Koja biljna ulja su najzdravija za upotrebu?

18.11.2021

13:50

0

Obogatite svoj jelovnik i pripremajte ukusne i zdrave obroke

Koja biljna ulja su najzdravija za upotrebu?
pexels-ron-lach-10046938 - Copyright Pexels

Već je poznato da bi trebalo pratiti piramidu zdrave ishrane, fokusirati se na voće, povrće, žitarice i mahunarke.

Kada dođe vreme za pripremu mesa nutricionisti preporučuju zdrava ulja za kuvanje, koja će dodatno ojačati vaš organizam. Šta je u biljnim uljima i kako odbrati najbolje za sebe otkrivamo vam u narednim redovima.

Vreme je da obogatite svoj jelovnik i pripremate ukusne i zdrave obroke. Neko ulje je dobro za pripremu hranu, drugo nema baš ukus kakav ste očekivali. Nedoumica je mnogo, ali imamo odgovore.

Šta se nalazi u biljnim uljima?

Biljna ulja napravljena su od masnih kiselina. Mali deo biljnih ulja je zasićena mast koja se smatra štetnom dok je većinski deo biljnih ulja sačinjen od polinezasićenih masti i mononezasićenih masti. Obe vrste nezasićenih masti pomažu protiv različitih upala u organizmu i podstiču dobro varenje.

Osim što ulja daju dobar ukus hrani, ona su potrebna i našem organizmu, jer imaju vitamine A, D, E i K. Ulja su bogata vitaminom E koje ima mnogo benefita po zdravlje.

Koje ulje je najzdravije?

Proizvođačima ulja se dozvoljava da promovišu tvrdnju kako svakodnevna konzumacija ulja koja sadrže 70 odsto oleinske kiseline, kada se zamene sa uljima koja imaju visok sadržaj zasićenih masti, smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Slične zdravstvene tvrdnje su dozvoljene za sojino ulje.

Kada je vaša ishrana raznovrsna, vi već unosite dovoljno polinezasićenih i mononezasićenih masnih kiselina. Možete uživatu u svom omiljenom biljnom ulju u granicama normale. Naravno uvek se preporučuje maslinovo ulje umesto suncokretovog jer je lakše za varenje.

Pexels
 

Za svaku kašiku maslinovog ulja dobijate oko 120 kalorija. Iako se postavlja mnogo pitanja o tome da li se može pržiti hrana na maslinovom ulju, treba da znate da maslinovo ulje može da se greje do 190 stepeni. 

Jedina razlika u uljima je njihova stabilnost u procesu kuvanja i to razlikuje sva biljna ulja. Visoka toplota razlikuje biljna ulja i uzrokuje da se molekuli u uljima raspadaju. Kada su biljna ulja izuzetno zagrejana dolazi do raspada zdravih molekula i gubljenja hranjivih svojstva, pa se smatra da tada ulja ispuštaju štetne supstance i da postaju toksična.

Čvrsta ulja dobra za dinstanje i prženje hrane jesu ulje od avokada, kukuruza, semena grožđa, svetlo maslinovo ulje, kikirikija, pirinčanih mekinja i sojino ulje.

Ulje od orašastih plodova je takođe zdravo i savršeno se uklapa uz salate, dajući im specifičnu notu svežine. Susamovo ulje možete dodati prilikom pravljenja špageta i makarona, testo se neće lepiti, a vi ćete uneti zdrave masti.

Pexels
 

Koje ulje izabrati i za šta se koje koristi?

Hajmo redom. Važno je da znate da na tržištu postoji mnogo različitih ulja, a sada je vreme da se upoznate sa njihovim glavnim karakteristikama.

- Kikiriki ulje se koristi i za pečenje i za prženje, ali i za ukusne obrok salate. Aromatično je, ukusno i ako volite ukus kikirija, postaće vam favorit. 

- Susamovo ulje odličan je izvor nezasićenih masnoća, ima vitamina E, kao i dodatnih minerala, koji utiču na bolji rad jetre. Može biti sjajan dodatak salatama, a ovo ulje je sve popularnije i u kozmetici. 

- Bademovo ulje sadrži nezasićene masnoće koje su neophodne u našoj ishrani, a dobro utiče na varenje i na nadutost stomaka. 

- Maslinovo ulje je jedno od najzdravijih i možete da ga koristiti u pripremi bilo kog jela. Sadrži nezasićene masne kiseline koje regulišu holesterol, smatra se da ono štiti srce i krvne sudove. 

- Ulje od semenki lana postalo je popularno u proteklim godinama, a koristi se samo za pripremu salata, i preporučuje se čuvanje u frižideru. Pri visokoj temperaturi može da zdrave masnoće pretvori u štetne. 

- Kada je reč o suncokretovom ulju, savetuje se da ga koristite samo jednom. Ako se koristi više puta postaje štetno i toksično. Savetuje se i da svedete korišćenje ovog ulja na minimum, i da pronađete alternativu. 

- Ulje od bundeve je aromatično, ali ga treba polako dodavati jelima, kako biste se navikli. Idealno je za salate, prelive, soseve. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike