Lekari se danonoćno borili za njegov život, nije pomerao ni ruke ni noge: Zoran je kao osmomesečna beba preživeo golgotu variole (FOTO)

19.03.2022

06:07

0

Danas svoj život duguje doktoru Mijuškoviću, koji mu je dao sopstveni imunitet

Lekari se danonoćno borili za njegov život, nije pomerao ni ruke ni noge: Zoran je kao osmomesečna beba preživeo golgotu variole (FOTO)
1647596661_cacak-kao-beba-zoran-preziveo-variolu-veru-fotorina5 - Copyright RINA

Sa samo osam meseci, Zoran Bojović bio je jedan od najtežih bolesnika u čačanskoj bolnici, kada je naše prostore zahvatila epidemija variole vere. Iako je tek ugledao svet, kao jako mali, bio je nevakcinisan i time pogodan za ovu bolest. Danas svoj život duguje doktoru Mijuškoviću, koji mu je dao sopstveni imunitet.

- Osip je bio po celom telu. Tih dana iz Beograda sa Vojnomedicinske akademije dolazi u čačansku bolnicu, tada potpukovinik, dr Puniša Mijušković. Pokušavali su da nađu neki lek, da me spasu. Međutim, ništa nije bilo delotvorno. I on je rešio da odradi transfuziju krvi. Pošto je celo telo bilo pod osipom, nisu mogli venu da mi nađu, da se odradi transfuzija, pa je on to uradio direktno iz svoje vene u moju petu. Posle par dana, kako kažu, videla se reakcija i kraste su počele da otpadaju, faktički, to je bilo izlečenje. Dobio sam imunitet jer je doktor već bio imun, imao je svoj imunitet na variolu. Tako da, pored mojih bioloških roditelja, on mi dođe kao neki drugi otac - kazao je Zoran za agenciju RINA.

Humanost doktora Mijuškovića prati Zorana čitavog života. Iz doktorovog gesta izvukao je veliku pouku.

- Shvatio sam koliko je velika humanost dr Mijuškovića koji mi je spasao život, tako da sam počeo da dobrovoljno dajem krv. Možda sam i ja nekom spasao život mojom krvlju, ne znam... Život je najvredniji i treba pomoći svakome u teškim momentima - zaključio je Zoran.

Zoranova majka Biljana tih dana prošla je kroz pakao, strahujući za život svog deteta, u epidemiji opakog i potpuno stranog predatora. Najveća radost za Zoranovog oca Petra bila je saznanje da mu se sin oporavlja.

- Zoran je ležao u krevecu, samo vidiš da je živ. Nije pomerao ručice i nožice kao svako dete od osam meseci, nije skakao po krevecu. Nakon što mu je doktor dao krv, uveče mi je rekao: "Mlada, trudi se, nemoj da zaspiš, napajaj ga što više." Imali smo sokove, prirodne, od pomorandže i raznog voća. Pred zoru sam zaspala, a kad sam se probudila, on se okrenuo u krevecu. Uplašila sam se i pozvala doktora. Kada je došao, rekao je da je dete dobro, da je sve u redu. Posle toga je sve bilo normalno - kaže Zoranova majka.

- Kad sam saznao da je reč o varioli, svi su stalno bili uz mene da me teše. A kad mu je stanje pošlo nabolje, uleteo je jedan čovek i rekao: "Bojoviću, sin vam je preteko, živ i zdrav ima da bude." Ja sam se preturio - priseća se Zoranov otac Petar.

Pre tačno pedeset godina, od variole vere nije oboleo samo osmomesečni Zoran Bojović, već i mnogi Čačani. Milka Đurašić, dvadesettrogodišnja medicinska sestra, kao i mnoge njene kolege, borila se da spase svaki ljudski život. U znak zahvalnosti što je na poslu ostavila svoj život i najlepše godine, Čačani su joj podigli spomenik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike