24SEDAM ŠABAC Obeležena 100. godišnjica od izgradnje i osvećenja spomen-kapele u Prnjavoru

05.11.2022

12:14

0

Autor: 24sedam

Prnjavor je posle Šapca bio jedno od najviše postradalih mesta prilikom prvih upada neprijatelja na početku svetskog rata 1914. godine - kazao je gradonačelnik

24SEDAM ŠABAC Obeležena 100. godišnjica od izgradnje i osvećenja spomen-kapele u Prnjavoru
Obeležena 100. godišnjica od izgradnje spomen-kapele u Prnjavoru - Copyright Opština Šabac

Povodom stogodišnjice od izgradnje i osvećenja Spomen-kapele sa kosturnicom u Prnjavoru, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić zajedno sa pomoćnicom ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljanom Barošević prisustvovao je Svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog proroka Ilije u ovom selu, koju su služila Njihova Preosveštenstva episkop šabački g. Jerotej i episkop valjevki g. Isihije. Nakon toga, Pajić i Barošević odali su počast i položili cveće u Spomen-kapeli sa kosturnicom u čast prnjavorskih stradalnika iz Prvog svetskog rata.

- Prnjavor je posle Šapca bio jedno od najviše postradalih mesta prilikom prvih upada neprijatelja na početku svetskog rata 1914. godine. U to vreme gotovo da nije bilo nijedne porodice, nijedne kuće koja nije imala bar neku žrtvu u ovom sukobu. To je velika opomena za sve nas. Zato smo se okupili da još jednom na stogodišnjicu od izgradnje i osvećenja Spomen-kapele sa kosturnicom, izrazimo najdublji pijetet prnjavorskim žrtvama i da zajedno sa velikim brojem ljudi odamo poštu svima onima koji su svoje živote dali za otadžbinu. Važno je da negujemo kulturu sećanja na događaje koji su utkani u slobodu koju danas živimo - rekao je gradonačelnik Aleksandar Pajić.

Povodom današnjeg događaja, u Domu kulture ,,Prnjavor“ upriličen je Memorijalni program gde su predstavnici javnog i kulturnog života grada imali priliku da još jednom pogledaju originalni zapis/film iz 1922. godine, na kom je zabeležena svečanost osvećenja Spomen kosturnice u Prnjavoru.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Šabac koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike