Samo deca znače opstanak: Položen kamen temeljac za izgradnju vrtića kod Čačka

27.02.2024

14:49

0

U izgradnju novog vrtića biće uloženo preko 110 miliona dinara, prostiraće se na površini od 1200 m2

Samo deca znače opstanak: Položen kamen temeljac za izgradnju vrtića kod Čačka
Copyright RINA

Spas za veliki boj mališana i njihove roditelje koji žive u selu Zablaće kod Čačka konačno je stigao. Dugoočekivana izgradnja vrtića je počela, a ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i gradonačelnik grada Čačka, Milun Todorović, položili su danas kamen temeljac za izgradnju novog vrtića.

- Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske banke, nastavlja vredno i posvećeno da radi na širenju kapaciteta predškolskih ustanova širom Srbije izgradnjom novih i dogradnjom i adaptacijom postojećih objekata. Naš cilj je da se što više mališana uključi u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, naročito onih iz socijalno osetljivih grupa. Takođe posebnu pažnju ulažemo u kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer verujemo da je to osnova za uspešnu budućnost“, izjavila je ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

RINA
 

Dodala je da je grad Čačak u okviru Projekta "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje" dobio grant u iznosu od 4,8 miliona dinara. U izgradnju novog vrtića biće uloženo preko 110 miliona dinara, prostiraće se na površini od 1200 m2. Izgradnjom novog objekta obezbediće se 120 novih mesta za decu iz ovog grada, što će doprineti smanjenju liste čekanja za upis u predškolsku ustanovu.

- Uprava grada i Ministarstvo su ova sredstva usmerili na adaptaciju i opremanje prostora, zahvaljujući čemu 90 dece iz kategorija osetljivih grupa sada pohađa predškolski program. Paralelno se radilo i s roditeljima ove dece, kroz kontinuirano sprovođenje programa „Škole za roditelje“, koji je omogućio novi pristupu odnosima unutar porodice sa sociološkog i edukativnog aspekta“, dodala je ministarka.

RINA
 

Gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović rekao je da mu je izuzetna je čast što danas zajedno sa ministarkom svečano obeležava početak izgradnje vrtića u Zablaću, objekta u koji će moći da se smesti oko 120 mališana, iz čak 10 mesnih zajednica.

- Nakon tri godine intenzivnog rada lokalne samouprave i resornog ministarstva na pribavljanju svih uslova za izgradnju vrtića, ona je i zvanično počela, na veliko zadovoljstvo svih nas, a naročito mališana i roditelja koji žive u ovim mesnim zajednicama. Zahvaljujemo Ministarstvu prosvete, koje je prepoznalo naš grad, i uvrstilo nas u veoma značajan projekat "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje", kao i Svetskoj banci, čijim se sredstvima on finansira, u iznosu od 167 miliona dinara, dok je Grad Čačak za izradu projekta i kupovinu zemljišta učestvovao sa nešto više od šest miliona dinara - izjavio je gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović i zahvalio se ministarki na poseti.

Izgradnja novih vrtića realizuje se u okviru projekta "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje", koje Ministarstvo prosvete realizuje uz podršku Svetske banke. Ovaj projekat posvećen je povećanju kapaciteta predškolskih ustanova širom Srbije za 11.000 novih mesta, kao i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kroz edukaciju stručnih kadrova, mentorsku podršku i obuke za vaspitače. Bitan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike