Raste Lim, vanredna odbrana od poplava u narednih sat vremena! Drina i Sava pod kontrolom

18.01.2023

07:57

0

Autor: J. S. J.

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović kaže da se danas i sutra očekuje nagli porast vodostaja na reci Lim zbog toga što padavine neće prestati u toku današnjeg dana

Raste Lim, vanredna odbrana od poplava u narednih sat vremena! Drina i Sava pod kontrolom
Copyright RINA

Kiša je u našoj zemlji počela da pada juče, a kako su najavili meteorolozi, padaće i danas. Zbog toga se očekuje porast vodostaja pojedinih reka, a kod Sjenice se već izlila reka Grabovica. 

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je za RTS da se danas i sutra očekuje nagli porast vodostaja na reci Lim zbog toga što padavine neće prestati u toku današnjeg dana.

- Uvodimo vanrednu odbranu u narednih sat vremena i radimo sve radnje da zaštitimo kompletno ljudstvo i građane - istakao je Puzović.

Ocenio je da će se padavine nastaviti i sutra, prvenstveno u Crnoj Gori, na KiM i u delu jugozapadne Srbije, gde će vodostaji rasti.

- Noćas smo imali nagli porast vodostaja na Grabovici, gde je poplavljeno četrdesetak kuća u neuređenom delu, ali je brzom intervencijom lokalne samouprave, Sektora za vanredne situacije i naših ljudi sprečeno veće izlivanje i voda se polako vraća u korito - naveo je Puzović. 

Vodostaj Save i Drine u Semberiji daleko od redovne odbrane od poplava

Kada je reč o vodostajima Save i Drine u Semberiji, one su još daleko od kota na kojima se uvodi redovna odbrana od poplava.

To kaže Slaviša Birčaković, samostalni stručni saradnik za organizovanje i obuku struktura Civilne zaštite Bijeljina.

Na mernoj stanici Radalj jutros u 6.00 nivo reke Drine bio je 232 centimetra, a Save na mernoj stanici Jamena 647 centimetara.

Redovna odbrana od poplava reke Drine uvodi se na plus 450 centimetara, odnosno Save na plus 970 centimetara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike