Azbukovačka kuhinja je hrana sa dušom: Na zapadu Srbije se krije najbolji recept za kačamak!

14.05.2022

23:19

0

Ovde se još uvek čuvaju starinski recepti koje smo dobijali od majki i baka

Azbukovačka kuhinja je hrana sa dušom: Na zapadu Srbije se krije najbolji recept za kačamak!
RINA

Brdsko područje Azbukovica smešteno na zapadu Srbije i na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom naseljeno je još od praistorijskog doba, a vekovima unazad je specifično po nestvarnoj prirodnoj lepoti i posebnoj gastronomiji. Tokom pandemije korona virusa ovaj kraj bio je jedan od najposećenijih u Srbiji. Planina Bobija, reka Drina i kanjon Trešnjnice bez daha su ostavili na hiljade posetilaca. Ipak, zbog još jedne stvari se gosti ovde vraćaju, a od tog raloga kreće voda na usta. U pitanju je - azbukovački kačamak.

- Ovde se još uvek čuvaju starinski recepti koje smo dobijali od majki i baka. Na kačamaku su odrasle mnoge generacije i to je i dalje jedan od omiljenih izbora za doručak u našem kraju. Vole ga i stari i mladi - kaže domaćica Svetlana iz Ljubovije i otkriva recept za njegovo spremanje.

- U šerpu se naspe litar tople vode, posoli, stavi pola supene kašike masti i sačeka da provri. U posebnu činiju se sipa čaša vode i u njoj razmutiti osam do deset kašika projinog ili kukuruznog brašno da se dobije gusta kaša i malo se posoli. Kada voda u šerpi provri, dodavati kašiku po kašiku razmućene guste kaše i meša do pet minuta dok se ne zgusne i ne iskrčka. Po želji se posle dodaju sir, kajmak ili mleko - objašnjava Svetlana.

Za azbukovačku kuhinju često se kaže da je to hrana sa dušom, a osim čuvenog kačamaka nadaleko su poznati i mnogi drugi specijaliteti. Upravo hrani i kuhinji u čast, u Ljuboviji se duže od deset godina održava Gastro festival. Nakon dve godine pauze zbog zabrane okupljanja ovog maja je opet organizovan.

- Podloženi su kotlići, kuva se riblja čorba, imamo brojne izlagače u oblasti pekarstva, poslastičarstva i etno trpeze iz raznih krajeva Srbije, ali sa jednim ciljem, da predstave, u najlepšem svetlu azbukovačku kuhinju koja je neizostavna u gastronomskoj ponudi naše opštine prepoznatljive po seoskom turizmu. Do sada imamo, zaista veliki broj prijavljenih ekipa. I ja bih rekla da je to rekordan broj, za sve ove godine. Pripremljen je veoma bogat kulturno zabavni-program, za sve uzraste - istakla je Jelena Tešić direktorka TO Ljubovija.

Proglašenje pobednika kao i dodela nagrada biće nakon 18 sati kada stručni žiri odluči ko je u odabranim disciplinama, najbolji. Najzanimljivije za većini svakako će biti takmičenje u seckanju crnog luka.

Bonus video:

RINA

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam