U jednoj godini Loznička reka četiri puta se izlivala, a kuće bile pod vodom: Sada se gradi most koji će rešiti sve probleme

21.09.2023

10:58

0

Izgradnja novog mosta u samom centru Loznice nije jedini infrastrukturni projekat koji je planiran da se izvede u ovom naselju

U jednoj godini Loznička reka četiri puta se izlivala, a kuće bile pod vodom: Sada se gradi most koji će rešiti sve probleme
Izgradnja mosta - Copyright RINA

 Mesna zajednica Loznica četiri puta ove godine našla se pod vodom.

Prilikomizlivanja Lozničke rečice, oštećena je putna infrastruktura, voda je ušla u dvorišta i domove, te je uništena i bela tehnika.

Glavni razlog tome jeste neadekvatno napravljen most u samom centru sela, koji nije bio dovoljnih kapaciteta da propusti povećanu količinu vode, koja se u kišnom periodu tokom juna i jula meseca slila u samo rečno korito.

Tom problemu nazire se kraj jer je u toku rekonstrukcija, odnosno izgradnja novog mosta povećanih propusnih kapaciteta. 

 
- Grad Čačak nije zaboravio meštane Loznice. Za razliku od drugih mesnih zajednica koje je izlivanje lokalnih vodotokova pogodilo jednom ili dva puta, ova mesna zajednica imala je četiri puta problem sa vodom. U toku su radovi kako bi se povećala propusna moć samog mosta. Umesto propusnih cevi menjih dimenzije koje nisu bile u stanju da propuste svu vodu koja se slije u reku sa okolnih brda, radi se profilni propust koji će rešiti taj problem. Vrednost radova je sedam miliona dinara - rekao je za RINU, pomoćnik gradonačelnika grada Čačka zadužen za oblast infrastrukture, Miloš Stevanić.
Foto: RINA
 

Na teritoriji Mesne zajednice Loznica do skoro se nalazilo čak 12 mostova i prelaza od kojih samo retki imaju propisnu dokumentaciju. U međuvremenu, poslenje izgrađeni propust je srušen kako bi se srepčilo njegovo urušavanje pod naletom vode i začepljenje narednog prospusta koji se nalazi nizvodno.
 
Izgradnja novog mosta u samom centru Loznice nije jedini infrastrukturni projekat koji je planiran da se izvede u ovom naselju. Nakon njegovog završetka, biće rekonstruisan još jedan propust u blizini „poštinog magacina” koji je takođe izazivao izlivanje reke.
 
- Nakon ovih radova, planirano je da se nekoliko stotina metara niže uradi još jedan propust, gde će se povećati sam kapacitet prijema vode. Oba projekta u Loznici radi grad Čačak zajedno sa JP „Gradac” i MZ Loznica - zaključio je Stevanić. 
 
Prema rečima meštana Loznice izgradnja novog mosta značiće mirnu jesen jer neće postojati strah od novih izlivanja usled jesenjih padavina. 

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike