Ogromna pomoć starim licima okolnih sela Peštera: Lekari dolaze do najudaljenijih mesta

21.05.2022

21:33

0

Vojni lekar i tehničar su srdačno prihvaćeni od lokalnog stanovništva

Ogromna pomoć starim licima okolnih sela Peštera: Lekari dolaze do najudaljenijih mesta
165313441516134745031601455990gornji-milanovac-centar-sela-brezna-na-prodaju-fotorina5 - Copyright RINA

Meštani udaljenih sela na Pešteru uskraćeni su za mnogo toga, a za većinu njih odlazak kod lekara u neki veći zdravstveni centar je nemoguća misija. Da im bar malo olakšaju svakodnevicu u selo Bare stigli su pripadnici Druge brigade Kopnene vojske, u okviru projekta civilno - vojne saradnje "Vojni lekar na selu" i pružili im lekarsku pomoć.

- U okviru ove akcije, vojni lekar i medicinski tehničar iz sastava 29. logističkog bataljona izvršili su oko 50 pregleda i stanovništvu pružili zdravstvene savete i neophodne lekove. Pregledi su vršeni seoskoj ambulanti, dok je deo slabo pokretnih pacijenata pregledan u njihovim domovima - rekao je pomoćnik predsednika opštine Sjenice Zdenko Kočović.

Pacijenti su pretežno bile starije osobe, ali je bilo i dece. Vršeni su opšti lekarski pregledi, otoskopski pregledi, kontrola krvnog pritiska, EKG snimanje i kontrola glikemije. U akciji su učestvovali i aktivisti Crvenog krsta iz Sjenice, koji su svim pacijentima obezbedili paket humanitarne pomoći. Akcija vojni lekar na selu izuzetno značajna za stanovništvo koje živi u ovim u krajevima i to je samo još jedna potvrda izuzetne sardanje između lokalne samouprave i Vojske Srbije.

- Druga brigada Kopnene vojske još od 2009. godine uspešno izvodi ovakve akcije, u cilju pružanja preventivne medicinske pomoći stanovništvu u planinskim mestima u kojima ne postoje zdravstvene stanice i odakle se teško stiže do lekara. Planirano je da se i u narednom periodu, u saradnji sa lokalnom samoupravom nastavi realizacija ovakvih aktivnosti koje imaju za cilj jačanje saradnje i pomoć lokalnom stanovništvu - rekao je načelnik grupe za civilno-vojnu saradnju Druge brigade potpukovnik Slavko Prodanović.

Vojni lekar i tehničar su srdačno prihvaćeni od lokalnog stanovništva, koje je još jednom iskazalo veliku zahvalnost Vojsci Srbije na pomoći koju im pruža kada god je potrebno.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike