Obrazovanje je prioritet države: Najavljene velike, korenite promene

29.01.2024

07:55

0

Autor: I.K.

Država nastoji da veliki broj učenika koji su prepoznati da imaju izuzetne sposobnosti, redovno i kontinuirano prati

Obrazovanje je prioritet države: Najavljene velike, korenite promene
đaci traže 4 nastavna dana - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević Wikipedia

Obrazovanje jeste i biće prioritet države, poručila je premijerka Ana Brnabić na Svetosavskoj akademiji u Beogradu. Od majskih tragedija razmišlja se o unapređenju obrazovanja, a predsednik Srbije je najavio ozbiljna ulaganja u infrastrukturu i razvoj veštačke inteligencije.

Premijerka je poručila da je cilj da zdrave vrednosti budu okosnica obrazovnog sistema i vaspitnog rada sa učenicima, da se razvijaju pozitivne ljudske vrednosti kod učenika i unapređuju odnosi zasnovani na međusobnom poštovanju, solidarnosti, uvažavanju različitosti. Kako je istakla, država upravo iz tog razloga nastoji da neguje talente od osnovnoškolskog uzrasta i da posebno ističe učenike koji stvaraju izuzetne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima pomoću platforme "Takmičari generacije".

Takođe, država nastoji da veliki broj učenika koji su prepoznati da imaju izuzetne sposobnosti, redovno i kontinuirano prati i pomaže im da dostignu svoje maksimalne kapacitete. Dodala je da prepoznavanje đaka sa izuzetnim sposobnostima i talentima, što je bilo veoma dugo zapostavljeno, jedan od strateških prioriteta.

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
Premijerka Brnabić i ministarka Đukić Dejanović

 

Najavila je premijerka još jaču podršku prevencije nasilja, rad sa roditeljima, učenicima i nastavnicima, uz zajedničke snage svih nadležnih resora, što se ogleda i kroz platformu "Čuvam te", koja uključuje decu i objedinjuje preko 2.700 državnih organa i ustanova koje na taj način koordinisano postupaju po prijavama.

- Od 19. maja 2023. godine, kada je omogućena prijava nasilja koje uključuje decu u okviru nacionalne platforme "Čuvam te", evidentirano je 2.199 prijava, od kojih je 1.763 uzeto u postupanje. Među tim prijavama 1.157 situacija nasilja se dogodilo u ustanovi obrazovanja, 274 na ulici ili javnom mestu, 199 na internetu, a 128 kod kuće - rekla je predsednica Vlade, i precizirala da je u 42,1 odsto prijava evidentirano fizičko nasilje, 35,3 odsto psihičko, a 31,9 odsto vršnjačko.

Predsednica Vlade Srbije istakla je i značaj dualnog obrazovanja i rezultate koje ono daje, ističući da mladi koji srednju školu završe po dualnom modelu imaju 52 odsto veću početnu platu od onih koji pohađaju klasično srednje obrazovanje. Tako, na primer, među učenicima koji su srednju školu završili 2023. godine, oni koji koji su se obrazovali po dualnom modelu zaposlili su se sa prvom prosečnom bruto platom u iznosu od 71.986 dinara, a po klasičnom modelu ta plata je 65.375 dinara.

24sedam/Ivan Mitić
 

 

Premijerka je najavila i da do 2025. početna plata u prosveti treba makar da se izjednači sa prosečnom platom u Srbiji, te podsetila da su od januara plate u prosveti kumulativno povećane za 30,56 odsto, što je, kako je ocenila, odlično, ali ne i dovoljno. Povećanje plata u prosveti najavio je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući program "Srbija 2027".

Premijerka je podsetila i na uveden jedinstveni informacioni sistem prosvete, kroz koji je čitava prosveta spojena sa tržištem rada, i da se sada iz nje između ostalog može videti kako se učenici ili studenti zapošljavaju nakon završenog školovanja, koliko čekaju na zapošljavanje, kolika je prva plata, da li se zapošljavaju u oblasti za koju su se školovali ili neku drugu.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ocenila je na Drugoj nacionalnoj konferenciji posvećenoj obrazovanju da su u Srbiji napravljene značajne infrastrukturne investicije u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ali i da mnogi projekti tek slede kako bi se ostvarili ciljevi iz plana "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027".

Ona je podsetila na infrastrukturne projekte, na izgradnju i rekonstrukciju vrtića i škola širom Srbije, kao i na ulaganje u fakultete muzičkih, primenjih i likovnih umetnosti, Botaničku baštu i Elektrotehnički fakultet. Najavila je i izgradnju obrazovno-naučnih centara u Beloj Crkvi, Kniću, na Goliji, u Vranju i u Valjevu. 

Ministarka je naglasila da nadležni žele da grade takav obrazovni sistem koji odražava potrebe i vrednosti našeg društva.

Profimedia
 

 

- Tako, na primer, projekat ZDRAVITAS podrazumeva implementaciju informacionog sistema za praćenje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika od trećeg razreda do kraja srednje škole. Škole treba da budu još podsticajnije sredine u kojima se stimulišu radoznalost, kreativnost, analitičko i kritičko razmišljanje, gaji poverenje, tolerancija i drugarstvo, podstiču zdravi životni stilovi. Proširene su i liste slobodnih školskih i vanškolskih aktivnosti - rekla je ministarka.

Navela je i da je 2.600 zaposlenih u školama prošlo obuke o kriznim intervencijama i sačinjen je i uručen prateći materijal za roditelje i nastavnike, a prosvetni savetnici Ministarstva se obučavaju da budu kontinuirana podrška školama u oblasti povećanja bezbednosti dece. Od 2. februara stručnjaci sa Instituta za mentalno zdravlje sprovešće trodnevnu onlajn obuku za 46 prosvetnih savetnika, koji će znanja zatim preneti pedagozima i psiholozima zaposlenim u osnovnim i srednjim školama. 

Kancelarija za medije Vlade Srbije
 

 

Podsetila je da pored platforme "Čuvam te" počinju sa radom i projekti "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo" i "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo". Kako je navela, radi se i na razvijanju nacionalnog identiteta, kroz poštovanje i negovanje srpskog jezika, književnosti, tradicije, istorije i kulture. Na inicijativu predsednika Srbije pripremaju se i nacionalne čitanke, koje će učenici početi da koriste naredne školske godine, rekla je ona.

Prema njenim rečima, pažnja se posvećuje nedostajućim kadrovima u prosveti, te je Vlada Srbije dodelila uvećane stipendije studentima treće godine učiteljskih fakulteta, kao i nastavničkih smerova fizike, informatike, matematike, engleskog, nemačkog i srpskog jezika.

- Mislimo da je i to jedan od zadataka koji će biti rešen na način koji će dati brži povrat i bolji odgovor - rekla je ona ističući da to nije problem samo Srbije, već i škola u regionu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike