Spremite se, vreme je za kup! Zvezda brani Žućkovu levicu, Partizan napada trofej sa Obradovićem na klupi!

17.02.2022

08:39

0

Mega, FMP i Borac vrebaju iz prikrajka, Zlatibor, Borac Zemun i Radnički se nadaju senzaciji

Spremite se, vreme je za kup! Zvezda brani Žućkovu levicu, Partizan napada trofej sa Obradovićem na klupi!
20220131mmZreb - Copyright MN Press

Vreme je za borbu za prvi trofej u sezoni, vreme je za Kup Radivoja Koraća!

Niš će, na zadovoljstvo mnogih poklonika košarke, ponovo biti domaćin borbe za Žućkovu levicu, a za trofej će se boriti branilac titule Crvena zvezda, kao i Partizan, Mega, FMP, Borac iz Čačka, Borac iz Zemuna, Radnički Kragujevac i Zlatibor.

Od osam učesnika, pet ekipa su stekle pravo igranja kao učesnici AdmiralBet ABA lige. Kao finalisti Kupa KSS, igraju Borac Zemun (pobednik) i Radnički (finalista), a kao najbolje plasirana ekipa u polovini prvog dela takmičenja KLS plasman je izborio Zlatibor.

Prvog dana takmičenja četvrtfinalne obračune otvoriće Crvena zvezda i Radnički, dok drugi meč dana igraju Mega i Zlatibor. Dan kasnije, u petak, Partizan će igrati protiv jedinog debitanta Borca iz Zemuna, dok će FMP i Borac u abaligaškom obračunu odlučiti o polufinalisti.

Titulu osvojenu prošle godine u Novom Sadu braniće Crvena zvezda. Tim Dejana Radonjića igra sa dosta oscilacija. Znali su crveno-beli da izgube dve utakmice u svojoj dvorani, pa da dobiju Uniks u gostima.

MN Press
 

Problemi sa povredama muče crveno-bele čitave sezone, Majk Cirbes neće igrati, ali generalno se može reći da je Zvezda prvi favorit za Žućkovu levicu.

Ponovo će veliki teret pasti na leđa Nikole Kalinića, a sada se i Nejt Volters vratio, podigao ritam igre, a očekuje se dosta i od Arona Vajta. Sigurno je da i trener Radonjić sa velikim motivom ide u Niš kako bi osvojio drugu vezanu titulu u kupu.

Na završnici kupa u Nišu, trener Dejan Radonjić i stručni štab računaju na sledeći sastav:

Branko Lazić (kapiten), Stefan Lazarević, Nejt Volters, Dejan Davidovac, Luka Mitrović, Nikola Kalinić, Ognjen Dobrić, Ostin Holins, Marko Simonović, Nikola Ivanović, Stefan Marković, Aron Vajt, Ognjen Kuzmić i Luka Vudragović.

Idemo u Niš na završnicu Kupa Radivoja Koraća da opravdamo ulogu favorita u utakmici sa Radničkim iz Kragujevca i ostvarimo plasman u narednu rundu takmičenja. Ovom prilikom čestitam ekipi Radničkog na plasmanu u završnicu Kupa Radivoja Koraća - rekao je trener crveno belih.

MN Press
 

Najveći izazivač biće Partizan koji sada sa Željkom Obradovićem juri trofej i povratak na staze stare slave.

Crno-belima bi strahovito mnogo značilo kada bi uspeli da se domognu trofeja, posebno pred odlučujuće bitke u AdmiralBet ABA ligi i u Evrokupu.

S obzirom da svaki tim može da računa na najviše četiri stranca, crno-beli će morati da se odreknu dvojice, a nezvanično se može čuti da se radi o Izraelcu Jamu Madaru i Slovencu Gregoru Glasu.

I crno-beli mnogo osciliraju ove sezone, a u poslednjih par mečeva može da ih raduje što na poziciji tri sve bolje igra Uroš Trifunović.

- Prvi je trofej u sezoni, a iz nekog mog malog iskustva, taj turnir sigurno diže moral ekipi za nastavak i najvažnije borbe u sezoni. Diže motivaciju, energiju, hemiju... Kup je poseban trofej u svakoj državi gde se igra. Specifična je atmosfera.  Mi smo mlad, a pre svega nov tim. Formirani smo ove sezone, stigla su pojačanja, nov tim se stvorio. Skroz je normalno da imamo uspona i padova. Ali polako se sklapaju kocke, nadam se da ćemo tako da nastavimo. Zaista mislim da smo talentovana ekipa koja tek treba da se pokaže - rekao je Trifunović za naš sajt u najavi kupa.

MN Press
 

Zanimljiv obračun u četvrtfinalu biće onaj između Borca iz Čačka i FMP-a.

FMP je pokazao snagu  ove sezone, bio je dugo i u samom vrhu AdmiralBet ABA lige, a trener Nenad Stefanović pokazao je da sa svojim timom može da napravi velike stvari (na kraju prvog dela sezone na Jadranu imao skor 10-3).

Problem za FMP je povreda Gereta Nevelsa, ali čak i bez njega Panteri mogu svima da pomrse konce.

Samo nam je trebalo malo vremena da se konsolidujemo posle Džijeve (Geret Nevels) povrede, jer je on važan igrač za nas. Uopšte nemam brigu ako izgledamo ovako do kraja sezone i svako bude bolji od nas – okej. Nema problema nikakvih. Mi smo bili drugi ili treći na polusezoni i izvučemo baš nekog iz ABA lige. Sa te strane nismo imali sreće. Idemo rasterećeno na turnir, ovaj klub je i ranije osvajao kup. Idemo od utakmice do utakmice, siguran sam da momci imaju veliku motivaciju. Oporavljamo se posle Partizana, a probaćemo da odigramo najbolje što možemo protiv Borca, pa onda od kola do kola - rekao je Stefanović za 24sedam.

MN Press
 

Borac iz Čačka je takođe pred kup ostao bez važnog igrača. Sava Lešić je doživeo tešku povredu na meču protiv Partizana i neće igrati u Nišu.

Otome, ali i o očekivanjima Čačana pred sudar sa FMP-om, za 24sedam izneo je Ilija Đoković.

- Pokazali smo da smo uhvatili ritam koji nam odgovara. Postali smo konkurentna ekipa, pokazali smo da možemo da se borimo sa najvećima u Admiral Bet ABA ligi. Na Kupu, ko zna, ako dođe do polufinala s Partizanom, sigurno se nećemo predati tako lako - rekao je Đoković.

MN Press
 

Mega je i ove sezone nastavila sa pravljenjem mladih igrača, trener Vladimir Jovanović se ustalio kao dosledan naslednik Dejana Milojevića, a jasno je i da "mali-veliki klub" neće otići u Niš tek tako.

Već će gledati svoju šansu.

Trener Mege na put u Niš poveo je sledećih 12 igrača: Luka Cerovina (kapiten), Mladen Vujić, Samson Ružencev, Nikola Jović, Matej Rudan, Aleksa Uskoković, Nikola Kočović, Dejšon Smit, Karlo Matković, Nikola Đurišić, Boriša Simanić i Mihailo Mušikić.

-  Veoma sam zadovoljan i srećan što se kup vratio u Niš koji je jako dobar organizator. Što se tiče samo kupa, to je najmasovnije takmičenje, ali za osam ekipa koja se pojave tamo, pored toga što je lepo, jako je i zahtevno. Moram da kažem da nam kup ne dolazi u najboljem trenutku, pre svega zato što smo izašli iz mini serije regularnih i zaostalih utakmica ABA liga kada smo za sedam dana odigrali tri utakmice. To je bio prevelik napor i posle dva dana spremanja u Beogradu za kup, u Nišu igramo utakmicu u četvrtfinala. Bez obzira na to, pokušaćemo što bolje da se spremimo. Kup je specifično takmičenje gde ne postoji pravo na grešku, gde sve ekipe dolaze jako motivisane i sve vide svoju šansu.

MN Press
 

Možda i najzanimljiviji za praćenje u četvrtfinalu biće Borac iz Zemuna, jedini debitant na turniru.

Borac je prošle godine tek prvi put ušao prvu B ligu, imao debitantnsku sezonu i opstao. Ovo je tek druga sezona u tako nekom višem rangu. Mlad je klub dosta. Igrao je prvo u srpskoj ligi i ima mlađe kategorije sa oko 200 dece.

Trener Siniša Matić za 24sedam objašnjava da je sam odlazak na Kup veliki rezultat Borca i potvrda dobrog rada u Zemunu.

- Kada smo već došli na Kup, želja igrača i kluba bila je da izvučemo Zvezdu ili Partizan. Ipak, kada se već dođe tu, mi smo autsajderi, pored bilo kog abaligaša. A ovako se više prati, marketinški je jače, verovatno će i protiv Partizana biti njegovih navijača. Biće to prvi put za neke mlade igrače da igraju takve utakmice. To je velika stvar - rekao je Matić.

MN Press
 

Dok će Borac igrati protiv Partizana, Radički iz Kragujevca će vođen Raškom Katićem igrati protiv Crvene zvezde. Ponovo.

- Kakva mi očekivanja mogu biti kad igramo protiv Zvezde? - pita se Filip Dumić, a zatim se nadovezao:

- Nama je cilj da se predstavimo košarkaškoj publici. Nama je to malo jači trening, za nešto što nas čeka u sledećem periodu u ligi. Cilj nam je da obezbedimo opstanak u Košarkaškoj ligi Srbije, a Kup nam je promocija mladih igrača. O kvalitetu Zvezde nemam šta da pričam, dobiće nas i sa petom ekipom. Nama taj Kup znači da odigramo jednu jaku utakmicu, za nešto nam je u narednom periodu, bitnije, u KLS-u. Idemo rasterećini, ali da pružimo što bolju igru, pa šta bude - konstatovao je Dumić u razgovoru za naš sajt.

Foto: ABA2/Dragana Stjepanović
 

Pominjali smo Megu, a njoj će u prvom meču na kupu na crtu stati talentovani Zlatibor.

Drugi put u istoriji kluba, Kup će igrati i Zlatibor iz Čajetine, čiji trener Strajin Nedović ističe da je za njih veliki uspeh to što su u tom, izabranom društvu.

- Prvi put smo igrali 2018. godine, kada smo u Nišu poraženi od Partizana, i sigurno da je za nas veliki uspeh to što smo uopšte tu. Borili smo se da budemo šampionida bismo uopšte učestvovali, to nam je bio prvi cilj. Igramo u četvrtfinalu sa Megom, ekipom koja je sastavljena od najtalentovaniji igrača, i sigurno da su u ovom susretu kvalitetniji rival. Brža su ekipa i fizički dominantnija od nas, ali sve ćemo videti u četvrtak kada i Kup počinje. Mi smo posle lošeg starta i skora sa više poraza, nakon ovog balona u ABA 2 ligi, ponovo u dobrom ritmu, ali naša ekipa je sastavljena za nivo tih takmičenja - kazao je za 24sedam trener Zlatibora Strajin Nedović.

Jedno je sigurno - biće zanimljivo u Nišu ove sedmice!

KUP RADIVOJA KORAĆA 

ČETVRTFINALE

Četvrtak

Crvena zvezda - Radnički Kragujevac 18.00
Mega - Zlatibor 21.00

Petak

FMP - Borac Čačak 18.00
Partizan - Borac Zemun 21.00

POLUFINALE (subota)
FINALE (nedelja)

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike