Seoska škola na Pešteru puna đaka: Surovi uslovi nisu oterali domaćine sa ognjišta (FOTO)

29.06.2022

09:30

0

Tokom teških zimskih meseci na nastavu se može stići samo na konju

Seoska škola na Pešteru puna đaka: Surovi uslovi nisu oterali domaćine sa ognjišta (FOTO)
škola Pešter đaci (1) - Copyright RINA

Iako su uslovi života na Pešteru surovi, to nije pokolebalo mlade roditelje koji su odlučili da ostanu na dedovini, ni ne razmišljajući da spas potraže u većim gradovima. Ostali su na svojim imanjima, mahom se bave stočarstvom i zahvljaljujući njima škola u sjeničkom selu Bare i dalje je puna.

Međutim, ponekad se na nastavu tokom teškim zimskih meseci može stići samo na konju.

- Deca su odlična. Dobri su ljudi, odgovorni, idu redovno u školu, dobri su sportisti, dobri radnici. Prosek je vrlo dobar, odličan. Dobra stvar je da i kada odu u srednju školu nas ne obrukaju. Budu isti takvi ako ne i bolji - kaže za RINU, direktor škole, Milan Babić.

RINA
Milan Babić

Ovu seosku školu pohađa 65 učenika, a najudaljeniji učenik mora često da prepešači i po petnaestak kilometara. Baš ono što često slušamo u pričama naših roditelja, za ove mališane je i dalje realnost. Sve to ih čeliči i stvara od njih dobre đake, vredne i uspešne ljude.

RINA
 

- Imam sina ovde u školi. Zimi je teško, padaju veliki snegovi. Deca pešače, do puta i prevoza, nekih pet kilometara. Ja kad sam išao, pešačio sam u oba pravca, po 15 kilometara - kaže jedan od meštana najhladnijeg dela Srbije.

Ovu školu pohađaju i srpska i bošnjačka deca, svi su složni i kao jedno. Kako bi ih još više motivisali i školske dane učinili zanimljivijim, osnovano je društvo "Vidovdan", koje će se baviti kulturom, sportom i čuvanjem tradicija.

RINA
Miljan Kontara

- Ova deca su nam garant opstanka ovde na sjeničkim Barama. Mi imamo ovde petnaest sela. Ovde je nekada, a to nije bilo tako davno, ja sam 1975. godište, bilo preko 200 đaka. Danas smo na 60. Ali opstajemo - kaže Miljan Konatar, čovek koji je deo svog imetka podelio sa meštanima, u svom selu sagradio crkvu, a i danas je, veliki priložnik, tek osnovanog društva "Vidovdan".

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike