Ekskluziva u programu TV ARENA FIGHT: Kik boks postaje olimpijski Sport

14.06.2021

13:59 >> 15:11

0

Autor: Milan Nastić

Međunarodni olimpijski komitet želi da ovaj sport postane punopravan član MOK-a

Ekskluziva u programu TV ARENA FIGHT: Kik boks postaje olimpijski Sport
Copyright foto Dusan Milenkovic

Na događaju povodom najave turnira “Arena Friday Night Fights” koji je u četvrtak, 10. juna održan u Kovilovu, predsednik Kik boks federacije, Roj Bejker, saopštio je ekskluzivno uživo u programu Arena Fight sjajnu vest koju su brojni ljubitelji borilačkih veština dugo čekali.

– Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta jednoglasno je doneo odluku da predloži kik boks za prijem u punopravno članstvo na sledećoj Skupštini MOK – rekao je Bejker, a u sali se prolomio gromoglasan aplauz.

Pročitajte još

Ukoliko čelnici WAKO federacije uspeju u svojoj nameri, biće to sjajna vest za mnoge zemlje koje imaju uspeha u kik boksu. To se odnosi i na našu zemlju, Srbiju koja u ovoj borilačkoj veštini ima aktuelnih 12 evropskih i osam svetskih šampiona.

To znači da bismo na nekoj od narednih planetarnih sportskih smotri mogli da se nadamo medaljama u ovoj borilačkoj disciplini.

Pokretanjem kanala Arena Fight mnoge borilačke veštine vratile su se na veliku scenu. Podaci o gledanosti pokazuju da je interesovanje publike za ovu vrstu sadržaju izuzetno veliko.

Ujedno, specijalizovani kanal koji se nalazi u sastavu “Arena Channels Group”, moći će da se pohvali da je prvi prepoznao popularnost borilačkih sportovao i prezentovao ih širokom auditorijumu.

Foto Dusan Milenkovic

Kada odluka bude zvanična i kada se kik boks proglasi za Olimpijski sport, sa Arene će moći ponosno da istaknu da se ova svetska ekskluziva od strane predsednika WAKO, Roj Bejkera prvo čula u njihovom programu.

Istorija kik boks sporta zvanično seže do 1970-te godine kada je u Americi  Džo Luis imao svoj prvi kik boks meč protiv Grega Beja. Međutim, još od 50-tih godina 20. veka u Japanu su se održavale sportske borbe pod nazivom „kik boks“.

Nemac Džordž Brukner i Amerikanac Majk Anderson stvorili su svetsku organizaciju svih stilova karatea „World All-Style Karate Organization“ WAKO.

Registrovanjem ove organizacije 1977. godine u Berlinu, formalno počinje njeno delovanje i u Evropi. Kasnije, organizacija menja naziv u Svetsku asocijaciju Kik boks organizacija „World Association of Kickboxing Organizations“ WAKO.

Pročitajte još

Prvo Svetsko prvenstvo u Semi i Full kontakt karateu u ovoj organizaciji održano je 1978. godine sa učešćem 110 takmičara iz 18 zemalja.

Na izborima 2015. godine za novog predsednika svetske federacije izabran je Srbin Borislav Pelević, koji je na toj funkciji bio do svoje iznenadne smrti 25.10.2018.godine.

Posle novih izbora 2. februara 2019. godine na mesto predsednika WAKO dolazi Irac Roj Bejker.

Dan kada svet obeležava Dan kik boksa je 30. novembar. Tog dana 2018. kik boks je dobio priznanje Međunarodnog olimpijskog komiteta i tako postao deo olimpijske porodice sportova.

Kik boks svetska organizacija WAKO, je član najrelevantnijih svetskih sportskih organizacija i učestvuje u nekoliko multi-sportskih događaja kao što su Svetske igre, Svetske borilačke igre, Univerzitetske igre, Azijske igre…

Kik boks savez Srbije je od svog osnivanja član svetske organizacije WAKO i svoje aktivnosti usklađuje sa njenom agendom i naši takmičari se po uspehu već godinama nalaze u samom planetarnom vrhu.

Discipline, udarci, zaštita…
Kik boks predstavlja mešavinu nekoliko borilačkih sportova. Gard je preuzet iz boksa, kao i ručne tehnike, jer su najefikasnije, nožne se razlikuju od škole do škole, mada najbolje prolaze udarci iz savatea, jer su nožni udarci u tom sportu dovedeni gotovo do savršenstva.
U kik boksu se razlikuje nekoliko disciplina: lajt-kontakat, ful-kontakt, lou-kik, К-1. Кarakteristika lajt- kontakta je da nema udaraca u glavu. Ful-kontakt je nešto grublji, ali nije dozovoljeno udarati ispod pojasa. U lou-kiku je dozvoljeno udarati ispod pojasa i cevanicama. Najgrublji je К-1 gde su dozvoljeni udarci kolenom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike