Pred grejnu sezonu 24sedam istražuje: Kolike su kazne za bespravnu seču šuma

05.10.2020

18:02 >> 14:07

0

Period godine tokom kojeg se najviše poseče šuma, logično, prethodi grejnoj sezoni

Pred grejnu sezonu 24sedam istražuje: Kolike su kazne za bespravnu seču šuma
Copyright Pixabay

Bespravna seča šuma u Srbiji i dalje predstavlja veliki problem. Dok o državnim šumama brinu Srbijašume i njihovi čuvari, o privatnim šumama bi trebalo da brinu njihovi vlasnici.

Najviše drveća bude posečeno svake godine u ruralnim, pograničnim područjima, gde nema mnogo stanovnika.

-Zabranjena je seča, ali i promet drveta bez žiga i dokumentacije i to je prekršaj. Takvo drvo se privremeno oduzima i koga zateknemo sa drvetom u prometu bez prateće dokumentacije, slede prekršajne prijave, navodi za 24sedam Zvijezdan Nišavić, načelnik šumarske i lovne inspekcije u Upravi za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Za fizička lica ta kazna se kreće od 10.000 do 100.000 dinara.

Iz Srbijašuma za 24sedam poručuju da se krađa šuma dominantno dešava u privatnim šumama koje nemaju čuvare, video nadzor i koje se ne obilaze redovno. Vlasnici privatnih šuma su inače dužni da svoje šume sami obezbede i čuvaju, jer čuvanje privatnih šuma nije u nadležnosti JP „Srbijašume“.

Period godine tokom kojeg se najviše poseče šuma, logično, prethodi grejnoj sezoni.

-Ko želi da poseče šumu, potrebno je da podnese zahtev javnom preduzeću koje gazduje na toj teritoriji, mora da dokaže i da je vlasnik, te stručna lica izlaze na teren i obeleže stabla koja smeju da se seku. Kada obavi seču, potrebno je da ponovo pozove nadležne kako bi oni žigosali to drvo i izdali otpremnicu ili propratnicu. Tek tada drvo može da ide u promet. Za drvo koje nema žig sledi prijava, navodi Nišavić za 24sedam.

Ukoliko vlasnik šume primeti da mu je neko posekao drva, to prijavljuje Srbijašumama. U zavisnosti od toga da li je u pitanju krađa, sledi prijava tužiocu ili prekršajnom sudu. U svakom slučaju privatni vlasnici moraju da brinu o svojim šumama.

-Zakon je predvideo mogućnost da se fizička lica udruže i ako imaju više od 100 hektara mogu da dobiju podršku Ministarstva, a lakše im je, svakako, da unajme nekog čuvara koji će obilaziti šumu, pratiti ima li bespravnih seča, ima li bolesnog drveća i njegova je obaveza da prijavi ako nešto primeti… Bio je slučaj kada su prevarili ženu, predstavili su se kao potencijalni kupci šume, ona ih je odvela da im pokaže gde joj je šuma, a oni su potom došli i posekli je, dešava se i to, navodi sagovornik 24sedam.

Broj podnetih prijava šumarske i lovne inspekcije:

-2019. godine zbog bespravne seče podneto je 706 prekršajnih prijava i 62 krivične prijave

-Privremeno je oduzeto 3.618 m3 drveta

-Zbog bespravnog prometa podneto je 1.113 prekršajnih prijava, a privremeno je oduzeto 7357 m3

-U prvih osam meseci 2020. godine zbog bespravne seče podneta je 341 prekršajna prijava i 20 krivičnih prijava

-Privremeno je oduzeto 3.051 m3 drveta

-Zbog bespravnog prometa podneto je 407 prekršajnih prijava, a privremeno je oduzeto 2285 m3 drveta

 

Iz „Srbijašuma“ poručuju da je njihova obaveza ukoliko uoče krađu u privatnoj šumi, da je prijave policiji.

-Zatim izlazimo na teren, premerimo i utvrdimo vrednost i te podatke predamo šumarskom inspektoru. Ukoliko vlasnik prvi primeti da mu je šuma bespravno posečena, dužan je da se nama obrati kako bi mogli da ustanovimo štetu, poručuju iz Srbijašuma.

Pixabay/ Justus Zeemann

Ovo preduzeće ima organizovanu čuvarsku službu, koju čini 624 čuvara šuma u 67 šumskih uprava, te je nelegalna seča u državnim šumama svedena na najmanju moguću meru.

-Za prvih 7 meseci ove godine bespravno je posečeno 3.917 m3 drveta, a na godišnjem nivou je to obično u proseku oko 8.000 m3. Kada je reč o privatnim šumama, u njima se na godišnjem nivou poseče minimum 5 puta više metara kubnih nego u državnim šumama. Najviše bespravnih seča ima na teritoriji Vranja, Kuršumlije, a to drvo se koristi uglavnom za sopstvene potrebe tj. za ogrev, navode u Srbijašumama za 24sedam.

A seče se sve što može za ogrev: bagrem, hrast, bukva…

-Treba podići svest ljudi o značaju šuma i poručiti im da ne kupuju drvo koje nema žig i propratnicu, jer to znači da nije sve legalno. Ako ne bi bilo nikog da kupi takvo drvo, onda će i šume manje biti sečene bespravno, zaključuje Nišavić za 24sedam.

Kazna za bespravnu seču:
Pravno lice – privredni prestup od 300.000 do 3.000.000 dinara
Preduzetnici – od 100.000 do 500.000 dinara
Fizičko lice – od 10.000 do 100.000 dinara

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike