Preostalo vam je hrane iz novogodišnje noći? Ovako ćete je pravilno podgrejati i na najbolji mogući način iskoristiti ostatke

02.01.2023

13:51

0

Autor: Z.A.S.

Određena hrana je, što je više podgrevate, sve ukusnija

Preostalo vam je hrane iz novogodišnje noći? Ovako ćete je pravilno podgrejati i na najbolji mogući način iskoristiti ostatke
Hrana - Copyright Freepik

Tokom praznika, pripremimo najrazličitiju hranu, a ruska salata, sarma, različite vrste mesa, pa i nezaobilazno pečenje, samo su delić onoga što se nađe na svečanoj trpezi.

Međutim, toliku količinu hrane je uglavnom nemoguće pojesti za tako kratak period, pa onda dosta toga često preostane za sutra, prekosutra...

Da ne bi dolazilo do toga da bacate hranu, ili da ona bude neukusna, sve što treba da uradite jeste da naučite da je pravilo podgrejete. Naravno, uvek možete i da napravite nešto od ostataka.

Ukoliko odlučite da podgrejete ono što vam je preostalo, a to uradite pravilno, hrana neće izgubiti ukus, a ni nutritivna svojstva.

Ispratite ovih nekoliko saveta.

Supe i čorbe

One nikako nisu komplikovane za podgrevanje, ali je važno da to radite na nižoj temperaturi. Još jedna bitna stvar je da, ukoliko pravite supu sa rezancima, njih dodate uvek samo onoliko koliko vam je potrebno, i da svakim novim podgrevanjem dodate i novu količinu, jer oni upijaju dosta tečnosti.

Profimedia
 

Sarma i pasulj

Opšte je poznato da, što češće zagrevate pasulj i sarmu, da će ova jela biti ukusnija. Ipak, potrebno je da, svaki put, sipate malo vode, jer pirinač i mahunarke nabubre i na taj način smanje tečnosti, pa može da se dogodi da se hrana zalepi prilikom podgrevanja.

Mesa

Kada je reč o mesu, bez obzira na to da li je u pitanju svinjsko ili pileće, važno je ili da ga kratko podgrejete u rerni, i to na niskoj temperaturi, ili da ga jedete hladno. Nikako ga ne ostavljajte dugo i na visokoj temperaturi. Takođe, od ostatka piletine možete da napravite i supu.

Pixabay
 

Testenine i sosovi

Kada su testenine i sosovi u pitanju, važi isto što i za sarmu i pasulj. Naravno, dodajte i malo vode, a podgrevajte na niskoj temperaturi.

Krompir

Krompir se uglavnom ne podgreva, ali ako se desi da preostane, podgrejte ga u duploj posudi na pari, i to poklopljenog, da vrati vlagu i ostane sočan. 

Profimedia
 

Pite i salate

Kremste salate koje se obično pripremu za Novu godinu se ne podgrevaju, ali obavezno sutradan dodajte još malo dresinga. A što se tiče pita i proje njih stavite u mlaku rernu i kratko podgrejte, naravno poklopljene alu folijom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike