Crveno-bela retrospektiva 2020. godine: Turbulencije, promene i ispunjenje navijačkih želja (Foto/Video)

31.12.2020

20:07 >> 19:15

0

Ovako je 12 meseci izgledalo za Zvezdu

Crveno-bela retrospektiva 2020. godine: Turbulencije, promene i ispunjenje navijačkih želja (Foto/Video)
Copyright MN Press

Doviđenja 2020. godino, dobrodšla 2021! Ovih 365 dana će malo ko pamtiti po dobrom. Pandemija koronavirusa je uticala na sve. Tako je bilo i u svetu sporta.

Bez publike, bez prave atmosfere, sa konstantnom strepnjom o mogućim pozitvnim testovima i svim što virus nosi sa sobom.

Pročitajte još:

Kako je ovih 12 meseci izgledalo u košarkaškom klubu Crvena zvezda možete da pogledate kroz retrospektivu “24sedam”.

JANUAR – TURBULENTAN POČETAK I PANTEROVA TROJKA

Ušla je Zvezda u novu, 2020. godinu posle turbulentnog perioda u završnici prethodne. Komplikacije oko putovanja u Podgoricu na meč protiv Budućnosti, saopštenja, pitanja i odgovori i sve što se dešavalo van parketa je bilo u većem fokusu od samog terena.

Nije se to odmah odrazilo na igrače. U prvoj utakmici je deklasiran minhenski Bajern (93:63) koji je sa klupe vodio Dejan Radonjić. Blistali su Kevin Panter i Lorenco Braun u tom duelu. Usledila je laka pobeda protiv Krke, pa duel sa Asvelom u Lionu koji mnogi dobro pamte. Crveno-beli su pred kraj druge četvrtine imali „-21“ (49:28)  i na kraju su slavili trojkom Pantera (80:83). Savladana je i Mega po povratku u Srbiju (85:103).

Umesto nastavka dobre serije, desilo se upravo suprotno, izgubljene su dve uzastopne utakmice u Beogradu, prvo od Žalgirisa, pa od Albe posle produžetka. Već tada su počele priče da hemija u timu nije na pravom nivou i da postoje problemi u Šakotinom timu.

U ABA ligi su stigle pobede (Cibona, Igokea), dok su u Evroligi nastavili da se ređaju porazi (Barselona, pa Efes).

FEBRUAR – DOBAR POČETAK, PA IZGUBLJEN KUP

Podigli su se igrači Zvezde na startu meseca pobedom protiv Partizana u derbiju (92:86). Nezaustavljiv je bio Bili Beron sa 26 poena. Na to se nadovezao trijumf protiv Panatinaikosa pred više od 10.000 gledalaca u „Areni“.

Kada je izgledalo da su se podigli i da su krenuli da podižu formu ponovo je situacija krenula nadole. Mornar je ostvario lak trijumf (71:64) i to su u jednom momentu imali 21 poen prednosti (62:41). Posle toga je usledio Kup u Nišu u koji je Zvezda otišla u ne tako dobrom raspoloženju.

Lako su savladali Radnički (107:67) i onda jedva prošli Megu u polufinalu (80:79). Mega je u poslednji minut ušla sa vođstvom (74:79). Beron je tada pogodio trojku, pa su odbranili sledeći napad i onda je uz zvuk sirene, preko ruke Mesičeka Beron drugom trojkom u nizu doneo plasman u finale.

Mnogo polemike podigao je finalni meč koji je Partizan dobio posle produžetka (84:85). Bila je Zvezda bliža pobedi, vodila je sa 76:70 u samoj završnici, Pejdž je dao šest poena u nizu, da bi u napadu koji je mogao da potvrdi trijumf crveno-belih dosuđen faul u napadu Pantera, a Pejdž sa penala odvodi meč u produžetak iz kog su crno-beli izašli uspešniji.

Pet dana kasnije je usledio poraz u Beogradu od CSKA, a sumoran mesec završen je ubedljivim porazom od Baskonije (71:56).

MART – NAPLATA PROTIV MAKABIJA I PREKID

Počeo je mart trijumfom protiv Cedevite, pa polovičnim učinkom u Evroligi, porazom od Fenerbahčea (63:66) i pobedom protiv Makabija (92:76). Bila je Zvezda blizu trijumfa u Turskoj, ali je u neizvesnoj završnici presudio Nikola Kalinić. Sav bes su iskalili potom na timu iz Tel Aviva u „Areni“.

Tada su, zbog sve većeg broja zaraženih i problemima sa koronom počelo da se priča o zaustavljanju takmičenja. Onda je 9. marta Zvezda rutinski savladala FMP u Železniku (79:87) i to će, ispostaviće se, biti poslednji meč koji su odigrali u sezonu.

Sezona je prekinuta i čekala se odluka o mogućem nastavku.

APRIL – POVRATAK STRANACA KUĆAMA I ČEKANJE

Pošto je bilo jasno da neće biti tako brzog nastavka sezone igrači Zvezde su dobili slobodno, oni koji su želeli mogli su da se vrate svojim kućama, što je većina iskoristila. Skoro svi stranici su se vratili u domovine i tamo čekali odluku.

U tom periodu su stizali zanimljivi snimci sa improvizovanih treninga, Beron i Perperoglu su se posebno zanimali i održavali formu.

Nastavak sezone je bio i dalje pod upitnikom, ali su se svi nadali da bi mogli da se vrate.

MAJ – TRENINZI I BERTOMEU

Čekao se 25. maj i konačna odluka Evrolige o nastavku takmičenja. Đordi Bertomeu je pratio i čekao razvoj u NBA ligi, a u Zvezdi su odlučili da ponovo krenu sa treninzima i pripremama za eventualni nastavak.

Kondicioni trener Saša Lukman je okupio tim na Malom Kalemegdanu, odrađeni su testovi i bili su prisutni svi domaći igrači i Majkl Odžo. Stranci su formu održavali u svojim zemljama i čekali su odluku.

Konačno je 25. maja Bertomeu saopštio da se takmičenje neće nastaviti i da je sezona završena, par dana kasnije je istu odluku donela i ABA liga. Takođe, saopšteno je da u Evroligi neće biti promena i da će Zvezda i naredne sezone biti deo elitnog takmičenja.

JUN – ŠAKOTA, OBRADOVIĆ, VOLDEN, LOJD…

Početkom juna je Zvezda organizovala konferenciju za medije na kojoj je saopšteno da Dragan Šakota više nije trener ekipe. Čović mu se zahvalio na svemu što je učionio za klub u turbulentnom periodu prepunom promena.

Spekulacije o angažovanju Saše Obradovića su ubrzo postale istina. Nekoliko dana kasnije je na Malom Kalemegdanu i zvanično predstavljen bivši igrač koji je platio svoj deo ugovora sa Monakom da bi došao u Beograd.

MN Press

Ekspresno je Obradović počeo da slaže kockice za novi tim, došao je Džordan Lojd iz Valensije, Kori Volden je stigao iz Partizana, Hol iz Promiteasa, vraćen je Marko Simonović, šansu su dobili Aleksa Radanov, Aleksa Uskoković, Duop Rit…

JUL – “UČENJE” PRAVILA

Završavala je Zvezda polako posao na tržištu po pitanju pojačanja i u isto vreme u novonastaloj situaciji, kao i ostali timovi „učila pravila“.

MN Press

Evroligaške pripreme su počele već u julu, čelnici elitnog takmičenja su sa ekipama pravili planove, objašnjenja i sve za novu sezonu, kao i potvrdu da neće biti navijača na tribinama.

AVGUST – TRAGEDIJA

Košarku u Srbiji je početkom meseca pogodila užasna vest – smrt Majkla Odža. Dobroćudni džin i čovek koga su svi voleli, bilo da su saigrači, protivnički igrači, navijači, ljubitelji igre pod obručima, je nažalost izgubio život.

Preminuo je na treningu. Pobedio je koronu, vratio se na teren kako bi održao formu posle raskida ugovora sa Zvezdom i to ga je nažalost koštalo. Bilo je svakakvih optužbi, raznih saopštenja i raznih dešavanja „iza kulisa“.

MN Press

Međutim, ništa od toga nije moglo da promeni ono što se dogodilo. Tragičnu vest o smrti sjajnog igrača i još boljeg čoveka Majkla Odža…

SEPTEMBAR – OKUPLJANJE, TRENINZI I ODLAZAK NOKA

Okupili su se košarkaši Zvezde krajem prethodnog i početkom ovog meseca. Postepeno su počeli sa treninzima i sa uigravanjem za početak sezone.

Pročitajte još:

Održana je i prva konferencija za štampu u specifičnim uslovima. Bez prisustva novinara, uz prenos putem „YouTube-a“ i postavljanja pitanja slanjem na mejl par dana pre toga.

 

Istog dana je saopšteno i da je ugovor sa Lendrijem Nokom raskinut zbog zdravstvenih problema što je i te kako uticalo na koncept koji je Obradović zamislio.

Prvi pripremni turnir bio je „Glorija kup“, Zvezda je savladala Karšijaku i Turk Telekom i prvi pravi test trebalo je da imaju protiv Efesa, ali je taj meč odložen zbog koronavirusa.

Sredinom meseca je saopšteno da će Noka u reketu zameniti Emanuel Teri i da će se priključiti pripremama u najkraćem roku.

OKTOBAR – ROČESTI, O’BRAJANT I CSKA

Novu sezonu Zvezda je započela u Istanbulu. Izgubili su od Fenerbahčea (77:63), a meč je obeležila taktika Igora Kokoškova da konstantno udvaja Džordana Lojda koji se mučio da pronađe put do koša. Usledile su tri pobede (Cibona, Baskonija Borac), ali je bilo jasno da Zvezdi trebaju pojačanja, jedno na poziciji plejmejkera i još neko ko ima „poene u rukama“ pored Lojda.

Pročitajte još:

Stigao je Tejlor Ročesti i to tako što je potpisan ugovor na dva meseca. Žalgiris je slavio u Beogradu, da bi zatim Zvezda pobedila Mornar. Onda je saopšteno ime novog pojačanja – stigao je Džoni O’Brajant. Na njegov debi se čekalo sve do kraja meseca i dulela sa Himkijem (poraz u Rusiji)..

MN Press

U međuvremenu je Zvezda ostvarila veliku pobedu. U „Pioniru“ su, posle produžetka, savladali CSKA (86:84) i to tako što su nadoknadili veliki minus iz treće četvrtine (37:51). Delovalo je da sa dva nova igrača to samo da bude još bolje.

NOVEMBAR – EVROLIGAŠKA KRIZA I TRIJUMF U DERBIJU

Uvođenje Ročestija i O’Brajanta u tim, sa Terijem koji je ranije stigao, je bilo u najmanju ruku problematično. Stekao se utisak da je hemija u ekipi malo poremećena, posebno u napadačkom delu gde Lojd nije bio uvek prva opcija.

Pobeđena je Krka (88:62), ali su u Evroligi u novembru doživeli pet poraza u šest mečeva (Bajern, Asvel, Real, Barselona, Efes). Pobeđen je samo Armani u Milanu, doduše crveno-beli su pružili dobar otpor i Realu i Efesu u Beogradu, ali ih je u oba ta duela koštala slaba igra u drugom poluvremenu.

Za razliku od Evrolige, u ABA ligi su bili savršeni (skor 8:0). Uz to je ostvarena i pobeda u večitom derbiju protiv Partizana (86:85).

DECEMBAR – RAZLAZ SA OBRADOVIĆEM I POVRATAK RADONJIĆA

Nije decembar dobro počeo za Zvezdu. Izgubili su od Makabija, ponovo u neizvesnoj završnici (81:76), da bi zatim usledio i prvi poraz u regionalnom takmičenju, Budućnost je slavila u Beogradu (65:67). Bio je to period u kom je Zvezda imala manje putovanja i priliku da kroz treninge i rad popravi nedostatke.

Umesto toga su u Evroligi u srpskoj prestonici slavili Olimpijakos i Alba, da bi konačno trijumf u neizvesnoj završnici crveno-beli odneli protiv Valensije. Između toga je ostvaren i ubedljiv trijumf u Železniku (75:111).

Tada se dogodila jedna od najslabijih partija Zvezde. Zenit je u Sankt Peterburgu radio sve što je zamisliio, ostvarili su ubedljivu pobedu (98:69), a Obradović je posle meča priznao „da ga je sramota zbog načina na koji je ekipa odigrala“.

Ispostavilo se da je to bio poslednji meč na klupi za njega. Pravo nitokuda je iz Zvezde stigla informacija da je sa Obradovićem sporazumno raskinut ugovor i da će ekipu preuzeti Dejan Radonjić.

Promo/KK Crvena zvezda

Ubrzo je to zvanično potvrđeno i ispunjena je velika želja navijača Zvezde koji su želeli povratak najuspešnijeg trenera u istoriji crveno-belih još kada je odlazio Šakota. Neće crnogorski stručnjak po dobrom pamtiti povratak, pošto je ekipa odigrala jedan od najlošijih mečeva u Laktašima. Igokea je rutinski slavila (85:65). Uz to je raskinuta saradnja sa Terijem, a u klub se vratio Noko koji je prošao lekarske preglede.

Godina je završena na pravi način – trijumfalno. Pobedili su Panatinaikos u poslednjoj utakmici u godini (74:71), a koliko je igračima sve to značilo moglo je da se vidi po slavlju na centru terena i izlivu emocija.

Pred Radonjićem je dosta posla, duel sa grčkim timom je dao određene obrise one čuvene čvrste odbrane i svega što je krasilo njegov tim u prethodnom mandatu, ali mu predstoji dosta rada. Očekuje se i da će biti određenih promena u timu za nastavak sezone.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike