Koje je najbolje doba dana za obrok kada su velike vrućine?

19.07.2022

12:47

0

Autor: D. R.

Varenje hrane povećava našu telesnu temperaturu, tako da nam je leti, sasvim prirodno, i apetit smanjen

Koje je najbolje doba dana za obrok kada su velike vrućine?
pexels-andrea-piacquadio-3811663 (1) - Copyright Pexels

Sedenje pored zamrzivača i jedenje gomile sladoleda može zvučati kao privlačna opcija, ali konzumiranje odgovarajućih obroka je važno jer nam to daje dobru energiju potrebnu našem telu za funkcionisanje.

Ali zašto upravo toplo vreme otežava jelo i šta možemo da uradimo povodom toga? Nataša Evans, registrovani nutricionista, objašnjava da naša tela rade na održavanju ravnoteže, inače poznato kao „homeostaza“.

- Što se tiče temperature, ovo se naziva termoregulacija. Naša tela su mnogo toplija tokom toplotnog talasa i naporno rade da bi nas rashladila, uz znojenje i smanjeno kretanje. Zašto se apetit smanjuje kada je vruće napolju? Konzumiranje i varenje hrane povećava našu telesnu temperaturu, tako da naša tela obično žele manje hrane kada je vrućina - objašnjava Nataša.

Unsplash
 

- Znate onaj trenutak kada ste pojeli obrok na vrućini, a odjednom vam je još toplije, počnete da crvenite i znojite se. To je zbog termičkog efekta hrane i našeg tela koje kasnije pokušava da nas ohladi. U suštini, naša glad ima tendenciju da se smanji, jer naša tela prirodno drže temperaturu pod kontrolom - kaže ona.

Nataša takođe napominje da istraživanja pokazuju da se naša osetljivost na insulin takođe poboljšava tokom toplijih meseci, što znači uravnoteženiji šećer u krvi, manju želju za grickalicama i manje žudnje za hranom.

- Naša tela prirodno žude za toplom hranom tokom hladnijih meseci i za hladnijom, svežijom, lakšom hranu tokom letnjih meseci - dodaje ona.

U koje doba dana treba da jedemo?

Dok nutricionista Eva Hamfris kaže da je „najbolje vreme za jelo kada ste gladni“. Ima smisla. Ona priznaje da ručanje tokom hladnijeg doba dana, kao što su jutro i veče ili više užina tokom dana, umesto da jedete veće obroke, može pomoći da se ublaže termogeni efekti hrane.

Međutim, naši stručnjaci upozoravaju da se ne jede kasno uveče.

Profimedia
 

- Masti i proteini se vare sporije od ugljenih hidrata. Dakle, ako slučajno jedete kasno uveče i ako je to obrok bogat proteinima, to može poremetiti vaš san. Zbog toga, ako ipak volite da jedete kasnije, obroci sa više ugljenih hidrata i manje proteina mogu pomoći.“

Nataša Evans takođe objašnjava da obilna večera pred spavanje može povećati našu telesnu temperaturu.

Obe nutricionistkinje se slažu da vodu treba biti u velikim količinama, jer je hidriranje izuzetno važno, naročito kada tokom velikih vrućina.

Takođe upozoravaju da dehidracija može da utiče na naše varenje, usporavanjem pražnjenja creva, pa zapamtite - hidratacija je ključna.
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike