje pripremaju Albert, njegov brat, i njihovi zaposleni tražene su na svim meridijanima.
- Ponosni smo na činjenicu da u našim proizvodima godinama već uživa i Novak Đoković, kao i brojne pooznate ličnosti sa naših prostora. A da su naše ćufte stigle daleko, jesu, i to čak do Amerike i Rusije, sa ponosom ističe ovaj vredni čovek.
Izazova ima, pogotovo u turbulentnim vremenima u kojima živimo, ali je Albert ubeđen da će potražnja za ovim izuzetnim proizvodom i dalje biti velika kao do sada.
- Nadamo se, verujemo u kvalitet i pošten i predan rad. Do sada nam je to vredelo, i nećemo menjati, kaže on za naš portal.
Posle kratkog i prijatnog razgovora sa Albertom imali smo priliku da uživamo u sada već čuvenim ćuftama, i bez dvoumljenja ističemo da je ovo naš omiljeni roštilj.
Bonus video
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari