Hitno oglašavanje MUP-a o evakuaciji! Najnovije informacije o poplavama u Srbiji

16.06.2023

23:00

0

Pripadnici MUP-a obilaze potencijalno kritične tačke, razgovaraju sa meštanima i na tim lokacijama daju uputstva za postupanje u slučaju opasnosti

Hitno oglašavanje MUP-a o evakuaciji! Najnovije informacije o poplavama u Srbiji
Copyright printscreen/Instagram/192.rs

Zbog poplava u Srbiji trenutno je na snazi vanredna situacija u 51 mestu, do 20 časova izvršena je evakuacija 60 osoba u naselju Mala Guba u Prokuplju, od jutros ukupno 142 osoba (na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja,Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca). Od ponoći do sad evakuisano je ukupno 217 osoba - saopštio je MUP.

Vatrogasci-spasioci vrše crpljenje vode po pozivu građana u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kragujevcu, Leskovcu, Prokuplju, Smederevu, Kruševcu i Čačku.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova obilaze potencijalno kritične tačke, razgovaraju sa meštanima i na tim lokacijama daju uputstva i instrukcije za postupanje u slučaju opasnosti.

- U skladu sa najavama RHMZ prati se situacija na Zapadnoj Moravi, Crnom Timoku, reci Ibar koja ima blagi porast, Zapadnoj Moravi kod Kruševca gde je nivo reke je u opadanju, a i rekama u Borskom okrugu kao i reci Toplici koje si u blagom opadanju - stoji u saopštenju MUP i dodaje:

- MUP još jednom apeluje na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima, da u slučaju eventualne opasnosti slušaju nadležne institucije i da ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i, podsećamo, pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć.

Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a kaže za da je prema poslednjim informacijama sa terena u toku evakuacija nekoliko osoba u Prokuplju.

U selu Rudovci je poplavljeno 35 kuća, a deca iz predškolskih ustanova su evakuisana, jer je voda počela da prodire u objekat.

Iz bezbedonosnih razloga isključeno je četiri trafo stanice, tako da je 550 domaćinstava bez električne energije.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike