Lažu vas da je ženski tenis dosadan! Dok gledamo Noletovu i Rafinu strahovladu, kod dama ima "milion" šampionki!

15.07.2022

15:47

0

Autor: G. F.

Za poslednjih sedam godina samo dva tenisera uspela da stignu do prvog trofeja na nekom grend slem turniru, dok je kod žena sve drugačije

Lažu vas da je ženski tenis dosadan! Dok gledamo Noletovu i Rafinu strahovladu, kod dama ima "milion" šampionki!
Đoković, Nadal, Federer, arhivska fotografija - Copyright Profimedia

Ima li razlike između muškog i ženskog tenisa? Često se vodi polemika baš na ovu temu u krugovima ljudi bliskih belom sportu.

Odgovora je mnogo, baš kao što je mnogo "za i protiv" da se izabere bilo koja strana.

Ima novih koji tvrde da im je ženski tenis mnogo nezanimljiviji od muškog, ali za njih morao da konstatujemo da greše. Možda je nezanimljiviji za gledanje mečeva, ali kada se radi o neizvesnosti, tu damama nema premca.

Jednostavno je, ne može se u konkurenciji teniserki predvideti ko osvaja neki turnir, dok je kod tenisera to gotovo izvesno.

I za to postoje egzaktni podaci. Pozabavili su se na Eurosportu osvajačima titula na grend slem turnirima od 2015. godine do danas. Odnosno teniserima i teniserkama koji su prvi put u životu osvojili neki od četiri najveća turnira na svetu.

I tu se dolazi do gore navedenog zaključka - kod tenisera se gotovo sve zna unapred, a kod teniserki ne može ni da se pretpostavi ko će do titule.

eurosport
 

Evo kako to zapravo izgleda crno na belo. Kod dama su do svog prvog grend slem trofeja u poslednjih sedam godina stigle Flavija Peneta, Karolina Voznijacki, Sofija Kenin, Anđelik Kerber, Simona Halep, Iga Švjontek, Garbine Muguruza, Naomi Osaka, Barbora Krejčikova, Jelena Ostapenko, Ešli Barti, Ema Radukanu, Sloan Stivens, Bjanka Andresku i Elena Ribakina.

Dakle 15 teniserki je od 2015. godine do današnjeg dana prvi put u životu podiglo pehar na Vimbldonu, US openu, Australijan openu ili Rolan Garosu.

A sad da otkrijemo i koliko je to tenisera uradilo istu stvar. I koji su to teniseri. Kada se "prekopa" po skorijoj istoriji grend slemova dođe se do nestvarnog podatka. Svoj prvenac na jednom od četiri najveća turnira osvojili su Austriijanac Dominik Tim i Rus Danil Medvedev. I to je to! Niko više!

Tim je slavio na US openu 2020, a Medvedev na istom mestu prošle godine. Sve ostale trofeje podigla je velika trojka svetskog tenisa, Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer, uz Endija Marija i Stena Vavrinku.

Nole je trofeje dizao 14 puta, Rafa osam, a Rodžer tri puta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike