Nevreme u zapadnoj Srbiji napravilo katastrofu: Vodene bujice nosile sve pred sobom - ovakvo stanje ne pamte ni najstariji meštani

27.05.2023

11:01

0

Došlo je do oštećenja tri mosta, a od juče se radi na osposobljavanju alternativnih putnih pravaca

Nevreme u zapadnoj Srbiji napravilo katastrofu: Vodene bujice nosile sve pred sobom - ovakvo stanje ne pamte ni najstariji meštani
Katastrofa u užičkim selima nakon nevremena - Copyright RINA

Nevreme koje je pogodilo užički kraj iza sebe je ostavilo pravu katastrofu. Vodena bujica odnela je skoro sve puteve, a ovakvo stanje ne pamte ni najstariji meštani. Nadležne ekipe od juče su na terenu i pokušavaju da osposobe alternativne putne pravce, kako stanovnici ne bi bili odsečeni od sveta. Najkritičnija situacija je u zoni vodotokova, u selima Karan, Lunovo selo i Bjelotići.

- Došlo je do oštećenja tri mosta, a od juče se radi na osposobljavanju alternativnih putnih pravaca. Šteta napravljena na putnoj infrastrukturi je ogromna, a ovakva katastrofa nije bila ni 2014. godine. Za samo pola sata, reka Lužnica je porasla dva metra, a vodena bujica nosila je sve pred sobom. Ekipe su sve vreme na terenu, juče je obezbeđen jedan alternativni putni pravac za meštane, a drugi za minimalnu prohodnost, danas radimo da se to dodatno obezbedi. Radi se i na čišćenju putnih pravaca na kojima je došlo do obrušavanja zemljišta - izjavio je Zoran Militarov iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Nevreme pogodilo i Čačak

Zbog obimnih padavina koje su juče zadesile teritoriju grada Čačka kao i granične gradove i opštine, došlo je do izlivanja vodotokova drugog reda, rekao je načelnik štaba za vanredne situacije grada Čačka Bratislav Zečević.

- Na tri mesta izlila se Bresnička reka u MZ Katrga, Loznička reka na više lokacija u delu iznad magistralnog puta. Reka Lupnjača bila je na granici izlivanja kod magistralnog puta, ali brzom intervencijom JKP "Vodovod" i Civilne zaštite problem je otklonjen - rekao je Zečević.

Prema podacima koje je prikupio situacioni centar grada Čačka do 20 časova nije bilo dojava da je voda ušla u stambene objekte.

- Većih problema bilo je na magistralnom putu kod manastira Vavedenje kao i na gradskom području gde odvodi površinskih voda nisu bili u stanju da prihvate ovu količinu vode. Bilo je nekoliko crpljenja vode iz dvorišta kao i iz podrumskih prostorija. Danas nastavljamo sa sanacijom terena - rekao je Zečević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike