Tragedija koja je promenila svet, magla, muk u Londonu... - svi mečevi Crvene zvezde protiv mogućih rivala u Ligi Evrope (Foto/Video)

14.12.2020

06:43 >> 06:48

0

Sve što treba da znate uoči žreba u Nionu

Tragedija koja je promenila svet, magla, muk u Londonu... - svi mečevi Crvene zvezde protiv mogućih rivala u Ligi Evrope (Foto/Video)
Copyright Profimedia

Čekanju je došao kraj. Danas će, nešto posle 13 časova Crvena zvezda saznati ko će joj biti rival u prvom kolu nokaut faze Lige Evrope. Kao drugoplasirani tim u svojoj grupi crveno-beli se nalaze u grupi nepovlašćenih pred žreb u Nionu.

To znači da su im potencijalni protivnici: Roma, Arsenal, Bajer Leverkuzen, Rendžers, PSV Ajndhoven, Napoli, Viljareal, Dinamo Zagreb, Mančester junajted, Ajaks, Briž, Šahtjor, Lester, Totenhem i Milan. Među povlašćenima je i Hofenhajm, ali protiv njih ne mogu da igraju, jer su igrali u grupi.

Pročitajte još: Zvezdini potencijalni rivali: Nekoliko dužnika, Dinamo, Junajted, Ajaks…

Utakmice šesnaestine finala se igraju 18. i 25. februara naredne godine, a 24sedam vam predstavlja učinak Zvezde protiv svakog od potencijalnih rivala u dosadašnjim evropskim duelima.

BEZ EVROPSKIH MEČEVA

Prve ekipe na listi su one protiv kojih Zvezda, bar za sada, nije igrala nijedan meč u nekom od evropskih takmičenja. To su Ajaks, Viljareal, Šahtjor i Dinamo Zagreb.

Pročitajte još: KRAJ: Real u osmini finala, Inter i Šahtjor “častili” Borusiju (video)

MILAN (ITALIJA)

1988-89 1:1,1:1 (penali 2:4)/ 2006-07 1:0, 1:2

Zvezda je protiv Milana imala dva susreta. Jedan u sezoni 1988/89 i jedan u sezoni 2006/07, ni na jednom od njih nije uspela da slavi.  Navijači dobro pamte drugi meč odigran devetog, pa desetog novembra 1988. godine. Prvi susret dveju ekipa je u Italiji 26. 10 završen remijem (1:1), pa je usledio revanš na „Marakani“.

Pred oko 100.000 ljudi je tog 9.novembra Zvezda dočekala „rosonere“ i bila na pragu plasmana u četvrtfinale. Dejan Savićević je postigao pogodak koji je vodio ekipu dalje. Međutim, nemački sudija Diter Pauli u 65. minutu donosi odluku da prekine meč. Razlog? Magla. Sada već čuvena magla je onemogućila crveno-bele da prođu dalje. Utakmica je ponovo zakazana za sutradan. Milan je tada prvi poveo, Barezi je pogodio u 35. minutu, da bi četiri minuta kasnije Piksi izjednačio. Na kraju su se igrali penali. Stojković i Prosinečki su pogodili, Savićević i Mrkela su promašili u penal seriji, dok su na drugoj strani Barezi, Van Basten, Evani i Rajkard bili sigurni sa „bele tačke“. Ta ekipa, prepuna velikih imena, predvođena trenerom Sakijem, je osvojila te sezone Ligu šampiona. Naredne su uspeli da je odbrane, a prva ekipa koja je posle njih podigla pehar bila je upravo Crvena zvezda.

Prvu priliku za revanš crveno-beli dobili su u avgustu 2006. godine u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Taj dvomeč ostaće upamćen po transparentu „UEFA Mafia“. Podsetimo, Milan je zbog nameštanja utakmica kažnjen oduzimanjem bodova, dugo se pričalo o tome da će ih UEFA kazniti izbacivanjem i da će crveno-beli direktno proći u grupnu fazu. Međutim, doneta je odluka da im se dozvoli da učestvuju u kvalifikacijama, a protiv Kafua, Dide, Kostakurte, Sedorfa, Gatuza, Filipa Inzagija, Kake, Pirla, Đilardina i ekipe Zvezda nije uspela da prođe.

MN Press

Šanse su postojale, borili su se, ali nisu prošli. U prvom meču u Italiji je domaćin slavio golom Filipa Inzagija u 22. minutu. Revanš je odigran 22. avgusta pred preko 50.000 ljudi. Momenat kada je Inzagi u 29. minutu zatresao mrežu Ranđelovića je ujedno raspršio sve snove. Zvezdi su tada bila potrebna tri gola. Tačku je stavio Sedorf u 78. minutu, a poraz je ublažio Đokić dva minuta kasnije. Inače, puleni Karla Anćelotija su kasnije osvojiili „ušati pehar“, pobedili su Liverpul u finalu sa 2:1 i to godinu dana posle čuvenog meča u Istanbulu kada su „crveni“ uspeli da se vrate od 0:3 i da slave posle penala.

ARSENAL (ENGLESKA)

1978-79 1:0, 1:1/ 2017-18 0:1, 0:0

A u Londonu, muk! Čuvena rečenica pokojnog srpskog glumca Nebojše Glogovca iz filma „Munje“ najbolje opisuje evropske okršaje Zvezde i Arsenala.

Dva puta su igrali, u sezoni 1978/79 u Kupu UEFA i u sezoni 2017/18 u Ligi Evrope.

Pročitajte još: Zvezdino klupko se polako odmotava: Potencijalni rivali su Ajaks, Junajted, Šahtjor, Roma, Arsenal…

U prvom susretu na „Marakani“ je Zvezda slavila minimalnim rezultatom (1:0). Gol je postigao Blagojević u 12. minutu). Usledio je revanš na „Hajberiju“ 6. decembra 1978. godine pred skoro 42.000 ljudi.

Arsenal je poveo golom Sanderlenda u 69. minutu i imao je rezultat koji ih vodi u produžetke. A onda, čuvena akcija.  Milosavljević do Pižona, Pižon do Blagojevića, Blagojević centrira, a Dule Savić iz poluvoleja pod prečku. Pogodak koji je odveo Zvezdu dalje. Nisu tu stali. Crveno-beli su stigli do finala i okršaja sa Borusijom Menhengladbah. Prvi meč je završen remijem 1:1 (Šestić 22. minut, Jurišić autogol u 60. minutu), da bi u revanšu Borusija pobedila golom Simonsena sa penala u 18. minutu i došla do trofeja.

Drugi put su se ova dva tima sastala u grupnoj fazi Lige Evrope. Prvi susret odigran je na krcatom stadionu „Rajko Mitić“. Zvezda je bila bolji rival u tom meču, napadala, stvarala šanse, ali nije pobedila. Prvo je Rodić u 80. minutu dobio drugi žuti karton i poslat je u svlačionicu, da bi pet minuta kasnije Žiru majstorskim pogotkom doneo trijumf „tobdžijama“. Dve nedelje kasnije, 2. novembra su isti timovi odmerili snage i taj duel završen je bez golova u Londonu.

Zvezda je prošla u nokaut fazu ispred Kelna i Bate Borisova, ali ih je u prvoj rundi izbacila ekipa CSKA. U Beogradu je bilo 0:0, da bi u Moskvi „armejci“ prošli golom Džagoeva u nadoknadi prvog dela.

KLUB BRIŽ (BELGIJA)

1987-88 3:1, 0:4

Protiv belgijskog Klub Briža je Zvezda igrala samo jednom. U sezoni 1987/88 i nije prošla dalje od tog drugog kola UEFA kupa.

U prvom susretu u Beogradu je bilo 3:1. Gosti su poveli pogotkom Bejensa u 40. minutu i sa tim rezultatom se otišlo na pauzu. Šta god da im je trener Velibor Vasović rekao u poluvremenu tog 21. oktobra 1987. godine je dalo rezultat. Radovanović je u 52. poravnao rezultat, Cvetković u 74. doneo prednost, a Stojković iz penala u 89. postavio konačan rezultat.

Meč u Belgiji, 4. novembra je trebalo da bude čista formalnost. Umesto toga se dogodio težak udarac za crveno-bele. Larsen je u 12. minutu pogodio za 1:0 i to je bio rezultat prvog dela. Po povratku na teren Kulemans duplira prednost, da bi svega minut kasnije Radovanović smestio loptu u svoju mrežu za 3:0 na semaforu. Zvezda je pokušala da obezbedi bar produžetke i krenula je u napad. Krdžević je u 85. dobio crveni karton, a domaćin brojačnu prednost koristi da preko Bejensa u 88. obezbedi prolaz. Briž je te sezone stigao do polufinala gde ih je eliminisao Espanjol.

LESTER (ENGLESKA)

2000-01 3:1,1:1

Sa Lesterom je Zvezda igrala samo jednom. Bilo je to u sezoni 2000/01 u prvom kolu UEFA kupa (sadašnje Lige Evrope). Prvi meč u Engleskoj završen je remijem. Crveno-beli su poveli golom Aćimovića već u drugom minutu, ali je Tagart u 43. izjednačio i to je bio i konačan rezultat.

Pročitajte još: Lester lako sa Lidsom, Bjelsa priznao grešku

Revanš je odigran 28. septembra 2000. godine u Beču, na stadionu „Gerhard Hanapi“. UEFA je prihvatila zahtev engleskog kluba koji je tražio da se meč igra na neutralnoj lokaciji, zbog nestabilne političke situacije u državi i protesta koji su tada bili širom zemlje, nedelju dana kasnije se dogodio 5.oktobar…

MN Press

Nego, da se vratimo na meč. Drulić je doveo Zvezdu u vođstvo u 22. minutu, Izet je izjednačio u 42. minutu i „lisice“ su sa tim rezultatom na poluvremenu imale barem produžetke u džepu. Međutim, po povratku na teren je Gvozdenović vratio prednost u 47, da bi Drulić svojim drugim golom u 71. minutu postavio konačan rezultat.

Zvezda je u narednom kolu naletela na Seltu i ispala (1:0 u Beogradu, 5:3 u Španiji). Susret koji će ostati upamćen po administrativnom propustu crveno-belih, pošto nisu pazili da u revanšu u Vigu Lalatović i Glogovac nisu imali pravo igranja zbog žutih kartona, taj meč je kasnije registrovan službenim rezultatom 3:0.

BAJER LEVERKUZEN (NEMAČKA)

2001-02 0:0,0:3

Godinu dana posle duela sa Lesterom i Seltom je Zvezda igrala u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Prvo kolo su prošli, bili su bolji od kiparske Omonije, pa je usledio okršaj sa nemačkim Bajer Leverkuzenom.

Prvi susret u Beogradu 8. avgusta je završen bez golova (0:0), junak meča bio je golman gostiju But. Revanš je odigran 21. avgusta u Nemačkoj. Domaći tim je rutinski slavio – 3:0. Taj susret je ostao u senci navodne svađe između Muslina i Pjanovića. Mediji su tada tvrdili da je popularni Pjana bio besan zbog odluke trenera da Spalević bude u startnoj postavi i odbio je da bude na klupi.

MN Press

Golove za „farmaceute“ postigli su Nojvil u 13. i 59. minutu i Kirsten u 31. minutu. Leverkuzen je kasnije stigao do finala i u borbi za pehar je poražen od madridskog Reala u Glazgovu sa 2:1.

MANČESTER JUNAJTED (ENGLESKA)

1957-58. 3:3, 1:2/ 1991 Superkup 0:1

Gledajući sa aspekta emocija, verovatno bi ovaj susret probudio najbolnija sećanja i jednih i drugih. U Kupu Evropskih šampiona, u sezoni 1957/58 su ova dva tima prvi put igrala. Bilo je to četvrtfinale.

Prvi meč, 14.01.1958. završen je pobedom domaćina. Tasić je doveo Zvezdu u vođstvo u 35. minutu, ali su Čarlton i Kolmen doneli preokret u 65. odnosno 81. minutu. Revanš se igrao na stadionu „JNA“ 5. februara. Junajted je odigrao savršeno prvo poluvreme i imao prednost od 3:0 golovima Vajoleta (2) i Čarltona (30. i 31. minut). Međutim, crveno-beli se nisu predavali. Kostić je u 46. smanjio rezultat, Tasić u 50. u potpunosti vratio nadu, a Kostić u 58. poravnao. Imala je Zvezda nekoliko šansi da postigne još jedan gol i izbori treći meč na neutralnoj lokaciji, ali nisu uspeli.

A, onda se dogodilo nešto nezamislivo. Ekipa Junajteda je krenula nazad u Englesku, stali su u Minhen da napune gorivo i prilikom poletanja iz Nemačke je avion pao, zapalio se i poginule su 23 osobe, među kojima su bili igrači, članovi stručnog štaba i novinari. Vremenski uslovi su bili užasni, sneg, led, veoma hladno vreme… Prema zvaničnim podacima to se dogodilo 6. februara u 15.04 i to je vreme koje i dan danas stoji na „Old Trafordu“. Popularne „Bazbijeve bebe“ su bile jedna od najtalentovanijih generacija Junajteda, viđeni su kao ekipa koja će dominirati Evropom, ali se dogodila stravična nesreća. Razlog je, kako je zvanično rečeno, zaleđeno avionsko krilo.

Zvezdin golgeter Dragoslav Šekularac, nije sebi mogao da oprosti što se to dogodilo. Smatrao je sebe krivcem.

– Bila je neverovatna utakmica, od 3:0 smo stigli do 3:3 i imali šanse za preokret. Najbolju šansu sam imao ja, ma bila je to stopostotna prilika. Promašio sam, oni su prošli dalje. Da sam pogodio igrala bi se majstorica, najverovatnije u Italiji, što znači da se ne bi vraćali kući. Ma, znate li koliko sam puta sebi rekao „E Šeki, kud bre nisi bio bolji golgeter, ti momci bi ostali živi da si zatresao mrežu“ – ponovio je tu priču Šekularac više puta…

Treći meč, a drugi susret dveju ekipa bio je u okviru Superkupa 19. novembra 1991. godine. Tada se, treći put u istoriji, dogodilo da umesto dva bude odigran samo jedan meč i to na „Old Trafordu“. Englezi su tada podneli zahtev, koji im je usvojen, da zbog bezbednosti i rata u Jugoslaviji ne žele da dođu u Beograd. Takođe, zbog još jednog njihovog zahteva za taj meč je UEFA „suspendovala“ pravilo o trojici stranaca, pa je Aleks Ferguson igrao sa sedmoricom stranaca. Šestorica su počeli, Gigs je kasnije ušao u igru.

Utakmica je počela tako što je u trećem minutu Mančester imao penal, Zvonko Milojević je „pročitao“ Stiva Brusa i odbranio. Savićević, Pančev i Jugović su stvarali sijaset prilika za crveno-bele, završnica je nedostajala. Kazna je stigla u 67. minutu kada je posle promašaja Veba, akciju pratio Mekler i postigao jedini pogodak na meču.

– Bili smo uništeni te večeri. Moglo je da bude 5:0 za njih na poluvremenu. Ceo tim Zvezde je bio  fantastičan – rekao je Ferguson tada.

NAPOLI (ITALIJA)

2018-19 0:0.1:3

Srpski i italijanski tim su odigrali jedine mečeve u okviru grupe C Lige šampiona u sezoni 2018/19. Prvi meč, ujedno i početak grupne faze, odigran je u Beogradu 18. septembra. Ekipa Vladana Milojevića je osvojila veliki bod i razgalila više od 40.000 navijača na tribinama.

Drugi meč odigran je u Napulju 28.11. Na taj meč su crveno-beli otputovali posle velike pobede protiv Liverpula u srpskoj prestonici (2:0). Međutim, Napolitanci nisu dozvolili novo iznenađenje i odbranili su domaći teren. Hamšik je pogodio u 11, Mertens u 33. i 52. minutu, a Ben je u 57. ublažio poraz.

MN Press

Ukoliko izvuku njih, fudbaleri Zvezde će igrati na stadionu „Dijego Armando Maradona“, pošto je nedavno promenjeno ime u čast legendarnog Argentinca koji je preminuo.

PSV (HOLANDIJA)

2004-05 3:2, 0:5

Jedini susret sa holandskim timom Zvezda je imala u sezoni 2004/05 u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Prvi meč odigran je u Beogradu i pripao je srpskom timu (3:2). Gosti su poveli preko Park Đi Sunga u osmom minutu, Zvezda je zatim dala tri gola preko Dudića (20), Jankovića (39) i Pantelića (59), da bi konačan rezultat postavio De Jong u 65. minutu).

MN Press

Usledio je put u Ajndhoven na revanš 25. avgusta. Na treningu je Miladinović povredio Žigića, što je značilo da će crveno-beli biti oslabljeni, mada je s obzirom na dešavanja na terenu malo verovatno da bi i on pomogao. PSV je bio ubedljiv – 5:0 (2:0).

Nisu imali rešenje za Parka (koji je posle te sezone otišao u Mančester junajted), a on je radio sve što je hteo. Njega je Dudić oborio na startu meča, Van Bomel pogodio sa penala i najavio prolaz. U 31. minutu je Biševac kao poslednji igrač odbrane srušio Parka, dobio crveni karton, a gol Bizlija nekoliko desetina sekundi kasnije je bio znak da je sve gotovo. Prednost igrača više su domaći igrači iskoristili da preko Van Bomela, De Jonga i Venegora of Heselinka završe posao.

PSV je te sezone stigao do polufinala i bio je nadomak da eliminiše Milan, ali ih je koštao gol Amborsinija u nadoknadi revanša pošto su „rosoneri“ prošli zahvaljujući tom golu u gostima. Bilo je 3:3 u ukupnom skoru. Što se Zvezde tiče, otišli su u prvo kolo Kupa UEFA gde su ubedljivo poraženi od Zenita (6:1 u ukupnom skoru) i nisu uspeli da prođu u grupnu fazu.

RENDŽERS (ŠKOTSKA)

1964-65 4:2, 1:3, 1:3 /1990-91 3:0, 1:1/ 2006-07 0:0, 0:1

Sa škotskim klubom je Zvezda odigrala sedam mečeva i zabeležila je dve pobede, tri poraza i dva remija uz gol razliku 10:10.

Prvi dueli odigrani su u sezoni 1964/65 i tada su odigrana tri meča u Kupu evropskih šampiona. Prvi je pripao Rendžersu (3:1), drugi Zvezdi (4:2) a pošto tada nije bilo pravila o golu u gostima ni produžetaka i penala igran je treći meč na neutralnom terenu. Rendžers je u Londonu slavio sa 3:1.

Dvomeč koji navijači Zvezde definitivno pamte jeste onaj u sezoni 1990/91 kada je osvojen Kup evropskih šampiona. Sastali su se u osmini finala. Prvi meč u Beogradu je Zvezda dobila ubedljivo (3:0). Braun je u osmom minutu zatresao sopstvenu mrežu, da bi Prosinečki u 65. duplirao prednost, a Pančev u 73. postavio konačan rezultat. U drugom meču u Glazgovu su crveno-beli rutinski odradili posao (1:1). Pančev je u 51. dao gol koji je rešio svaku dilemu, a Mekojst je u 75. samo ublažio poraz svog tima.

MN Press

Treći okršaj i onaj koji mlađe generacije pamte dobro je u sezoni 2007/08. Uoči tog meča je uprava kluba smenila Boška Đurovskog (jedva pobeđena Levadija iz Talina) i vratio je Milorada Kosanovića na klupu. Prvi meč trećeg kola kvalifikacija za LŠ odigran je u Škotskoj. Izgledalo je da će biti završen bez golova, ali je Naćo Novo u 90. minutu postigao gol za vođstvo i pobedu. Na revanš u Beogradu su gosti doputovali sa jasnim ciljem – da se brane i ne prime gol. Viđena je jedna šansa na utakmici, nije je iskoristio Igor Burzanović i to je otprilike sve što je bilo od uzbuđenja na meču.

Rendžers je završio u grupi u Ligi šampiona sa Barselonom, Lionom i Štutgartom i kao trećeplasirani je ispao u UEFA kup. Tamo je stigao do finala gde je poražen od Zenita sa 2:0 u Mančesteru.

ROMA (ITALIJA)

1962-63. Roma 2:0, 0:3, 2005-06 Roma 3:1

Tri meča je Zvezda odigrala sa Romom. Prvi su bili u Kupu Sajamskih gradova u sezoni 1962/63. Bilo je to četvrtfinale takmičenja. Prvi meč je na „Olimpiku“ pripao „vučici“ 6. marta 1963. godine (3:0). Strelci su bili Manfredini (21), Lohakono (24) i Meničeli (47. minut). Revanš je odigran u Beogradu 20. marta. Crveno-beli su slavili golovima Luke Maleševa u 12. i 74. minutu, ali je nedostajao taj treći pogodak. Roma je zaustavljena u polufinalu, a titulu je te sezone osvojila Valensija pobedom protiv Dinama iz Zagreba.

Pročitajte još: Košmarni debi za Mihajlovićevog golmana, Milenković i Vlahović i dalje u “crnoj seriji”

Ponovo su se ove dve ekipe sastale u trećem kolu grupe “E” UEFA kupa. Po tadašnjim pravilima se igrao samo jedan meč u grupnoj fazi. Zvezda je taj meč dobila sa 3:1 (1:1). Svi dobro pamte evrogol Nikole Žigića koji je u 85. minutu, svojim drugim pogotkom, potvrdio trijumf neverovatnim udarcem sa više od 25 metara.  Zvezda je u narednom kolu gostovala Strazburu, a pobeda im je garantovala prolaz dalje. Vodili su sa 2:0, imali sve u svojim rukama, ali je Kevin Gameiro sa dva pogotka u poslednjih 10 minuta raspršio snove  crveno-belima.

TOTENHEM (ENGLESKA)

1972-73 1:0, 0:2, 2019-20 0:4, 0:5

Dva puta je Zvezda odmerila snage sa Totenhemom i te duele ne pamti po dobrom. Prvi duel je odigran u Londonu 29.11.1972. godine osmini finala UEFA kupa. Domaćin je slavio sa 2:0 golovima Čiversa u 26. i Gilzena u 63. minutu. Revanš je usledio 13.12 pred više od 70.000 ljudi u Beogradu. Posle centaršuta Džajića, Lazarević je u 49. doneo prednost Zvezdi i nadu da bi mogli da prođu dalje. Ipak, do kraja meča nije bilo promene rezultata, pa su „pevci“ otišli dalje. Izgubili su u polufinalu od Liverpula, kasnijeg šampiona.

Poslednji put su sa ovim premijerligaškim timom crveno-beli igrali prošle godine. Nisu imali šanse protiv Sona, Kejna i ekipe, u dva meča su izgubili ukupnim rezultatom 9:0 (0:4, 5:0).

MN Press

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike