24SEDAM ŠABAC Gradonačelnik u prvoj zvaničnoj poseti Njegovom Preosveštenstvu episkopu šabačkom g. Jeroteju

11.11.2022

15:21

0

Autor: 24sedam

Razgovarano je o unapređenju saradnje, zajedničkim projektima i rešavanju zatečenih problema

24SEDAM ŠABAC Gradonačelnik u prvoj zvaničnoj poseti Njegovom Preosveštenstvu episkopu šabačkom g. Jeroteju
Gradonačelnik Šapca u Episkopskom dvoru - Copyright Opština Šabac

Posle niza susreta u prigodnim prilikama, 11. novembra 2022. godine, u Episkopskom Dvoru u Šapcu održan je prvi službeni sastanak Njegovog Preosveštenstva Episkopa šabačkog g. Jeroteja sa gradonačelnikom Šapca g. dr Aleksandrom Pajićem. 

Razgovarano je o unapređenju saradnje, zajedničkim projektima i rešavanju zatečenih problema. Konstatujući da je saradnja Crkve i države još za vreme blaženog spomena patrijarha Irineja, kao i Svetejšeg Patrijarha g. Porfirija podignuta na viši nivo, Episkop Jerotej je naglasio važnost i nastavak takvog pristupa i dodao da Crkva svoju misiju vrši kada je integrinsana u društvo, odnosno uključena u društvene procese.

To omogućava svakom verniku da ispunjava svoja prava i da radi dobra zajednice izrazi svoje viđenje društvenih i državnih poslova. Kao izrazit primer takvog pravoslavnog odnosa prema društvenom životu i obavezama hrišćana, Episkop Jerotej je podsetio na pouku Svetog Porfirija Kavsokalivita o značaju izlaska na izbore.

Ovom prilikom Episkop Jerotej je najavio i obimne građevinske radove na šabačkom Sabornom hramu kao najupečatljivijem obeležju grada i njegovog duhovnog života, naročito uzevši u obzir stradalnu istoriju tog svetog mesta. Takođe, bilo je reči i o potrebi da se radiju ,,Glas Crkve” omogući dostupnost na širem području nego što je to sada slučaj, jer se radi o najznačajnijem eparhijskom mediju.

Ovom prilikom gradonačelnik Pajić je istakao da je za građane Šapca bitno da crkva i grad teže istom cilju i da rade zajedno.

- Novog poglavara Eparhije šabačke upoznao sam sa ključnim temama od značaja za Grad Šabac i o projektima koji se realizuju i koji su u planu, a koji su bez sumnje od izuzetnog značaja i za crkvu, i usmereni su ka našoj sigurnoj budućnosti.  Razgovarali smo o daljem unapređenju odnosa grada i eparhije, zajedničkim aktivnostima koje treba da realizujemo u obostranom interesu, pružanju podrške i pomoći u sakralnom graditeljstvu, kao i u zaštiti crkvenog kulturnog nasleđa. Dogovorili smo intenzivnije i češće sastanke, na kojima ćemo razmatrati zajedničke aktuelne teme. Ocenili smo da je trenutna saradnja Crkve i Grada na visokom nivou - istakao je Pajić.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Šabac koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike