Nutricionista kaže da ovih 20 namirnica deca moraju da probaju pre nego što napune pet godina kako ne bi postali mali izbirljivci

26.07.2022

10:33

0

Autor: D. R.

Na listi su neke namirnice koje niste očekivali

Nutricionista kaže da ovih 20 namirnica deca moraju da probaju pre nego što napune pet godina kako ne bi postali mali izbirljivci
dete jede - Copyright Unsplash

Probirljivost je česta pojava kod dece, ali jedan dečji nutricionista je otkrio hranu za koju veruje da deca jednostavno moraju da probaju pre nego što napune pet godina – i ta lista je duga.

Ako vaše dete svakodnevno bira šta će da jede, onda znate koliko je frustrirajuće kada pokušavate naterate da proba novu hranu osim pilećih nagetsa i čipsa.

Prema nedavnim istraživanjima, 86 odsto dece mlađe od pet godina ne dobijaju pet obroka dnevno zbog toga što im je svaki drugi obrok - „fuj“. Četvrtina roditelja takođe priznaje da obično jede samo obroke sa kojima su već upoznati, ne eksperimentišu i nisu skloni tome da probaju nešto novo.

Unsplash
 

„Aisha“, vodeći britanski brend hrane za bebe, sprovela je studiju kako bi proslavila lansiranje liste „hrane koju treba probati pre pete godine“, koju su odobrili nutricionisti. Lista je definitivan vodič za hranu kojoj mala deca treba da budu izložena, kako bi se borila protiv izbirljivosti i osigurala da uživaju u obrocima bogatim hranljivim materijama.

Lista 20 najboljih namirnica koje deca treba da probaju do pete godine: paradajz, leblebije, đumbir, kokos, kurkuma, cimet, muskantna tikva, paprika, paškanat, korijander, urme, sočivo, nana, mango, kukuruz, beli luk, batat, luk, kajsija i kumin.

Unsplash
 

Istraživanje koje je obuhvatilo 2.000 roditelja pokazalo je da kao rezultat ovih stresnih obroka, trećina roditelja dozvoljava svom detetu da jede šta god želi samo da bi dete jelo, uključujući hranu sa malo hranljivih materija i hranu za poneti.

Dijetetičarka iz kompanije „Aisha“, Prija Tju, rekla je:

- Imati dete koje je izbirljivo u jelu može doneti mnogo stresa u vreme obroka. Hranjenje vaših mališana je ogromna odgovornost; brzo rastu, pa je važno da im ishrana obezbedi sve hranljive materije koje su im potrebne. Nastavite da nudite hranu koju deca ne jedu – izloženost je zaista ključna, posebno kod začinjene hrane na koju deca nisu navikla. Stavite male količine neke od tih namirnica na njihov tanjir u vreme svakog obroka. Ovo će podstaći vašeg mališana da dodirne, pomiriše, vidi i na kraju proba hranu - savetuje Prija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike