Američki senator na Novakovoj strani, otvara se još jedan put do US opena, ali posredi je diplomatsko pitanje

14.07.2022

19:38

0

Ostalo je manje od dva meseca da se situacija reguliše

Američki senator na Novakovoj strani, otvara se još jedan put do US opena, ali posredi je diplomatsko pitanje
profimedia-0631544476 - Copyright Profimedia

I dalje se nagađa da li će Sjedinjene Američke Države promeniti pravila i dozvoliti najboljem srpskom teniseru, Novaku Đokoviću da učestvuje na US open.

Prema trenutnom zakonu, sve strane osobe koje žele da uđu u zemlju moraju prikazati potvrdu o vakcninaciji protiv koronavirusa. Ukoliko istu ne poseduju, potrebno je specijalno izuzeće.

Đoković se pak nada da će se nešto promeniti, jer kako je i sam nedavno govorio, nije se vakcinisao i ne planira da to promeni do turnira u Njujorku, a sve više poznatih ličnosti upućuje mu podršku u toj borbi.

Javnu podršku uputio mu je i poznati republikanski senator iz Kentakija, Rend Pol.

- Ura za herojske stavove o medicinskoj slobodi od strane šampiona Vimbldona Novaka Đokovića. Ua za nenaučnu politiku zabrane ulaska u zemlju posetiocima SAD, koji već imaju prirodni imunitet - napisao je Pol na Tviteru.

Podsetimo, iz istih razloga, Novak je u Australiji proveo izvesno vreme u karantinu, te je deportovan, pa nije branio titulu na Australijan openu.

Navodno, kako prenose američki mediji, Đoković će igrati za 22. grend slem trofej u karijeri  ukoliko SAD promene zakon ili ukoliko dobije izuzetak za ulazak u Ameriku bez vakcine, koji spada pod "proklamaciju 10294".

Naime, ukoliko Đoković nema neki zdravstveni rizik zbog kog nije mogao da bude vakcinisan, u poglavlju 3 (b) nalazi se izuzetak, "nacionalni interes".

- Lice čiji bi ulazak bio od nacionalnog interesa, kako to odredi državni sekratar ili sekretar za saobraćaj ili sekretar za unutrašnju bezbednost.

Odnosno - "osobe čiji bi ulazak bio od nacionalnog interesa, a kao takvim ga odrede državni sekretar, sekretar transporta i sekretar nacionalne bezbednosti".

Novaku izuzeće u ovom slučaju mogu da daju predsednik Džo Bajden, državni sekretar Entoni Blinken, sekretar za saobraćaj Pit Butigeg i direktor državne bezbednosti Alehandro Majorkas.

Diplomatsko pitanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike