Nikola Materaci, otac legendarnog Ferarija F40, preminuo u 83. godini

24.08.2022

13:45

0

Autor: Z. A.

Inženjer koji je napravio istoriju od italijanske auto-industrije umro je u Sapriju

Nikola Materaci, otac legendarnog Ferarija F40,  preminuo u 83. godini
nikola materaci - Copyright Wikipedia

Nikola Materaci je dugo bio definisan kao otac Ferarija F40 i to sa dobrim razlogom - on je od početka do kraja pratio evoluciju projekta u kojem je stvoren jedan od najvoljenijih automobila u istoriji.

F40 je bio poslednji automobil napravljen pod potpunim nadzorom Enca Ferarija, a dizajn karoserije uradio je Leonardo Fioravanti, i to pod vođstvom Nikole Materacija i Pjetra Kamardele.

Dolazeći iz regiona Silento, gde nije bilo auto-industrije, karijeru je započeo kao stručnjak za proračune u sedištu Lančije u Torinu, piše Telegraf.rs.

Tokom karijere sarađivao je sa brojnim brojnim zapaženim inženjerima kao što su Frančesko de Virdžilio (Lančija), Mario Mecanote (Pireli), Franko Roki, Anđelo Belei (Ferrari)...
 

Profimedia
 

Godine 1979. zaposlio ga je Ferarijev trkački odsek kao šefa dizajnerske/inženjerske kancelarije zbog njegove specijalizacije za prinudnu indukciju, što će pomoći timu od sezone 1980.

Bio je glavni inženjer odgovoran za usvajanje turbo-motora u Ferariju.

Uz Gordona Mareja, Kolina Čepmena, Erika Brodlija i Kerola Šelbija, Materaci je bio jedan od najplodnijih inženjerskih dizajnera 70-ih, 80-ih i 90-ih godina 20. veka, nakon što je radio na ukupno 38 projekata moto-sporta, superautomobila i motocikala tokom karijere duge 42 godine.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike