Srbija je pod vodom! U toku evakuacija nekoliko osoba u Prokuplju: "Ceo dan spasavamo ljude"

16.06.2023

21:22

0

Takođe, naše snage su usmerene ka teritoriji grada Čačka, gde smo aktivirali specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi, rekao je Miloš Milenković

Srbija je pod vodom! U toku evakuacija nekoliko osoba u Prokuplju: "Ceo dan spasavamo ljude"
evakuacija iz poplavljenih područja - Copyright Foto: MUP Srbije

Vanredna situacija proglašena je do sada u 50 gradova i opština. Evakuisano je više od 150 ljudi. Voda je odnela most na Ibarskoj magistrali u Adranima kod Kraljeva, tako da je saobraćaj na tom delu magistrale ka Čačku u prekidu.

Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a kaže za da je prema poslednjim informacijama sa terena u toku evakuacija nekoliko osoba na teritoriji grada Prokuplja.

"Takođe, naše snage su usmerene ka teritoriji grada Čačka, gde smo aktivirali specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi. Upućena je i jedna pumpa velikog kapaciteta. Ono što ne smemo zaboraviti jeste sliv Ibra, odnosno teritorija grada Kraljeva", dodaje Milenković.

Ukazuje da ne zaboravljaju i druga potencijalno ugrožena područja gde su, pored crpljenja vode, i dalje u stalnoj pripravnosti.

"Obilazimo potencijalne kritične tačke, razgovaramo sa stanovništvom, meštanima, dajemo im uputstva kako da se ponašaju i naravno da uvek budemo što bliže njima, da pravovremeno reagujemo ukoliko bude potrebe za tim", rekao je Milenković.

Foto: Printskrin/Jutjub
 

Naveo je da su o početka ovih obilnih kišnih padavina, odnosno 26. maja, ukupno evakuisali 235 osoba.

"Bilo je i nekih kritičnih situacija gde su bili direktno ugroženi ljudski životi. Da spomenemo jednu od intervencija u proteklih 24 sata na teritoriji grada Kruševca, gde su dva lica direktno spašena iz putničkog motornog vozila ugroženog velikom količinom vode. Takođe, imali smo situaciju na teritoriji gradske opštine Lazarevac gde smo preko 20 mališana evakuisali iz jedne od predškolskih ustanova", naveo je Milenković.

Ističe da je najbitnije da su svi ljudski životi spašeni, da su evakuacije uspešno izvedene i da veruju da će tako i dalje ostati. "Primarni cilj Ministarstva unutrašnjih poslova i celog sistema zaštite i spasavanja jeste da ljudski životi budu sačuvani, odnosno spašeni", dodaje.

Na pitanje gde su večeras pojačana dežurstva, kaže da je usmerenost na celu centralnu Srbiju, odnosno Pomoravlje.

"Takođe, da ne zaboravimo sliv reke Ibra. Tako da tu je negde naša usmerenost, ali ne smemo zaboraviti ni druge krajeve, jer poučeni iskustvima iz prethodnih dana znamo da se situacija vrlo brzo menja, tako da smo i dalje maksimalno spremni da ovaj pritisak, odnosno ovu situaciju uspešno izvedemo do kraja", poručuje Milenković.

Apelovao je na građane da se ne približavaju nabujalim rekama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike