Duh vekovne tradicije i vešte trgovine: Šabački vašar i dalje okuplja gomilu sveta, ali ne može svako ovde da vodi "biznis"! (FOTO/VIDEO)

21.09.2023

20:40

1

Autor: I.P.

24sedam na čuvenom šabačkom vašaru

Duh vekovne tradicije i vešte trgovine: Šabački vašar i dalje okuplja gomilu sveta, ali ne može svako ovde da vodi "biznis"! (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

U srcu ravne Mačve, dok nam se jesen lagano prikrada, grad Šabac se preobražava u raskošnu scenografiju punu boja, zvukova i osmeha. Nije to bilo koje doba godine, već je vreme nadaleko čuvenog Malogospojinskog šabačkog vašara,  manifestacije koja je više od jednog veka sinonim za ovaj grad na Savi. 

U danima oko  21. septembra, u čast pravoslavnog praznika Rođenje Presvete Bogorodice, šabački vašar ne samo što oživljava vekovnu tradiciju, već i okuplja ljude iz različitih krajeva Srbije i regiona. 

Dok "Hoćemo li u Šabac na vašar" odzvanja vašarištem na Mihajlovcu podsećajući na čuvenu starogradsku pesmu koja je ovu manifestaciju proslavila, hiljade ljudi šetaju između štandova, na kojima možete naći bukvalno sve. Što bi se reklo ima svega -  "od igle do lokomotive". 

Od sjajnih ringišpila i magičnih šećernih vuna, do alvi i liciderskih srca, vašar je mesto koje budi nostalgiju,  ali i mesto "biznisa" i trgovine. 

Zadovoljno deluju i kupci i prodavci, i za naš portal potvrđuju da je na ovogodišnjem vašaru dobra i ponuda i potražnja.  A jedan "vremešniji" trgovac nam otkriva tajnu ovdašnje manifestacije. 


- Pada u pravo vreme, poljopvrivrednici se do Male gospojine "naplate", pa imaju novaca za trošak. Tako da je ovde vašar tradicionalno dobar. 

Ponuda proizvoda, koju teško možete i zamisliti, obuhvata sve - od veša i garderobe, preko nameštaja, i ostalog pokućstva, do automobila i kompletnog restoranskog  inventara. 

Marketing pola posla 

Prodavci nam pojašnjavaju da ne može baš svako da bude dobar u poslu na ovoj "svetkovini", već da za to treba imati posebnog šlifa, kako bi se mušterije koje su non stop u pokretu mogle privući. 

Kako ističu, marketing je "pola posla" a to potvrđuje i, sada već internet senzacija, Rada koja se proslavila prodajom "muških blutut gaća sa kamerom. 

Uz "viralnu Radu" u oko nam je zapalo i svojevrsno "takmičenje među trgovcima", u tome ko će originalniju poruku da ostavi na tezgi.

Pa su se tako ređale sledeće: Jeftinije je samo ako je džaba; Niske cene - katastrofa;  Cena iz inata  i druge

 

Ugostitelji iz cele zemlje spremili tradicionalnu ponudu 

Kako kažu, po starom pravilu svaki dobar posao bilo da ste trgovac ili kupac treba zaliti. Na šabačkom vašaru za tu priliku spremne su brojne "šatre", sa tradicionalnom gastronomskom ponudom.

 

Duž vašarista nalazi se na desetine raspaljenih roštilja i mangala na kojima se "vrte" jagnjići i prasići. Za one koji vole da se okrepe kašikom, u kazanima se pripremaju domaći pasulj, i razni gulaši. 

Kako uz iće i piće ide i dobar štimung, vašarski ugostitelji su spremili i bogat zabavni program, o čemu su posetioci mogu informisati putem živopisnih plakata.

 

Ovogodišnje zvezde su kako saznajemo Vendi i Era Ojdanić.

Za najmlađe zabava kao u Diznilendu 

Tokom Malogospojinskih dana šabačko vašarište postaje i ogroman zabavni park, verovatno najveći u Srbiji. 

 

Najmlađi beskrajno uživaju u vožnji na ringišpilima, "balerinama", autićima i ostalom sadržaju "šabačkog diznilenda".

Za one kuražnije tu je i kuća straha. 

Naravno, kao ni jedan vašar ni šabački ne može da prođe bez čuvene kruške!

Pokraj jedne od njih zatekli smo mališana koji je u pratnji tate rešio da testira svoju snagu. A po reakcijama prisutnih deluje da je mališan "položio". 

 

Vašar svih vašara, čija tradicija seže daleko u prošlost 

Šapčani ističu da ova kultna manifestacija po kojoj je grad na Savi poznat, datira još od 14. veka i vremena kneza Lazara, od kada postoje zabeleške o prihodima od panađura (vašara) u Mačvi i Podgorini.

Kako saznajemo do početka Prvog svetskog rata grad je imao još dva vašara – o Đurđevdanu i Mitrovdanu, a posle rata prva dva vašara su prestala da se održavaju i ostaje samo Malogospojinski, koji počinje nešto pre Male Gospojine i traje po nekoliko dana.

 

Svakake godine ga poseti više od 150.000 ljudi, a ekipa našeg portala se uverila zašto ga nazivaju "vašarem svih vašara". 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike