Performans Mile Turajlić na Sterijinom pozorju: Vraćanje u život filmskih traka iz pedesetih godina

25.05.2024

15:30

0

Snimci nas vode na palubu Galeba, čuvenog broda predsednika Tita

Performans Mile Turajlić na Sterijinom pozorju: Vraćanje u život filmskih traka iz pedesetih godina
Copyright Poppy Pictures

Srpska premijera "live documentary" performansa Mile Turajlić biće održana u sredu, 29. maja u 17 časova u Arena Cineplexu u Novom Sadu.

Ferrante Ferranti 2
 

Performans će održava u okviru novog programa “Filmski krugovi” Sterijinog pozorja u okviru kojeg će biti prikazano šest dokumentarnih filmova sa prostora bivše Jugoslavije.

Suočavanja sa arhivskim materijalima

Nakon svetske premijere u Londonu u aprilu 2023. godine, performans Mile Turajlić je nastavio svoj put ka publici. Posle izvođenja u Parizu, Amsterdamu, Berlinu i SAD, odnedavno je pozvan od strane nacionalnog pozorišta Theatre Nationale de Bretagne u Francuskoj i na turneju širom Francuske u njihovoj produkciji.

Privatna arhiva
 

Poziv za učešće u “Filmskim krugovima” Sterijinog pozorja od strane Aleksandra Reljića, selektora programa predstavlja prva priliku da se ovo delo izvede pred domaćom publikom.

Filmski žurnali Nesvrstanih: fragmenti #5 - live documentary performance

“Kroz tako neočekivani, a tako neizbežni ‘live documentary’ performans, Mila Turajlić uvlači publiku u proces suočavanja sa arhivskim materijalima koji su izbačeni iz aktuelnih političkih narativa.

Filmske trake kao polazna tačka

Polazna tačka su filmske trake pohranjene u depou Filmskih novosti u Beogradu. Snimci napravljeni 50-tih godina širom dekolonijalizovanog sveta, vode nas na palubu Galeba, čuvenog broda predsednika Tita, do dalekih obala oslobođene Indonezije i Indije, u redove afričkih pokreta za nezavisnost, i do prvog Samita nesvrstanih u Beogradu.

Koncipiran kao VJ-set koji prepliće arhivske fragmente sa usmenim svedočenjima i privatnom dokumentacijom, performans otvara rampu i podiže nas u scenski prostor za intimno promišljanje neispunjenih političkih projekata.

Profimedia
 

"Non-Aligned Newsreels powered x Filmske Novosti" je višegodišnji umetničko-istraživački projekat koji istražuje jugoslovensku filmsku solidarnost sa nesvrstanim svetom, sa ciljem da kroz različite multimedijske oblike (dokumentarne filmove, video radove, saradničke radionice, performanse i publikacije) reaktivira arhivske snimke pohranjene u depou Filmskih novosti koji su nastali kao gest tehničke pomoći anti-kolonijalnoj borbi tokom 50-tih i 60-tih godina.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike