Ne radite ovo kod kuće: Ovaj trend je hit na svim društvenim mrežama, a nije nimalo zdrav

19.10.2022

12:19

0

Autor: D. R.

Ne radite ovo kod kuće: Ovaj trend je hit na svim društvenim mrežama, a nije nimalo zdrav
justine_snacks - Copyright Printscreen/TikTok, justine_snacks

Sigurno ste na društvenim mrežama, Instagramu i TikToku, videli snimke u kojima ljudi razmazuju maslac na drvene daske, potom dodaju razne umake, začine i voće.

Ovaj trend postao je neverovatno viralan, broji 250 miliona pregleda samo na TikToku, ali mnogi zaboravljaju da prekomerna konzumacija maslaca može imati negativne efekte na zdravlje.

Pixabay
 

- Zabavno je i lepo ovo raditi, ali zapamtite da je maslac bogat zasićenim masnoćama koje se povezuju s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti - rekla je za "The Post" Kerolajn Suzi, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.

Preporuka Američkog udruženja za srce je da svega pet do šest odsto kalorija koje konzumirate dolazi iz zasićenih masnoća jer njihov prevelik unos može povećati nivo LDL-a, takozvanog štetnog holesterola.

- Ako je vaša dnevna potreba 2.000 kalorija, onda ne bi trebalo više od 120 kalorija da dolazi iz zasićenih masti. To je oko 13 grama zasićenih masti dnevno, a samo jedna kašika maslaca sadrži oko 7 grama - dodaje.

 

@justine_snacks

I like this one idk I’m in a silly goofy butter mood ♬ original sound - speed songs

 

Ovaj trend je prva pokrenula food-blogerka Džastin Doiron. Na dasku je namazala maslac, a onda ga ukrasila umacima, začinima, voćem i jestivim cvećem. Potom ga je jela uz heb ili kreker.

Ovo zaista izgleda interesantno i atraktivno, ali definitivno nije dobro za naše zdravlje, pa je poželjnije da ostane samo kao dekoracija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike