Magistrala smrti kod Mojsinja: Odnela na desetine života, roditelji strahuju za svoju decu - svaki dan ih prate do školskog autobusa

06.06.2023

15:40

0

Zbog brze vožnje i nepoštovanja propisa stradali su vozači, saputnici u automobilima i pešaci

Magistrala smrti kod Mojsinja: Odnela na desetine života, roditelji strahuju za svoju decu - svaki dan ih prate do školskog autobusa
Magistrala smrti - Copyright RINA

Ne prođe ni mesec dana, a da se na Ibarskoj magistrali od Preljine do Mrčajevaca, najčešće u mestu Mojsinje, ne dogodi bar jedna saobraćajna nezgoda. Ova deonica zbog velikog broja žrtva prozvana je još i magistralom smrti jer je do sada odnela na desetine života.

Zbog brze vožnje i nepoštovanja propisa stradali su vozači, saputnici u automobilima i pešaci.

- Nezgode u saobraćaju se ovde jako često događaju i mi svakodnevmo strepimo. Na tako strašne stvari čovek nikad ne može da se navikne. Često tu dolazi i policija, ali džaba. Ja imam više od 60 godina i ne mogu da nabrojim koliko pamtim da je poginulo što vozača, što pešaka na toj relaciji. Postoje određene priče da se ovde na prostoru, od takozvane stare kafane do Mojsinja, nekada davno nalazilo groblje, kuda sada prolazi magistrala, ali to niko sa sigurnošću ne može da potvrdi, ali ni da poveže sa velikim brojem nesreća na ovom potezu - rekao je za RINU meštanin Miroslav Pavlović.

RINA
 

On dodaje da svi koji žive u Mojsinju svakodnevo strepe, jer prelazak Ibarske magistrale nije bezbedan ni za meštane.

- U selu ima preko 15 dece koje roditelji svaki radni dan moraju da prevode preko ulice da bi ušli u autobus kada idu u školu, pošto ne smeju da ih puste same. Dosta imamo parcela preko magistrale i prelazimo traktorima, moramo po 10 minuta da čekamo kako bi sigurno prešli na drugu stranu i nije nam svejedno. Možda postoji neko rešenje, kako bi sačuvali glave. Da se uradi treća traka ili stave neki ležeći policajci, mirnije bi spavali, a i bezbedno bi deca išla u školu. Mi se uzdamo da kada puste Moravski koridor, da će se ovaj deo ozloglašene magistrale rasteretiti i smanjiti broj udesa - kaže Miroslav.

Osim u blizini Mojsinja, veoma česte saobraćajne nezgode na Ibarskoj magistrali dešavaju se kod Lazarevca, a određeni podaci govore da se za nepunih 20 godina na ovoj kompletnoj saobraćajnici dogodilo preko 100.000 udesa sa nekoliko stotina mrtvih. Prema rečima najstarijih meštana koji žive u blizini Ibarske magistrale, u Lazarevcu je izvršena rekonstrukcija puta na delu gde je nekada bilo groblje.

RINA
 

- Neko kaže da su prekopani stari turski grobovi, drugi da su zatrte večne kuće srpskih junaka koji su poginuli u Kolubarskoj bici. Niko ne može sa sigurnošću znati šta je prava istina, da li postoji i neka iracionalna sila ili ne koja u smrt odvuče toliki broj ljudi. Ali, ono što je sigurno brza i bahata vožnja treba na ovoj deonici da se maksimalno smanji. Možda i bude drugačije - zaključuju meštani.

Ono što je relaksiralo deonicu Ibarsku magistrale kod Lazarevca jeste otvaranje deonice auto-puta Miloš Veliki od Beograda do Čačka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike