Recept dana: Srpske krofne za srpsku Novu godinu - u jednu obavezno stavite zlatnik ili novčić

13.01.2024

07:57

0

Pristupačna a svečana poslastica

Recept dana: Srpske krofne za srpsku Novu godinu - u jednu obavezno stavite zlatnik ili novčić
Krofna - Copyright Profimedia

Posle Nove godine, Božića, Materica, Paterica, večeras dočekujemo novu 2024. godinu po julijanskom kalendaru.


A budžet u srpskim kućama je već prilično istanjen.

Tako je bilo i nekada, pa je bilo pitanje šta da domaćica pripremi, da to bude svečano a da se ne potroši mnogo novca, i da prija u zimsko vreme.

Izabrano je da se za doček srpske Nove godine jedu srpske krofne. I one su ta, pomalo već zaboravljena tradicija za doček novog leta po julijanskom kalendaru.

Prvog dana nove godine po ovom kalendaru Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, poznat i kao Mali Božić. Za ovaj dan domaćice tradicionalno spremaju vasilicu, obredni kolač Malog Božića.

Za sam doček u gradskoj sredini su se, u ponoć, služile krofne, a u jednu od njih domaćica bi stavljala zlatnik. Verovalo se da će onaj ko pronađe zlatnik imati uspešnu godinu.

Ukoliko je situacija to dopuštala, služen je i šampanjac, i to je uz krofne odlična kombinacija, a tradicionalno su ljudi pili kuvano vino i kuvanu rakiju.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 50 g margarina
  • 2 žumanca i 1 celo jaje
  • 50 g kristal šećera
  • 100 g prah šećera
  • oko 4 dl mleka
  • 20 g kvasca
  • 1-2 kesice vanilin šećera
  • malo soli

Priprema:

1. U sud za mešenje stavite brašno, dodati jaje i žumanca, kristal šećer, malo soli, rastopljen margarin, narendanu limunovu koru i prethodno nadošli kvasac.

2. Mešajte varjačom ili mikserom sa dodatkom za testo dok testo ne počne da se odvaja od varjače i suda, odnosno dok ne počnu da se pojavljuju mehurići u testu. Zatim pokrijte sud krpom i ostaviti testo da naraste.

3. Izručite nadošlo testo na radnu površinu, koju ste posuli brašnom, i lagano oklagijom razvucite testo debljine prsta i čašom vadite krofne. Ostavite ih još pola sata da odmore (narastu) i potom ih pržite na zagrejanom ulju, prvo poklopljene, a drugu stranu otklopljene.

4. Uvaljajte ih u prah šećer pomešan s vanil šećerom.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike