Najmlađi učesnik prvi do Časnog krsta! Najveća niška opština organizovala tradicionalnu manifestaciju (FOTO)

19.01.2023

13:31

0

Autor: Maja Kostić

Marko Todorović (18) pobedio je danas u plivanju za Časni krst koje je organizovano u Nišu

Najmlađi učesnik prvi do Časnog krsta! Najveća niška opština organizovala tradicionalnu manifestaciju (FOTO)
Marko Stojanović - Copyright Foto: Opština Medijana

Marko Todorović prvi je doplivao do Časnog krsta u plivačkom nadmetanju, koje je Gradska opština Medijana, i ove godine, organizovala na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“.

Marko prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji, ima 18 godina i najmlađi je ovogodišnji učesnik. Učenik je srednje Medicinske škole, 14 godina član plivačkog kluba „Niš 2005“ i član reprezentacije.

„Gradska opština Medijana nastoji da sačuva sve tradicionalne, duhovne i trajne vrednosti kroz ovu manifestaciju“, izjavio je ovom prilikom predsednik GO Medijana Nebojša Kocić. Uz zahvalnost svima, koji su i ovog puta pomogli da se događaj uspešno realizuje, predsednik Kocić je dodao, da su „svi učesnici plivanja za Časni krst, a posebno dame, Violeta i Jadranka, pokazale snagu volje, duha, hrabrosti i snage“ i da „plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, jer ovaj praznik simbolizuje sabornost, širenje mira, ljubavi i vere, koja nas ujedinjuje“.

Foto: Opština Medijana
Marko Todorović

Ovogodišnji Bogojavljenski vitez, darivan je Časnim krstom, zlatnim lančićem sa krstom, lovorovim vencem i novčanom nagradom u iznosu od 30.000 dinara. Svi učesnici darivani su zlatnim krstićem.

Uz svečani stroj pripadnika Žandarmerije, ceo događaj bio je propraćen simboličnim letom golubova, koji su pušteni pre samog početka takmičenja.

Foto: Opština Medijana
Plivanje za Časni krst

Najveća niška opština, ovu manifestaciju organizovala je u saradnji sa Niškom eparhijom, sveštenstvom Hrama Sveti car Konstantin i carica Jelena, Sportskim centrom „Čair“, Ronilačkim  klubom NAISSUB, Kolom srpskih sestara, Udruženjem golubara „Car Konstantin“ i drugim ustanovama i institucijama. 

Foto: Opština Medijana
 

Veliko interesovanje plivača, da budu deo tradicionalne manifestacije, najbolja je potvrda velikog značaja koji ovaj praznik ima, a kojim se vraćamo istinskom duhu, sabornosti i negovanju pravoslavne tradicije.

Foto: Opština Medijana
 

Veliki broj okupljenih građana, uprkos lošim vremenskim prilikama, prisustvovao je događaju i bodrio učesnike u plivačkom nadmetanju za Bogojavljenski krst. Prethodne dve godine, manifestacija je organizovana bez prisustva publike, uz poštovanje epidemioloških mera usled kovida 19.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike