Oprez! Kada vozite po snegu i ledu, obratite pažnju na ove stvari

19.01.2021

17:15 >> 14:16

0

Nemojte žuriti i imajte u vidu da zimi sve traje duže, zato planirajte dodatno vreme

Oprez! Kada vozite po snegu i ledu, obratite pažnju na ove stvari
Copyright Pixabay

Ako ste neiskusan vozač, trebalo bi da izbegavate vožnju po snegu i ledu. Čak i za iskusne, vožnja u zimskim uslovima može biti prilično izazovna. Ukoliko baš ne morate, ne krećite na put zimi, a ako vozite tokom ovog perioda potrebno je da budete mnogo oprezniji.

A postoje stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju ili koje nipošto ne biste smeli da radite tokom vožnje u zimskim uslovima, kako ne biste rizikovali da ugrozite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Stakla i svetla
Vetrobransko staklo se zimi mnogo češće prlja, zato se pobrinite da imate dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakala namenjenu za upotrebu pri niskim temperaturama. Pre vožnje, proverite stanje brisača, očistite farove i svetla za maglu.

Gas i kočnice

Zimi treba biti pažljiviji sa pritiskanjem papučica gasa i kočnice. Ne treba naglo kretati, dok kočenje treba započeti ranije kako ne bi došlo do prejakog pritiska na papučicu, što za posledicu može imati blokiranje točkova i proklizavanje.

Zimi sve traje duže

U vožnji u zimskim uslovima ništa ne treba raditi naglo. Vožnju treba prilagoditi uslovima na putu i broju ostalih učesnika u saobraćaju, oko vas. Važno je da zapamtite da po snegu sve traje duže, pa zato dajte sebi vremena za svaku radnju koju morate da obavite i, ponavljamo, ne činite nagle pokrete.

Držite rastojanje
Držanje distance i rastojanja jedan je od glavnih faktora bezbedne zimske vožnje. Zato bi on zimi trebalo da bude duplo duži u odnosu na vožnju po suvom vremenu. Time ćete dobiti više vremna i prostora, ukoliko dođe do naglog kočenja vozila ispred vašeg ili potrebe za nekom drugom reakcijom.

Pročitajte još

Kočenje
Nezavisno od toga da li vaš auto ima ili nema ABS, kočenje se u zimskim uslovima izvodi laganim, isprekidanim pritiskanjem papučice, što će sprečiti blokiranje točkova.

Izbegavajte potpuno zaustavljanje

Vreme kretanja se po snegu produžava, pa ukoliko ne morate, izbegavajte zaustavljanje. Ukoliko to uslovi u saobraćaju dozvoljavaju, to možete učiniti ranijim otpočinjanjem usporavanja vozila i puštanjem da se ono lagano “kotrlja” prema semaforu dok čekate da se upali zeleno svetlo.

Pixabay

Uspon i nizbrdica
Za vožnju uz strmu ulicu, ukoliko već ne možete da je izbegnete, potrebno je da imate odgovarajuću brzinu koja će vam dati potrebnu inerciju za njeno savladavanje. Nipošto ne pokušavajte da se zaustavite u strmoj ulici. Budite pažljivi sa gasom, jer će vozilo, ako je on previše jak, proklizavati. Spuštanje nizbrdo izvodite bez gasa i pri što manjoj brzini.

Ne krećite na put, ako ne morate
Nisu svi vozači dovoljno iskusni i vešti u vožnji u zimskim uslovima, pa ako već ne morate nigde na vozite sami, koristite druga prevozna sredstva ili ostanite kod kuće.

Ako, ipak, morate da putujete, pogotovo van grada ili u planinske predele, na put ne krećite bez obavezne zimske opreme.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike