Životna drama Karoline Voznijacki: Muž me je podizao iz kreveta, nisam mogla ni da se očešljam

28.12.2020

13:53

0

Dankinja ispričala kroz šta je sve prošla pre nego što se lekari otkrili njenu bolest

Životna drama Karoline Voznijacki: Muž me je podizao iz kreveta, nisam mogla ni da se očešljam
Copyright Profimedia

Danska teniska šampionka koja se početkom 2020. godine povukla u igračku penziju Karolina Voznijacki (30), podelila je sa svojim navijačima priču o tome kroz šta je sve prošla dok joj lekari nisu kosntatovali autoimunu bolest reumatoidni artritis. Voznijacki kaže da je prve simptome bolesti osetila na US 2018. godine i da je došla na kraju do toga da sama sebe nije mogla da očešlja od bolova.

U tim trenucima bila joj je važna podrška porodice i supruga Dejvida Lija, bivšeg NBA igrača San Antoniija.

–  Bila sam na vrhuincu karijere kada mi je dijagnostikovana bolest. Osvojila sam AO te godine i mislila sam da ću trijumfovati na US Openu, ali uoči turnira osetila sam bolove u zglobovima, stalni umor i druge neobjašnjice simptome.  Nisam mogla da podignem ruke, ramena, laktove, ruke i stopala. Bilo mi je teško da očešljam kosu i ustanem iz kreveta. Jednog dana sam se probudila u tako jakom bolu da me je suprug morao izneti iz kreveta. Jednostavno nisam mogao da pomerim telo. Odmah sam potražila pomoć lekara i to je bio početak mog puta ka dijagnozi – rekla je Voznijacki za nemački Bild.

Pročitajte još

Na prvim pregledima ni lekarima nije bilo najjasnije šta se dešava sa organizmom velike teniserke. Mislili su da je sve rezultat napora:

Lekari su mi rekli da sam se jednostavno iscrpljena od teškog rasporeda turnira ili da, jednostavno, nisam u formi.  Sumnjalo se i na trudnoću, pa i to da je  do problema “u glavi“. Ali znala sam svoje telo i znala sam da nešto nije u redu. Uprkos svim ovim problemima, sada znam da sam imala sreće. Mnogi ljudi se godinama bore da dobiju tačnu dijagnozu, a to je presudno.

Tek od postavljanja tačne dijagnoze krenule su stvari da se razvijaju u pravom smeru:

– Kada sam pronašla reumatologa, koji je razumeo kroz šta prolazim, napokon sam shvatila uzrok mojih prethodno neobjašnjivih simptoma. To mi je omogućilo da počnem svoj život, da ga uskladim sa novim ciljevima. To je bio moj novi početak.

Voznijacki je potom odigrala još dva meča pre nego što se zvanično oprostila od tenisa i danas ga retko igra, iako misli da će biti češće na terenu kada joj prijateljice sa VTA tura dođu na Floridu. Bolest je trenutno pod kontrolom.

– Posebna stvar kod reumatoidnog artritisa je da ponekad postoje ti recidivi kod kojih se on iznenada pojavi. Razlozi za to mogu biti različiti. Na primer, biula sam izuzetno sam umorna ili sam bila zabrinuta i pod jakim stresom. Tada se to jednostavno dogodi. Morala sam da naučim da budem pažljivija prema sebi i da slušam svoje telo. Prvo sam morala da se pomirim da je to tako, kako je sada. Moram polako i ozbiljno shvatiti bolest. Ponekad bolest ima prednost u duelu sa mnom i tada sve radim kako bih povratila prednosti. Većinu puta uspem i onda se ja pitam kako će ići dalje.

Dankinja poljskog porekla nije više toliko zabrinuta za svoju budućnost, posebno iz jednog dobrog razloga

Znam da će me ova bolest pratiti celi život. Sa svojim reumatologom napravila sam dugoročni plan koji se neprestano razvija. Radujem se svojoj budućnosti kao nikada pre! To takođe uključuje nove uloge i zadatke van tenisa, da bih mogla da postanem majka i da mogu da pomažem drugim ženama i učim od njih. Koncentrisana sam na to da svoju bolest držim pod kontrolom kako bih bila zdrava ako suprug i ja odlučimo da zasnujemo porodicu – zaključila je Voznijacki.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike