Magistrala Čačak-Užice završena: Do Crne Gore bez zastoja i gužvi (FOTO)

01.12.2020

14:01

0

Autor: A. B.

Ova deonica saobraćajna je veza sa Bih i Crnom Gorom i povezuje devet opština Zlatiborskog okruga i grad Užice sa ostatkom Srbije

Magistrala Čačak-Užice završena: Do Crne Gore bez zastoja i gužvi (FOTO)
RINA

Magistralni put od Čačka do Zlatibora predstavlja žilu kucavicu zapadne Srbije i iako je od vitalne važnosti za sve građane decenijama je bio zapostavljen i skoro potpuno devastiran.

Ove godine sanacija magistralnog puta od Pakovraća kod Čačka do Bele zemlje na Zlatiboru, u potpunosti je završena, a radovi koji su se odvijali bez prekida saobraćaja zahtevali su od putara, ali i vozača veliko strpljenje.

Put od Pakovraća do Užica prolazi kroz Ovčarko kablarsku klisuru i požešku kotlinu gde i u letnjim mesecima dolazi do pojave magle, pa je ova deonica veliki izazov i za iskusne vozače. Česta krpljenja i parcijalne sanacije dodatno su otežavale saobraćaj na ovoj deonici ,a konačna rekonstrukcija je veliko olakšanje za vozače kojima je vožnja ovom deonicom sada dosta lakša i pre svega bezbednija.

– Od Užica ka Zlatiboru nije bila ništa bolja slika , pa je pred putare stavljen ozbiljan zadatak, petnaest ipo kilometara najfrekventnijeg puta u zapadnoj Srbiji. Sanacija tunela, izgradnja potpornih zidova , sve je rašeno bez prekida saobraćaja. Mi smo uradili 54 hiljade kvadrata sanacije tih kosina kao i žičane barijere koje sprečavaju eventualni odron čime je bezbednost saobraćaja postavljena na visok nivo – kazao je za RINU, Leko Korićanac, generalni direktor Putevi Užice.

Menja se plan za izgradnju brzećke gondole: Više prostora za hotele, manje za žičaru
Pomak ka uređenju Rudnika: Završena prva faza radova na Vizitorskom centru

Sanacija šest mostova bila je najveći izazov, od kojih su Krivaja i Sušica pravi građevinski poduhvat.

– U prvoj fazi je proširivan most, u drugoj urađeni ivičnjaci i pešačka staza kao i kišna kanalizacija. Koristili smo viseće skele i trudili smo se da sve uradimo brzo i efijkasno, od jutra do mraka, 23 separatora za prečišvćavanje otpadnih voda. Ovo je put za buduće generacije – kaže Slobodan Božović, tehnički direktor.

Za rekonstrukciju ove deonice utrošeno je 45 hiljada tona asfalta, vrednost radova iznosi milijardu 285 miliona, a svaki uloženi dinar višestruko će se isplatiti jer se od sada putuje brže i pre svega bezbednije.

Ova deonica saobraćajna je veza sa Bih i Crnom Gorom i povezuje devet opština Zlatiborskog okruga i grad Užice sa ostatkom Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA