Poplave opet u Srbiji: U Prijepolju i Sjenici vanredno - reka Lim raste 20 centimetara na sat, reka Grabovac poplavila desetine objekata

18.01.2023

09:51

0

Autor: J. S. J.

Štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju i doneli smo odluku da se zatvore svi kafići na obali Lima - rekao je predsednik opštine Vladimir Babić

Poplave opet u Srbiji: U Prijepolju i Sjenici vanredno  - reka Lim raste 20 centimetara na sat, reka Grabovac poplavila desetine objekata
U Prijepolju proglašena vanreda situacija - Copyright RINA

Obilne kiše koje padaju od sinoć na području severne Crne Gore i jugozapadne Srbije podigle su nivo Lima kod Prijepolja. Kritično je noćas bilo i u Sjenici. U obe opštine je proglašena vanredna situacija. 

Načelnik Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić izjavio je danas da se u Sjenici i Prijepolju, očekuju nove padavine i da nabujali Lim najviše preti Brodarevu.

Lim je u porastu 20 centimetara na sat, zbog čega je proglašena vanredna situacija na teritoriji opštine Prijepolje, rekao je predsednik te opštine Vladimir Babić.

- Lim je u stalnom porastu i takav trend se očekuje tokom današnjeg dana. Zbog toga smo bili prinuđeni da proglasimo vanrednu situaciju na čitavoj teritoriji opštine Prijepolje. Došlo je do izlivanja u Brodarevu i naselju Zalug, na uobičajenim neuralgičnim tačkama. Štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju i doneli smo odluku da se zatvore svi kafići na obali Lima, takođe,  zabranjen je prelaz preko visećeg mosta u Prijepolju, a doneta je i odluka da neće biti plivanja za časni krst na Bogojavljenje - rekao je Babić.

RINA
 

 

On je istakao da su džakovi sa peskom u naselju Šarampov dopunjeni i da je tokom čitave noći trajala akcija popunjavanja bedema. Što se tiče opštine Priboj, za sada nije registrovano izlivanje, ali se zbog velikog dotoka vode po nalogu Republičkog štaba za vanredne situacije ispušta voda iz Potpećkog jezera.

- Štab je u stalnom zasedanju i obilazimo kritične tačke. Za sada nema ugroženih objekata i domaćinstava - rekao je načelnik štaba za vanredne situacije opštine Priboj Boris Mrdović.

Došlo je do izlivanja u Brodarevu i naselju Zalug, na uobičajenim tačkama. Ali, i priobalju između Prijepolja i Priboja.

U ovom trenutku nema poplavljenih kuća, ali nove padavine koje se najavljuju u toku dana, mogle bi da stvore probleme, i da voda stigne do domaćinstava.

Zbog trenutne situacija sa poplavama u Prijepolju neće biti plivanja za Časni krst.

U Sjenici poplavljeno 40 objekata

U Opštini Sjenica je danas proglašena vanredna situacija.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je jutros da je situacija i dalje teška, da je noć bila teška sa svim raspoloživim sredstvima, prenosi RTS.

-Veliki broj dobrovoljaca se odazvao sinoć, spasilačke ekipe, vatrogasci. Svi smo na zadatku, dežuramo i činimo šta je u našoj moći - rekao je Mujagić.

Napomenuo je da stariji meštani kažu da nikada nije bio veći nivo Grabovice, koja se izlila i uzvodno i nizvodno.

Pripravnost od poplava uvedena i u Ivanjici

Nivo reka na teritoriji opštine Ivanjica trenutno je u porastu, ali nema zabeležnih izlivanja.

- Naše ekipe su sa teškom mehanizacijom je u pripravnosti ukoliko dođe do izlivanja da reagujemo. Ono gde postoji strah od izlivanja jeste u selu Brusnik podnog Golije, jer je u tom delu pala velika količina kiše, ali za sada nije izazvala veće probleme - rekao je Momčilo Mitrović predsednik opštine Ivanjica.

Reke ma teritoriji grada Čačka za sada ne prete izlivanjem i situacija je stabilna.

Jako nevreme pogodilo Čačak

Jak vetar koji je pogodio Čačak nosio je sve pred sobom i čupao drveće iz korena. Usled ove vremenske nepogode nekoliko stabala u Gradskom parku je iščupano iz korena. 

- Jedno stablo je palo na improizovani amfitetatar na otvorenom i poprilično ga oštetilo. Na lice mesta su odmah upućene ekipe, kako bi uklonile drvo - kažu iz JKP "Zelenilo" Čačak.

Incident se dogodio tokom noći kad u parku nije bilo posetilaca, pa je ozbiljnija nezgoda izbegnuta samo pukom srećom. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike