Pet saveta kako ostati bezbedan na mrežama tokom praznika

29.12.2022

18:45

0

Autor: 24sedam

Stručnjaci upozoravaju da u ovom periodu treba da posvetimo dodatnu pažnju sajber bezbednosti

Pet saveta kako ostati bezbedan na mrežama tokom praznika
Ilustracija - Copyright Foto:Pixabay/ Gerd Altmann

Bliže se praznici, završavamo sve hitne poslove, sagledavamo dostignuća i planiramo narednu godinu. Baš iz tih razloga je veoma važno da u ovom periodu posvetimo dodatnu pažnju sajber bezbednosti, kako ne bismo propustili važne korake koji mogu zaštititi nas, ali i našu kompaniju od napada sve više usmerenih na mala i srednja preduzeća.

Ovo su pet jednostavnih saveta koji će vas poštedeti glavobolje:

Pravite rezervne kopije važnih podataka

Neočekivani gubitak važnih datoteka može biti uzrokovan ili trivijalnim razlozima kao što je kvar hard diska ili sajber napad. Na primer, ransomware, maliciozni softver, šifruje ceo operativni sistem ili pojedinačne datoteke i zahteva otkupninu za dešifrovanja. Ono što je još gore je da čak i ako kompanija plati otkup, nema garancija da će kriminalci vratiti poverljive dokumente. Redovne rezervne offline kopije će vam omogućiti da dobijete pristup ključnim podacima u hitnim slučajevima. Takođe možete koristiti bezbednosno rešenje sa funkcijom koja omogućava automatsko pravljenje rezervnih kopija, napominju u kompaniji Kaspersky.

Apdejtujte svoje uređaje i softvere

Zastareli softver predstavlja nedostatak u bezbednosti i pruža napadačima odličnu priliku da uđu u korporativnu infrastrukturu. Pre praznika, ne zaboravite da proverite i instalirate nove verzije softvera na sve ključne aplikacije. Ovaj proces može biti pojednostavljen sigurnosnim rešenjima sa ugrađenim sistemom za upravljanje softverima.

Obnovite svoje lozinke

Brute force, metoda koja uključuje pogađanje lozinke isprobavanjem svih mogućih kombinacija znakova, i dalje je među najčešćim metodama koje napadači koriste da prodru u mrežu organizacije. Verovatnoća da će ovaj način napada uspeti se povećava kada je lozinka koju pretpostavljaju slaba ili je već procurila. Prva preporuka za smanjenje verovatnoće da će vaši podaci biti ukradeni je da primenite strogu politiku lozinki, koja zahteva da standardna lozinka korisničkog naloga ima najmanje osam slova, broj, velika i mala slova, kao i poseban karakter, naglašavaju u kompaniji Kaspersky.

Profimedia
 

Proverite pristup korporativnim podacima i sistemima

Kraj godine je idealan za dovođenje u red svoje politike pristupa. Nedavno istraživanje pokazuje da je samo polovina poslovnih lidera uverena da njihovi bivši zaposleni više nemaju pristup korporativnim nalozima ili podacima. Pošto ovaj nemar može dovesti do ozbiljnih povreda podataka, bolje je da se pozabavite ovim problemom pre nego bude prekasno. Prvo napravite spisak zaposlenih koji su ove godine napustili kompaniju i proverite da li je pristup ukinut.

Takođe, smanjite broj ljudi koji imaju pristup važnim korporativnim podacima i smanjite količinu podataka dostupnih svim zaposlenima. Do kršenja je veća verovatnoća u organizacijama u kojima previše zaposlenih radi sa poverljivim vrednim informacijama koje mogu biti od interesa za treća lica.

Ilustracija: Pixabay/Pete Linforth
 

Pazite se prazničnih prevara

Protivnici se ne ustručavaju da iskoriste prazničnu sezonu i masovno šalju posebne novogodišnje ponude, obnove pretplate i poklon kartice da ukradu vaše lične podatke ili novac. Pretpraznična užurbanost je ogromna distrakcija, tako da vi ili vaši zaposleni lako možete upasti u zamku ne shvatajući potencijalne opasnosti. Zapamtite i podsetite svoje kolege o osnovnim znacima fišing e-poruka.

Među njima su dramatične teme, greške i slovne greške, nedosledne adrese pošiljaoca i sumnjive veze. Takođe, uvek proverite format svih priloga pre nego što ih otvorite i tačnost veze pre nego što kliknete. Ovo se može postići tako što pređete mišem preko ovih elemenata - uverite se da adresa izgleda autentično i da priložene datoteke nisu u izvršnom formatu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike