Đurić: Novi Sad pogodan za kongresni turizam, u toku prošle godine zabeleženo više od 560.000 ostvarenih noćenja turista

31.05.2023

16:02

0

U pitanju je rekordan rezultat, a početkom ove godine nastavljen je trend rasta

Đurić: Novi Sad pogodan za kongresni turizam, u toku prošle godine zabeleženo više od 560.000 ostvarenih noćenja turista
Milan Đurić i Marija Labović - Copyright Foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sastao se, u Gradskoj kući sa direktorkom Turističke organizacije Srbije Marijom Labović i direktorom Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije Dušanom Borovčaninom. Sastanku su prisustvovali i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević i direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada Branislav Knežević.

Na početku, sagovornici su se osvrnuli na dugogodišnju uspešnu saradnju Turističke organizacije Grada Novog Sada sa Turističkom organizacijom Srbije koja se pretežno ogledala u promociji Novog Sada i privlačenju turista, odnosno u dovođenju turoperatora, novinara i influensera. To je doprinelo da, samo u toku prošle godine, bude zabeleženo više od 560.000 ostvarenih noćenja turista, što predstavlja rekordan rezultat, a početkom ove godine nastavljen je trend rasta.

Foto: Grad Novi Sad
 

Razgovarajući o nastavku i unapređenju saradnje, gradonačelnik je istakao da je razvoj kongresnog turizma jedna od mera buduće Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada i da je, na tom putu, podrška Turističke organizacije Srbije veoma značajna.

- Uz ponudu smeštajnog i kongresnog kapaciteta, bogatu gastronomsku i kulturno-istorijsku ponudu, kao i geografski položaj u odnosu na aerodrom Nikola Tesla, Novi Sad je odlična destinacija za održavanje manjih kongresa, do 500 ljudi. U gradu imamo dva hotela sa pet zvezdica i 10 hotela sa četiri zvezdice koji svojim smeštajnim kapacitetom i kongresnim salama zadovoljavaju potrebe organizacije manjih skupova. Postoje i dodatni prostori u kojima se takođe održavaju poslovni događaji, a Kongresni centar „Master” ima najveći kapacitet i punu tehničku opremljenost, te može da primi do 1.000 ljudi - naglasio je gradonačelnik Đurić.

Foto: Grad Novi Sad
 

Prisutni su se složili da Novi Sad, već sada predstavlja važnu destinaciju za kongresni turizam o čemu govore i rezultati renomiranog slovenačkog „Kongres Magazina” koji svake godine predstavlja analizu kongresnih destinacija. Analiza pokazuje da Novi Sad, iz godine u godinu, povećava svoju prosečnu ocenu koja je 2022. godine iznosila 4.11 dok je, poređenja radi, 2017. godine ona bila 3.63. Predstavnici Turističke organizacije Srbije iskazali su spremnost na saradnju i ukazali da blizina glavnog grada i novosadska autentična i domaćinska atmosfera daju dodatnu vrednost kongresnoj priči Novog Sada.

 

 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike