Deset grešaka zbog kojih kokice kod kuće ne budu nikad tako dobre kao u bioskopu

24.05.2022

12:10

0

Malo je ljudi koji će odbiti kokice, a posebno kada poslužite one iz svoje kuhinje, ali najpre se pobrinite da ispoštujete nekoliko sitnih pravila

Deset grešaka zbog kojih kokice kod kuće ne budu nikad tako dobre kao u bioskopu
profimedia-0425685627 - Copyright Profimedia

Poslednjih godina, nutricionisti tvrde da su kokice izuzetno zdrave i da sadrže veliku količinu antioksidanata i vlakana. Najviše zdravih materija nalazi se u tvrdom delu kokice, koji većina ljudi izbegava. One su jedine grickalice koje sadrže 100 odsto celo zrno, pa jedna porcija kokica može zadovoljiti čak 70 odsto dnevne ljudske potrebe za celovitim žitaricama. 

Malo je ljudi koji ne vole kokice, a danas postoji nekoliko desetina vrsta kokica, od domaćih do fabričkih, kao i različitih ukusa i nutritivnih vrednosti. Kokice su savršena zdrava užina između obroka jer su pomalo zasitne, a ne kvare apetit nadolazećeg obroka.

Kokice iz tiganja ili lonca uvek su zdravija opcija od kupovnih ili onih iz mikrotalasne koje sadrže nezdrave masnoće i aditive. Srećom, slasne kokice uz pokoji trik možete da napravite i kod kuće, bez zagorelih ili neispucalih zrna i uživate u grickanju i dobrom filmu zajedno sa svojim prijateljima i porodicom.

Potrebno je samo malo da povedete računa o nekoliko sitnica.

1. Kupte kvalitetan kukuruz kokičar

Zbog lošeg kvaliteta ili skladištenja, kukuruz kokičar može biti glavni krivac za neukusne grickalice. Stoga je dobro eksperimentirati sa različitim brendovima dok ne pronađete onaj koji je dobrog kvaliteta. Odlučite li se na velika pakovanja, mudro ih je prethodno isprobati.

Unsplash
 

2. Koristite pogrešan lonac ili tiganj

Tiganj ili lonac debelog dna koje ravnomerno sprovodi toplotu najbolji je izbor, a važno je i da njime možete jednostavno baratati. Ako je posuda previše teška ili nezgrapna biće teško kada dođe trenutak da treba da je protresete. Odličan izbor je tiganj s poklopcem koji dobro naleže, posebno ako ima rupicu kroz koju izlazi para.

3. Nemojte štedeti na ulju

Nije neka lepa vest, ali bez ulja nema ni finih i mekih kokica. Iako su one pečene na vrućem vazduhu zdrave, nikada neće biti tako ukusne. Ukoliko želite da budu zdravije, kokice možete peći na maslinovom ulju, ali pazite da ne pojačate vatru previše jer ima nižu tačku dimljenja od recimo suncokretovog. Kokice možete ispeći i na kokosovu ulju ili pak mešavini suncokretovog i maslinovog. 

Pixabay
 

4. Sačekajte pravi momenat da dodate kukuruz

Da kokice ne zagore, ulje mora biti vruće, ali se ne sme dimiti. Kako biste znali da je dovoljno vruće, ulijte ulje u posudu i ubacite tri kukuruza. Tek kad se raspuknu, dodajte ostatak.

5. Koliko često protresete lonac?

Kako kokice ne bi zagorele, tiganj ili lonac treba žustro protresti svakih nekoliko trenutaka.

6. Puštajte paru da izađe s vremena na vreme

Ima li previše pare u loncu, kokice će biti žilave. Stoga se uz protresanje savetuje da pažljivo podignete poklopac na jednoj strani. Trenutak ili dva biće dovoljno da para izađe, a zatim ga brzo spustite.

Unsplash
 

7. Temperatura ringle mora da bude odgovarajuća

Vatra za kokice treba da bude jaka, ali kako kukuruz ne bi počeo da gori, osim protresanja posude povremeno je možete pomeriti sa vatre ili protresti u vazduhu iznad ringa. Baš kao što je slučaj s prženjem luka, tako i s kokicama možete proceniti treba li da smanjite ili pojačate vatru.

8. Važno je vreme pečenja

Nakon što se pucketanje proredi, počnite da brojite do pet. Ako nijedna kokica ne zapucketa dok brojite, možete ih izvaditi. Prilikom prebacivanja u posudu za posluživanje budite oprezni i ako je potrebno, kratko je poklopite u slučaju da još pokoji kukuruz odluči da se otvori i napravi nered.

9. Nemojte ih držati poklopljenima

Kokice nakon pečenja odmah izvadite iz lonca ili tiganja u posudu jer ako ostanu poklopljene, mogle bi da se stvrdnu i poprime neprivlačan miris.

Pixabay
 

10. Premalo ste ih posolili

Kokice nakon pečenja posolite i promešajte rukama ili protresite posudu. Možete im dodati biber ili rastopljen maslac.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike