Srpski Sibir: Automobile ne pale, a iz kuće izlaze samo kad moraju! Ovo selo na Pešteru je trenutno najledenije mesto u Srbiji (FOTO)

14.01.2022

22:20

0

Na Pešterskoj visoravni živi oko 3.500 stanovnika, sela još uvek nisu potpuno pusta ali surovi uslovi utiču na mlade ljude da se sve češće sele u grad

Srpski Sibir: Automobile ne pale, a iz kuće izlaze samo kad moraju! Ovo selo na Pešteru je trenutno najledenije mesto u Srbiji (FOTO)
1642172583_srpski-sibir-sjenica-najhladnija-tacka-3 - Copyright RINA

Srbiju su okovali ledeni dani, temperature retko u kom gradu da pređu u plus, ali ipak zna se gde je najhladnije i "najledenije".

Peštersku visorovan već odavno nazivaju srpskim Sibirom i to sa razlogom, jer je 2006. godine upravo na tom području u selu Karajukića bunari izmereno rekordnih -39,5. 

Ovog jutra živa na termometru kod tamošnjih domaćina izmerila je skoro minus dvadeset. Meštani kažu - navikli smo i oblače debele jakne, tople cipele i navlače šal na usta samo da bi od kućnog praga prešli nekoliko metara do štale. Ne može se drugačije, jer "ledi i krv u žilama".


- Ovih dana ledeno je kod nas na Pešteru. Snega nema puno, putevi su prohodni i održavaju se što je najvažnije, ali oko kuća je sve sami led. Ledenice sa krova skoro i do metar. Ali, sve je to normalna pojava jer su zime u Karajukića bunarima i okolnim selima nekada bile još oštrije. Meštani se greju na drva, vatra se loži tokom čitavog dana i iz kuće se izlazi samo kad se mora. Tokom zime ovde se potroši i preko 20 metara drva, rekao je za RINU Muzafer Bibić iz Karajukića bunara i direktor Osnovne škole.
RINA
 

 

Na Pešterskoj visoravni živi oko 3.500 stanovnika, sela još uvek nisu potpuno pusta ali surovi uslovi utiču na mlade ljude da se sve češće sele u grad. Oni koji su ostali bave se stočarstvom i školuju decu. Postoji jedna matična škola i šest isturenih odeljenja, a nastavu pohađa sa sve predškolcima ukupno 300 dece. Sada je raspust, ali vrlo često se dešava da debeli minus spreči đake da stignu do školskih klupa, jer do škole putuju od četiri do 14 kilometara.

 

RINA
 

 

- Skoro svako domaćinstvo ima auto, ali kad su ovako niske temperature, meštani izbegavaju da ih pale kako se ne bi pokvarila. Postoji organizovan prevoz za đake, ali često se dešava da se nastava ne održi jer bude toliko hladno, da ne mogu đaci da stignu, niti škola da se ugreje. Ipak, zime jesu slabije tako da se nadam da će se nastava nakon raspusta odvijati normalno. U nedelju će u školsim prostorijama biti održan referendum i zato bih napomenuo meštanima da ćemo ložiti ceo dan i mogu doći da zaokruže svoj odgovor, kaže Bibić.


Selo Karajukića bunari najledenija je tačka Srbije, te 2006. godine bila je drugo po redu najhladnije mesto na Balkanu, a veći minus zabeležen je samo na Igmanu sa temperaturom -42.5.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike