Ova Zvezda se ne predaje: Od minus 14, preko produžetka do pobede

22.10.2020

21:06 >> 21:22

0

Autor: D. BOŠKOV

Crveno-beli bolji od armejaca u 5. kolo Evrolige

Ova Zvezda se ne predaje: Od minus 14, preko produžetka do pobede
Copyright MN Press

Delovalo je da će Crvena zvezda treći put ove sezone, drugi put na svom terenu, osetiti gorčinu poraza u Evroligi.

Ali, nije.

Crveno-beli su upisali veliku pobedu u uzbudljivom meču protiv moćnog CSKA. U meču tokom koga su gubili sa 14 poena razlike, meča u kome mnogo toga nije štimalo onako kako je trener Saša Obradović želeo. Ali i u meču u kome se videlo da crveno-beli imaju nekoliko igrača koji ne odustaju, nekoliko momaka koji su zaslužili “oskara” za sporednu ulogu poput Dejana Davodivca, Marka Jagodića-Kuridže i Duopa Rida. U meču u kome je Džordan Lojd pokazao zbog čega je trenutno prvi strelac Evrolige

Posle produžetka: Crvena zvezda – CSKA 86:84 (18:20, 17:23, 11:8, 27:22, 13:11)

Čovek odluke trebalo je da bude nenadani heroj Moskovljana. Danijel Heket je u prva četiri kola ukupno ubacio 23 poena. Prosečno je ubacivao rivalima po 5.8 poena. Večeras u dvorani “Aleksandar Nikolić” meč je završio sa 29. I ne samo to. Pogađao je u idelnim momentima za njegov tim. Onda kada niko nije uspevao da izmisli koš u redovima CSKA.

Ali, uzalud je Italijan pogađao, kada su igrači Zvezde pokazali da imaju veliko srce.

Gosti su stigli do tek nešto osetnije prednosti gotovo neprimetno. Tokom prvih 15 minuta sve je manje-više bilo u egalu. Tek tada Vil Klajburn je trojkom uspeo da odvede tim Dimitrisa Itudisa na sedam poena prednosti (31:24). Utisak je da je crveno-belima tokom prvog poluvremena bilo potrebno da se razigra još neko, osim Džordana Lojda, koji je sam ubacio više od trećine poena domaćina u prvih 20 minuta.

Pet minuta pre kraja treće četvrtine CSKA je uspeo da ode na 14 poena prednosti posle dva uspešno izvedena slobona bacanja Nikite Kurbanova (51:37). I tada su se igrači Zvezde trgli. CSKA nije uspevao da reši Zvezdinu igru u odbrani. Ali, čini se i da je baš u tim momentima Zvezda ispustila ogromnu šansu. Kada su izabranici Saše Obradovića stigli do minus 5 (51:46), počele su da se ređaju greške. Kao da je u tim momentima nestlo strpljenja, možda i malo koncepcije u napadima.

A onda bio je tu i problem sa ličnim greškama. Džordan Lojd je dobio četvrtu već na startu četvrte četvrtine i morao je na klupu. Na sve se nadovezo i manji incident kada je Branko Lazić postigao koš, sudije mu pokazale faul u napadu, a onda je, tokom iste akcije, Hilard loptom pogodio Terija, a ovaj ušao u obračun sa centrom Vojtmanom. Na kraju sve se relativno brzo smirilo.

Ali, nije se smirio Danijel Heket koji je tokom čitave utakmice bacao na muke košarkaše Zvezde. Taman je Duop Rit trojkom doneo izjednačenje (56:56), kada je reprezentativac Italije uspeo da „veže“ osam poena. I tako je CSKA od tima koji je bio bačen na konopce, ponovo došao u priliku da kontroliše situaciju na terenu.

Ali, Zvezda se nije dala. U samom finišu Dejan Davidovac je uspeo da postigne trojku, a onda i da i da se izbori za skok u napadu između trojice igrača ruskog tima. Bila su to prva dva koša koje je postigao na meču. Zvezda je posle dugo vremena ponovo povela (71:70).

I onda opet Heket. Italijan je ponovo iskoristio lošu rotaciju u odbrani crveno-belih, postigao je trojku i CSKA je poveo sa 73:71. Lojd je na 36. sekundi pre kraja doneo izjednačenje. Džejms je promašio šut, Zvezda je imala napad za pobedu, ali je Lojd promašio šut za tri poena.

A onda spektakl u produžetku. Zvezda je krenula sa dva “ali-upa”u režiji Tejlora Ročestija i Emanuela Perija, zbunjeni igrači CSKA su odmah poklonili loptu domaćinu, a Lojd je to surovo kaznio trojkom. Za tren oka Zvezda je stigla na 80:75. Tek u dodatnih pet minuta određeni nadački ritam uhvatio je Majk Džejms. Upravo je sjajni strelac iz SAD uspeo da smanji prednost Zvezde na 84:81. Jedan po jedan ispadali su iz igre Volden, Peri i Lazić zbog dobijenog petog faula. A Džejms je tražio loptu, pokušavao da reši svaki napad. Ipak, to njegovo insistiranje da bude meč viner zautavio je Rit koji je lupio “bananu” Džejmsu. Posle konfuznog napada Zvezde, Džejms je pokušao da postigne trojku. Nije uspeo.

 

CRVENA ZVEZDA: Ročesti 2 (5 as), Hol 6 (6 as), Volden 12, Lojd 31 (15-9 za dva, 6 sk, 4 il), Davidovac 5 (5 sk), Lazić 2, Rit 7, Dobrić, Simonović, Jagodić-Kuridža 11 (6 sk), Kuzmić, Teri 10.
CSKA: Homenko, Džejms 9 (8 as), Hilard 2, Uhov 2, Heket 29 (8-6 za tri, 5 sk), Antonov, Vojtman 9, Klajburn 18, Umrikin, Milutinov 2, Kurbanov 5.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike