Borba sa poplavama i klizištima u Srbiji i dalje traje: Na snazi je ukupno 51 vanredna situacija, evakuisano više od 200 ljudi! (VIDEO)

17.06.2023

09:00

0

Autor: Lj. S.

Oštećeni su putevi, a voda je nosila mostove i pokrenula klizišta i odrone

Borba sa poplavama i klizištima u Srbiji i dalje traje: Na snazi je ukupno 51 vanredna situacija, evakuisano više od 200 ljudi! (VIDEO)
Ilustracija - Copyright RINA

Zbog obilnih padavina i izlivanja reka, vanredna situacija proglašena je u 52 grada i opštine Srbije, dok je evakuisano više od 200 ljudi. 

Oštećeni su putevi, a voda je nosila mostove i pokrenula klizišta i odrone. U naselju Jabučar u Adranima, na obali Zapadne Morave, u toku je evakuacija iz pet stambenih objekata.

Najkritičnije je u okolini Kraljeva, a sa vodenom stihijom borili su se u gotovom svim krajevima Centralne i Zapadne Srbije. 

RINA
 

Kritično je i u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću i Sokobanji, gde je došlo do izlivanja reka. Voda je odnela most na Ibarskoj magistrali u Adranima kod Kraljeva, tako da je saobraćaj na tom delu magistrale u prekidu.

U prekidu je i saobraćaj na putu Debeli Lug - Jasikovo, zbog izlivanja Crne reke. Poplavni talas kreće se ka Kuršumliji, Prokuplju i Doljevcu.

Vatrogasci-spasioci crpe vodu po pozivu građana

printscreen/Instagram/192.rs
 

Iz MUP-a navode da je u petak oko 20 časova zbog poplava izvršena evakuacija 60 lica u naselju Mala Guba u Prokuplju, a da je od jutros evakuisano ukupno 142 lica na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja,Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca.

Vatrogasci-spasioci vrše crpljenje vode po pozivu građana u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kragujevcu, Leskovcu, Prokuplju, Smederevu, Kruševcu i Čačku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Pripadnici Ministarstva unutaršnjih poslova obilaze potencijalno kritične tačke, razgovaraju sa meštanima i na tim lokacijama kojima daju uputstva i instrukcije za postupanje u slučaju opasnosti.

Evakuacija čamcima iz naselja Jabučar u Adranima

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

U naselju Jabučar u Adranima, na obali Zapadne Morave, u toku je evakuacija iz pet stambenih objekata. Tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije evakuišu ih čamcima, javlja RTS.

Moravica u Sokobanji u stagnaciji

U Zaječarskom i Borskom okrugu pada slaba kiša.

Na teritoriji celog grada Bora od juče je vanredna situacija. Nakon obilnih padavina bujice su ugrozile Donju Belu Reku Krivelj, deo Zlota i druga mest, ostavljajući za sobom veliku materijalnu štetu.
Problema je bilo i u rudnicima Ziđina, u Velikom Krivelju sprečen je prodor vode u kop, javio je RTS.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Kada je reč o Zajačerskom okrugu, kiša koja danima pada nije dodatno prouzrokovala probleme.

Moravica u Sokobanji je u stagnaciji, a Crni Timok koji ide kroz Boljevac i Zaječar je u opadanju. I nivo Borske reke je u opadanju.
Vanredna situacija je u Sokobanji i Boljevcu, pri čemu je najviše štete načinjeno Sokobanji.

Zapadna Morava u Kraljevu stagnira

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Prema podacima RHMZ-a Zapadna Morava u Kraljevu već tri sata stagnira, a prelivanje iz korita može da izazove obimnija kiša u čačanskom kraju.

Voda koju su juče doneli bujični potoci i reka Musača se sporo povlači jer su kanali puni vode, a zemlja natopljena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike