Nova roditeljska muka: Deca zbog boginja leže tri nedelje, a roditelji mogu na bolovanje samo dve! Neki bolesne mališane vraćaju u vrtić!

02.02.2022

07:45

0

"Neke žene zaista nemaju izbora, pa decu pošalju u vrtić pre vremena, još uvek bolešljivu"

Nova roditeljska muka: Deca zbog boginja leže tri nedelje, a roditelji mogu na bolovanje samo dve! Neki bolesne mališane vraćaju u vrtić!
Uplašeno dete - Copyright Profimedia

Proteklih dana u nekim našim vrtićima pojavile su se boginje, što ne bi bio toliki problem da roditelju mogu da ostanu kod kuće s mališanima dok ne ozdrave. Međutim, neki od njih su nam ispričali da imaju velike muke jer ne mogu da dobiju još nedelju dana bolovanja.

Tako je Ana Stanojević, zaposlena majka deteta koje ide u vrtić, ispričala za 24sedam probleme sa kojima se susreću zaposleni roditelji, pogotovo oni koji nemaju nikoga ko bi mogao da im čuva dete.

Ana je za 24sedam objasnila da sistem u Srbiji nije dovoljno dobro prilagođen majkama koje su zaposlene i koje nemaju ili ne mogu da računaju na bake i deke koji bi priskočili u pomoć. Posle korone, koja je i roditeljima zadala mnogo nevolja, stigle su ih i boginje.

- Ima mnogo nelogičnosti u sistemu kad su u pitanju deca koja idu u vrtić. Majke koje su zaposlene, čiji su muževi zaposleni i koje nemaju kome da ostave svoju decu na čuvanje imale su prvi ogroman problem kad su vrtiće zatvorili na tri meseca. Mi smo tada, kao majke, bile u potpunom šoku. Nismo znale šta da radimo jer je bilo nemoguće da uspemo da postignemo sve. Muž i žena rade, deca treba da sede kod kuće, a nemaju svi babe i dede kojima mogu da ih ostave na čuvanje. Ne znam kako se uopšte podrazumevalo da će svako ko ima malo dete da se snađe u takvoj situaciji - kaže nam Stanojevićeva.

Majka htela da da otkaz

Naravno, roditelji ne sede skrštenih ruku, pa se jedna majka, koju Ana poznaje, čak i požalila nadležnim organima, ali nije dobila povratnu informaciju.

- Ona je zbog čitave te situacije htela da da otkaz jer bi joj se svelo na isto da radi i plaća nekoga da joj čuva dete i da ne radi i dete čuva sama - dodaje Ana.

Međutim, ni posle ta tri meseca muke ne prestaju. Sada su problemi majki odsustvo deteta iz vrtića zbog boginja, kao i kratko i loše plaćeno bolovanje.

- Nekoliko majki iz vrtića u koji ide moje dete dobilo je bolovanje u trajanju od 15 dana, ali problem je to što u vrtiću sada vladaju boginje i što deca koja su ih dobila tri nedelje ne mogu da se vrate u vrtić. Lekari, kada odvedete dete na pregled, kažu da dođete posle tačno 21 dan, pošto pre toga ne izdaju potvrde - kaže nam Ana.

Profimedia
 

Prema zakonu, zaposleni ima pravo na naknadu zarade zbog nege obolelog ili povređenog užeg člana porodice ukoliko je on mlađi od sedam godina ili starijeg od sedam godina koji je teško telesno ili duševno oboleo u trajanju do 15 dana. Pa tako majke imaju 15 dana, a deca moraju da budu kod kuće 21 dan.

- Neke žene zaista nemaju izbora, pa decu pošalju u vrtić pre vremena, još uvek bolešljivu. Svi se zbog toga zgražavaju i pitaju da li je moguće da neko bolesno dete dovede u vrtić, ali njima samo nije ostavljen izbor, jer moraju na posao da bi to dete prehranile - zaključila je Ana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike