Dama u Kikindi pobedila u plivanju za Časni krst: Divan gest na kraju trke (VIDEO)

19.01.2022

17:55

0

Okupilo se ukupno 28 učesnika, od kojih je jedna bila dama

Dama u Kikindi pobedila u plivanju za Časni krst: Divan gest na kraju trke (VIDEO)
Screenshot_4 - Copyright Printscreen / Youtube / TV Kikinda

Na Bogojavljenje je plivanje za Časni krst već po tradiciji, održano na kikindskom Starom jezeru, ali i u Novim Kozarcima. 

Okupilo se ukupno 28 učesnika, od kojih je jedna bila dama. 

Snežana Milovanov (28) iz Kikinde, ponosno je iz vode iznela Bogojavljenski krst, iako je do njega prvi doplivao Nikola Filipović (19) odlučio da Časni krst prepustio jedinoj učesnici:

- Plivao sam i prošle godine, a evo, sad, uspeo da do Časnog krsta stignem prvi. Voda je bila hladna, ali je osećaj zadovoljstva neopisiv- priznao je Nikola. Osim njega, razloga da bude zadovoljna imala je Snežana. Prema njenim rečima, veče ranije, donela je odluku da učestvuje.

- Ovo je bilo moje prvo učešće, a plivala sam sa tri srca. Voda je bila ledena, a oko srca toplo. Kik boksom sam se bavila 12 godina, a 2017. bila vicešampionka - kazala je radnica kikindskog Gerontološkog centra. 

Kozarčani su u našoj sredini prvi pokrenuli plivanje za Časni krst. Na jezeru “Strelište”, deveto plivanje za Bogojavljenski krst, okupilo je petoricu muškaraca.

Najbrži je bio Mane Ćosić (41), Kozarčanin koji živi u Kikindi.

- Treći put plivam za Časni krst, a posvećujem ga Novaku Đokoviću za sve što mu se desilo, kao i mojoj porodici - rekao je Ćosić. 

Plivanju za Časni krst u Kikindi i Novim Kozacima prisustvovao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Veliki praznik, Bogojavljenje, on je učesnicima čestitao tradicionalnim pozdravom: “Bog se javi”.

- Tradicija i običaj našeg naroda da se pliva za Časni krst, neguje se i u našoj sredini. Želim da zahvalim učesnicima na hrabrost i rešenosti da se ovaj običaj očuva. Na nama je da se potrudimo da se ova tradicija održi i sačuva, uz što više učesnika, svake naredne godine - rekao je Lukač.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike