Ako se ona naljuti - ja ćutim: Opada broj sklopljenih brakova, a raste broj razvoda u Srbiji, ipak, u Dragačevu je ljubav još uvek jača

11.02.2024

16:36

0

Posle skoro pedeset godina zajedničkog života, recept za dobar brak imaju Zora i Milan Bugarčić

Ako se ona naljuti - ja ćutim: Opada broj sklopljenih brakova, a raste broj razvoda u Srbiji, ipak, u Dragačevu je ljubav još uvek jača
Tajna uspešnog braka su sloga, ljubav i tolerancija - Copyright Foto: RINA

Prema dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2022. godine u Srbiji je sklopljen 32.821 brak, što je za 2.987 brakova manje nego 2011. godine. Sa druge strane, beleži se porast broja razvoda, pa je tako 2022. godine bilo 9.813 razvoda, odnosno za 1.562 više nego 2011. godine, kada je razveden 8.251 brak.

Ipak, među opštinama s najmanjim brojem razvoda već godinama su Lučani, a Dragačevci neretko u šali znaju da kažu da su njihovi brakovi jači čak i od mečke.

- Mladi su većinom otišli, pa nema ko ni da se razvodi. Ovi koji su dugo u braku, njima nije do razvoda. U Dragačevu je ljubav jača od mečke - kažu meštani.

Posle skoro pedeset godina zajedničkog života, recept za dobar brak imaju Zora i Milan Bugarčić.

Oboje kažu da je razumevanje jedno drugog na vrhu letvice i najvažnije u opstanku svakog braka.

- Tajna uspešnog braka su sloga, ljubav i tolerancija. Ne može nikako jedno da bude na površini, a jedno na dnu. Samo zajedničkim dogovorom i razgovorom svi se problemi rešavaju - rekla je Zora.

Foto: RINA
 

Međutim, dragačevski domaćin ipak je bio malo konkretniji, rekavši da se u braku moraju znati konkretna pravila.

- Ako se ona naljuti, ja ćutim, a ako se ja naljutim, onda ćuti ona, ali se ne svađamo i ne raspravljamo - jasan je Milan.

Ljubomore među njima nema, ali Bugarčići smatraju da savremeni brakovi najviše trpe zbog društvenih mreža.

- U naše vreme mobilni telefoni nisu bili toliko zastupljeni, ali i danas kad ih imamo ne čitamo poruke jedno drugom, nego svako ima svoju slobodu i svoju privatnost - uz osmeh je ispričala Zora Bugarčić.

Izgleda da je tajna opstanka dragačevskih brakova objašnjena i u načinu na koje se igra staro tradicionalno kolo sa ovih prostora, a to je da kolovođa i "kec" s vremena na vreme zamene mesta.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike