Specijalitet, koji je nekad bio sirotinjska hrana, sada je pravi delikates: Na Ravnoj kačamak pet puta jeftiniji nego u Crnoj Gori

11.03.2024

22:46

0

Već decenijama unazad on se pravi po posebnom receptu

Specijalitet, koji je nekad bio sirotinjska hrana, sada je pravi delikates: Na Ravnoj kačamak pet puta jeftiniji nego u Crnoj Gori
Copyright RINA

Starinsko jelo, koje se u prošlosti smatralo sirotinjskom hranom, ove zime je doživelo neverovatno popularnost, nakon što je javnost saznala da jedna porcija u ski-centru u Kolašinu košta čitavih 30 evra.

Kačamak je stoga povratio staru slavu i jedan je od najtraženijih specijaliteta u restoranima u kojima se služi domaća, tradicioalna hrana. Daleko jeftinji nego u Crnoj, već decenijama unazad pravi se na Ravnoj Gori i to po posebnom receptu, koji se kao nasleđe prenosi sa kolena na koleno.

- Pravi starinski kačamak sa kajmakom i slaninicom, kuva se u slanoj vodi. Dakle, najvažnije je da se projino brašno lepo skuva i onda ga zapržimo sa preprženom slaninicom, dodamo malo masti, soli i kajmaka, potom se doda sir. Potrebno je da se dugo meša kako bi bio dobro skuvan. Posebno ga dekorišemo. Bez sira i kajmaka kačamak nije kačamak - kaže za RINU Dušica Vulićević kuvarica koja poznaje sve tajne kuhinje i jedna od retkih koja zna da skuva kačamak po starinskom receptu.

RINA
 

Dušica Vulićević, izvrsna kuvarica sa Gojne Gore kaže da je ove sezone u Domu u Pranjima kačamak veoma tražen i da se pravi svako jutro za doručak.

Dodaje da ima četvoro dece i da i njima rado sprema ovaj specijalitet.

- Imam tri kćeri i sina i svi vrlo rado pojedu ovaj naš domaći kačamak. Recept sam naučila od majke i bake koje su me naučile svim kulinarskim veštinama - kaže Dušica.

Ono što svakako privlači goste u Dom u Pranjanima osim vrućeg kačamaka za doručak su i brojni drugi specijaliteti.

Kako kaže kuvarica, na porcijama se ne štedi, a cene su daleko niže i pristupačnije nego u gradskim restoranima.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike