Ovih šest namirnica leti ne bi trebalo da kupujete u prodavnicama

29.06.2022

12:30

0

Autor: Z. A.

Kad vidite koje, sve će vam biti logično

Ovih šest namirnica leti ne bi trebalo da kupujete u prodavnicama
supermarket - Copyright Profimedia

Hrana poput paradajza, bobičastog voća, lubenice, kukuruza, dinja...  najukusnija je leti. Zato

tokom letnjih meseci neke namirnice treba da izbegavate da kupujete u prodavnicama jer su ukusnije i zdravije ako ih pronađete na pijacama.

A posebno je važno da ove namirnice ne kupujete u supermerketima.

Sušeno voće

Da, sušeno voće je ukusno, ali sadrži šokantnu količinu šećera. Zato je leti bolje birati sveže voće koje je preplavilo pijace, a nude ga i mala porodična gazdinstva.

Pixabay/Iris Hamelman
 
Gotova limunada

Limunada kupljena u prodavnici obično uključuje kukuruzni sirup s visokim udelom fruktoze i druge konzervanse. Takođe je skuplja nego da je napravite sami, a nema ni toliko osvježavajuć ukus.

Začinsko bilje

Začinsko bilje, poput bosiljka, origana, peršina i ruzmarina daje ukus povrću, sosovima i mesu, ali ti sastojci mogu biti skupi u prodavnicama. Ako je moguće, pokušajte uzgojiti vlastito bilje u kuhinji ili na svom balkonu.

Profimedia
 
Voćni sladoled

I deca i odrasli žude za hladnim osveženjem u vruće letnje dane. Ako vas raduje ono u obliku sladoleda, ne morate ga tražiti u prodavnicama. Možete nabaviti kalup za sladoled pa smrznuti voćni sok, voćnu kašu ili jogurt pomešan s voćem.

Pixabay
 
Kiseli krastavci

Kako temperatura raste, ključno je ostati hidriran. Kiseli krastavci su bogati solju, a jedenje previše soli može dovesti do visokog krvnog pritiska i uzrokovati pojačan rad bubrega i jetre. Iako je u redu jesti kisele krastavce u umerenim količinama, razmislite o tome da se tokom letnjih meseci ipak odlučite za sveže.

Već narezano voće i povrće

Znamo da je primamljivo kupiti narezano voće i povrće, ali najbolje je izbjegavati te plastične posude. Iako štede vreme za pripremu, obično su dvostruko ili trostruko skuplje od neprerađenog sastojka. Osim toga, nakon što se narežu ili naseckaju, mnoge namirnice počinju da gube na kvalitetu ili ukusu.

Unsplash
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike